Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΕΞΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Χοντρά είναι τα υπονοούμενα που αφήνουν διάφοροι αξιωματούχοι της διοίκησης Σαράντη εναντίον μελών και στελεχών της νεολαίας ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους.
Μάλιστα τα υπονοούμενα από την φιλοσαραντική πλευρά
(που ηγείται ο γνωστός Τάκης) φτάνουν μέχρι τα όρια της συκοφαντία αφού στόχος των εκλεκτών του δημάρχου είναι να ελέγχει πλήρως τη νεολαία του κόμματος στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Από την πλευρά τους οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ δείχνουν μία ανοχή αλλά και θυμό από τις επιθέσεις που δέχονται και δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν την αυτονομία τους καθώς είναι πεντακάθαροι και απλοί αγωνιστές του Κινήματος και φυσικά υποστηρίζουν πως δεν κουβαλάνε τις αμαρτίες του σημερινού δημάρχου (κομματικές και άλλες)οπότε για αυτούς καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
Πάντως οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι ο δήμαρχος προσπαθεί με κάθε μέσο να τα βρει με τους νεολαίους που αντιδρούν στις πράξεις του και δηλώνει σίγουρος πως αυτό θα συμβεί ακόμη κι αν χρειαστεί να καταγγείλει κάποιους μέχρι την Ιπποκράτους
Προς το παρόν ίδωμεν ...

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Καμία δέσμευση για απομάκρυνση του 301

Από το http://www.a-po-drasi.gr/
Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις έφυγαν οι εκπρόσωποι των 12 φορέων για το Περιβάλλον από το γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με το μακροχρόνιο αίτημα της απόδοσης στην τοπική αυτοδιοίκηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγ. Αναργύρων αλλά και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Γουδή προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου.
Ο Ευάγελος Βενιζέλος είπε στους εκπροσώπους των φορέων πως το θέμα χρειάζεται μελέτη και συνεννόηση με τα επιτελεία του στρατού και πως δεν πρέπει να παραβλέπονται οι ανάγκες των Ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φορείς που συμμετέχουν στην κίνηση.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΝ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ

Άλλο ένα αγανακτισμένο mail λάβαμε από αναγνώστη μας που μας γράφει τα εξής:
"Οι συζητήσεις για τον «Καλλικράτη» συνεχίζονται φανερά και κρυφά. Εκείνο που αποτελεί πιά κοινό παρονομαστή είναι η άρνηση όλων των γειτόνων να δεχθούν ενοποίηση με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων.
Όλοι λένε «μα με τους χρεοκοπημένους θα ενοποιηθούμε;
Να πληρώνουμε τα δάνειά τους!».
Τέτοια απαξίωση στον τόπο μας έφερε ο … «χρισμένος» Σαράντης και ο αδελφός –Τάκης!

Ας τα βλέπουν αυτά εκεί κατά πρώην Χαριλάου Τρικούπη με τον … εκλεκτό των βουλευτάδων.
Μετά τις δημοτικές εκλογές, υπόσχομαι να σας στείλω λίστα και εύχομαι να δημοσιευτεί με τους βουλευτές αυτούς , για να μην τους ξεχάσουν οι ψηφοφόροι , όταν με το καλό (;) έρθει ο χρόνος και για τις βουλευτικές!
Για να μην ξεχάσουμε τους … ευεργέτες μας!"

Μετά τιμής Ρ.Σ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Από το http://stousagiousanargyrous.blogspot.com/
Κι' ενώ η κρίση κορυφώνεται, κι' ενώ ο υπουργός των πραιτόρων δέρνει μόνο νεαρούς αντεξουσιαστές αφήνοντας ασύδοτους τους φασίστες για οικονομία, κι' ενώ ο Βενιζέλος σταματάει τις φασιστο-γύφτικες στρατιωτικές παρελάσεις για οικονομία, κι' ενώ η "οικολόγα" Μπιρμπίλη σκέφτεται πόσα στρέμματα ακόμα θα παραδώσει στον Βωβό στον Ελαιώνα για οικονομία, κι'ενώ ο ανθυποΤσάρος Παπακωνσταντίνου κυνηγάει (εδώ γελάμε) τους έχοντες και κατέχοντες για οικονομία, κι' ενώ...κι'ενώ....
Ο δήμος Αγίων Αναργύρων συνεχίζει ακάθεκτος να ζει την απόλυτη οικονομική ευημερία της Σαραντείου εποχής.
Οι προεκλογικές φιέστες πολλαπλασιάζονται και το χρήμα ρέει άφθονο. Όρεξη να 'χουμε να μαθαίνουμε και να συμμετέχουμε Με "σοσιαλιστική" χαρά και "προοδευτική" ικανοποίηση.
Έτσι, προχθές, το μεγιστο-τεράστιο Πολιτιστικό μας Κέντρο έριξε νέα πρόταση για αρπαχτή πρώτου μεγέθους.
Απολαύστε :

Υπάρχει (λέει) ένας σύλλογος, σωματείο, αδελφότητα ή δεν ξέρω τι άλλο που ονομάζεται "Η Ροδιά" και που είναι κάτι με πολύτεκνες γυναίκες.
Αυτό το σωματείο που λέτε, μέσω ενός μέλους του ΔΣ του Πολιτιστικού και με την άμεση σύμφωνη γνώμη της Αργυρούς μας, πρότεινε έναν διαγωνισμό μαγειρικής για σχολιαρόπαιδα, όπου θα μαγειρέψουν το καθένα ό,τι θέλει και το όλο θα κλείσει με μια μεγαλειώδη φιέστα στο Μαρία Έλενα ή Όναρ ή όπως αλλιώς το ονόμασε η "σοσιαλίζουσα" νομενκλατούρα του δήμου.
Και φυσικά θα παρευρεθεί και ο δήμαρχος για να πει...ποιος ξέρει τι.
Το σύνολο παρουσιάστηκε στο ΔΣ του Πολιτιστικού σαν πολιτιστική εκδήλωση πρώτου μεγέθους, αφού, αντί για καθηγητές διατροφολόγους αρμόδιους επί του θέματος, θα μας τιμήσει με την παρουσία του ένας σεφ ονόματι Μπαξεβάνης, τον οποίο ειλικρινά δεν γνωρίζουμε.

Ξέρουμε όμως πως μαγειρεύει και πως δεν είναι καθηγητής ενδοκρινολόγος ή διατροφολόγος.
Και γι' αυτό το πολιτιστικό ανατρεπτικό δρώμενο, η Ροδιά δεν ζήτησε παρά μόνο 4,000 ευρώ!
Σας το δίνω και ολογράφως για να μη νομίζετε πως σας κάνω πλάκα : τέσσερις χιλιάδες ευρώπουλα.
Και αναλύουμε : σύμφωνα με την εισηγήτρια (τρομάρα της) πρέπει να τυπωθούν φυλλάδια και να μοιραστούν.

Τα φυλλάδια που επέδειξε, κακίστης ποιότητας και αντιαισθητικά μέχρι εμετού, κοστίζουν δεν κοστίζουν 300 ευρώ τα 20.000.
Μετά; Τι άλλο θα χρειαστεί;
Τίποτα απολύτως.
Και τα υπόλοιπα μπικικίνια;
Έλα ντε.... Η εισηγήτρια δεν είχε κάτι άλλο να προσθέσει...
Εσείς έχετε;
Για την ιστορία και μόνο, μειοψήφησαν οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ και της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ.

Ρε συ Χρυσοχοίδη...εσύ που έχεις πατάξει την εγκληματικότητα πανελλαδικώς, δεν έρχεσαι και κατά δω μεριά να εφαρμόσεις κανα-δυο προληπτικές καταστολής γιατί αυτοί σήκωσαν κεφάλι;

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

"Ο ΑΔΡΑΝΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ..."

O αναγνώστης μας Β.Π μας έστειλε το εξής mail:
"Αφού επί 3,5 χρόνια η Διοίκηση Σαράντη παρέμενε αδρανής και … ακίνητη, επιστράτευσε το τελευταίο διάστημα την γνωστή εταιρεία των …Δημάρχων, την ΕΡΓΟΣΕ, να στρώσει άρον-άρον άσφαλτο σε κάποιους δρόμους μήπως και κάποιοι αφελείς δημότες "τσιμπήσουν" και εναποθέτουν την ψήφο τους στον αδρανή δήμαρχο.
Όμως αγαπητοί, ο Δήμος λειτουργεί και τα προηγούμενα 3,5 χρόνια!

Αυτά τα χρόνια που αποτύπωσαν την απουσία της Δημοτικής Αρχής, την αύξηση των χρεών και των δανείων, την εγκατάλειψη του πράσινου, της καθαριότητας, των σχολείων και τις αυξήσεις των Δημοτικών Τελών.

Όσο και να θέλετε να κρύψετε την δραματική αλήθεια, η υπογραφή της υπερχρέωσης και της παρακμής της πόλης μας , φέρει την υπογραφή σας.
Η φίλη σας, ΕΡΓΟΣΕ, σας συνδράμει όσο μπορεί, αφού ούτε την δυσκολέψατε σε τίποτε, ούτε διεκδικήσετε τίποτε (ούτε αμαξοστάσιο, ούτε τον σκεπασμένο χώρο των γραμμών αλλά ούτε και την επίλυση του ζητήματος των περιουσιών των συνδημοτών μας στην Κων/πόλεως).

Έτσι σας παρέχει «χείρα βοηθείας», για να συνεχίσει το έργο που στηρίξατε εξ αρχής και από τότε που ο σημερινός δήμαρχος γιόρταζε μαζί της σε «εσπερίδες» στον Πευκώνα.
Κακόμοιρε Αγιο-Αναργυριώτη!

Πάλι ετοιμάζονται να σε … δουλέψουν!

Πάλι σε παραπλανούν για να σου αρπάξουν την ψήφο σου! Αν και τώρα δεν έμαθες, ετοιμάσου για τα χειρότερα."

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Συνεχίζουν οι διαρροές από κυβερνητικά στελέχη ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο χρόνος δεν φτάνει για να γίνουν οι απαραίτητες διοικητικές αλλαγές ενώ και τα χρήματα δεν φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο για να διανεμηθούν σωστά.
Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες πηγές τότε το εκλογικό παιχνίδι στους Αγίους Αναργύρους ξαναρχίζει εκεί που το αφήσαμε δηλαδή Σαράντης, Νικητόπουλος, Ραφτόπουλος, ΑΠΟΔΡΑΣΗ και ίσως λίγο...Τρίγκας ή Νταηλάκης.
Οπότε ξαναγυρίζουμε στη ρουτίνα μας...

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ...

Κόλαφος η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ , για τους "ανεκτικούς" Δημάρχους στο ζήτημα των διαφημιστικών πινακίδων.
Συγκεκριμένα , η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε ότι οι ΟΤΑ υποχρεούνται να αφαιρούν τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες που υπάρχουν σε λεωφόρους ή στους δρόμους!
Αν δεν το κάνουν, θα πρέπει να αφαιρούνται από τη Γ.Γ Δημοσίων Έργων.
Η τοποθέτηση των πινακίδων, προκύπτει ότι αντιβαίνει στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης για την οδική κυκλοφορία, την Ελληνική νομοθεσία αλλά και στον Κ.Ο.Κ.
Έτσι δικαιώνονται Δήμοι όπως η Νέα Ιωνία και Αμαρουσίου που έχουν ήδη προβεί σε εκτεταμένη καθαίρεση παρόμοιων πινακίδων.

Αντίθετα εκτίθενται Δήμαρχοι, όπως και ο δικός μας, ο κ. Σαράντης, όπου οι πινακίδες "ζουν και βασιλεύουν και πολλαπλασιάζονται", ελέω της "ελαστικής" αντιμετώπισης των διαφημιστικών εταιριών, όπως συμβαίνει και στην πόλη μας.

Ο Δ.ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ "ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ"

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έρχεται στη μουσική σκηνή Δίπλα στο Ποτάμι με full μπάντα να παρουσιάσει τόσο τα τραγούδια απ’ όλη τη δισκογραφία του, όσο και τα νέα του τραγούδια από το άλμπουμ που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.Ο γνωστός καλλιτέχνης θα εμφανιστεί για 6 μόνο παραστάσεις στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι»Aπό τις 22 Ιανουαρίου 2010 κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Για περισσότερες πληροφορίες(Λάμπρου Κατσώνη 189, Άγ. Ανάργυροι, Τηλ.: 210 2610444 & 210 2610438, Fax: 210 2610468, E-mail: info@diplastopotami.gr )

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΛΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ...

Μάλλον με το παλιό ημερολόγιο πάνε οι άρχοντες του δήμου αφού το χριστουγεννιάτικο δέντρο που υπάρχει στην κεντρική πλατεία (αν και θυμίζει τον πύργο της Πίζας) διατηρεί το εορταστικό κλίμα παρά το γεγονός ότι οι γιορτές αποτελούν μακρινό παρελθόν.
Τα σχόλια από τους περαστικούς που βλέπουν το θέαμα είναι άκρως χιουμοριστικό ενώ εμείς με την σειρά μας μιας και πλησιάζουν οι απόκριες ελπίζουμε να συνεχιστεί το πανηγυρικό κλίμα και οι δημοτικοί καρναβαλιστές να συνεχίζουν να μας διασκεδάζουν.
Άντε και καλά κρασιά...

ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Από το http://www.agioianargyroi-neaepoxh.blogspot.com/

Σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» (σελ. 25 «Νέες Αρμοδιότητες και Υπηρεσίες στην εξυπηρέτηση του Πολίτη»), διαβάζουμε : «οι νέοι και ισχυροί Δήμοι αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».
Απαριθμούνται 10 νέες αρμοδιότητες για: πρόνοια και προστασία της δημόσιας υγείας, ανέγερση σχολείων, κοινωνικό αποκλεισμό, μετανάστες, πολεοδομικές εφαρμογές κ.α.
Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι και κατά το παρελθόν μεταβιβάστηκαν στην Αυτοδιοίκηση «νέες αρμοδιότητες» , με την υπόσχεση κάλυψης των αντιστίχων δαπανών. Ήταν η λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, τα ΚΑΠΗ, Πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», «Κοινωνική Μέριμνα», «ΚΔΑΠ». Όμως στην πράξη τι έγινε;
Για κάποιες δομές οι πόροι ουδέποτε κάλυψαν τις πραγματικές ανάγκες ενώ γιάάλλες αρμοδιότητες , τις περισσότερες, το κόστος ματοκυλίσθηκε στους ήδη υποχρηματοδοτούμενους ΟΤΑ.Μία τέτοια εξέλιξη και με τον «Καλλικράτη», είναι βέβαιο ότι θα καταδικάσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε οριστική χρεοκοπία και απαξίωση αποδεικνύοντας και άλλη μία «μεταρρύθμιση» , πλήρως αποτυχημένη.
Δεν αρκεί δηλαδή η καλή αρχική πρόθεση. Απαιτούνται συνεχής παρακολούθηση, θεσμοθέτηση μετρίσιμων δεικτών αποτελεσματικότητας, ουσιαστικοί οικονομικοί απολογισμοί και προϋπολογισμοί, διαφάνεια και κυρώσεις για την προκλητική κακοδιοίκηση.
Στο σημείο 4 «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» και στα χωρία : 63,64,65,66,67,68 και 71, περιλαμβάνονται πραγματικά νέες δράσεις και κατά τη γνώμη μας , αρκετά χρήσιμες. Συνεπάγονται βεβαίως νέο οικονομικό φορτίο για εγκατάσταση απαραίτητων συστημάτων αλλά και για πρόσληψη ή εκπαίδευση προσωπικού, που θα στελεχώσει τις νέες δομές και υπηρεσίες.Στα σημεία 69 & 70 , με κεφαλίδα «Διαφάνεια:
Υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των πράξεων και αποφάσεων των Οργάνων των ΟΤΑ», παρουσιάζονται σημαντικά ορθές απόψεις που μας βρίσκουν σύμφωνους.
Βεβαίως απαιτείται η παράλληλη πρόβλεψη συγκεκριμένων κυρώσεων σε περιπτώσεις που οι Διοικήσεις αρνούνται να συμμορφωθούν καθώς αρνούνται την παραχώρηση οικονομικών και άλλων στοιχείων ακόμη και στη Δημαρχιακή Επιτροπή.
Θα πρέπει αντίθετα με αυτό να προβλεφθεί και η υποχρέωση της Διοίκησης , να παραδίδει όλα τα στοιχεία ελέγχου που αιτείται οποιοσδήποτε Δημοτικός Σύμβουλος και μάλιστα σε ορισμένη χρονική διορία, μέχρι το πολύ, 15 ημερών.
Με άλλα λόγια.
Η εμπειρία της Αυτοδιοίκησης , κατά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση, έχει καταγράψει αρνητική αντίληψη κατά το ότι οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες δεν συνοδεύονταν από τους αντίστοιχους πόρους και πολλές από τις αρχικές χρηματοδοτήσεις καταργούνταν στην πορεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση αποκλειστικά των ΟΤΑ, δεσμεύοντας πόρους που είναι απαραίτητοι για την τοπική ανάπτυξη.
Αποτελεί επίσης ανάγκη η κοστολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΟΤΑ καθώς και η σαφής καταγραφή του πραγματικού ελάχιστου κόστους για τις λειτουργικές τους ανάγκες.Ιδιαίτερα για τον περιορισμό δαπανών για ρουσφετολογικές προσλήψεις, θα πρέπει επιτέλους να ισχύσουν οι «Εσωτερικοί Κανονισμοί Υπηρεσιών» που έχει εκπονήσει ο κάθε ΟΤΑ και οι προσλήψεις να είναι σύμφωνες με τον «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ» του.
Ελπίζουμε , οι κακοδαιμονίες και οι στρεβλώσεις του παρελθόντος να μην ακολουθήσουν και τον «Καλλικράτη» διότι αυτό θα αποτελέσει καταστροφή και για το «σχέδιο» αλλά και για τον θεσμό της Τ.Α.Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν , κατά το δυνατόν, συγκεκριμένοι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες για τη λειτουργία των ΟΤΑ.
Να προβλέπονται ετήσιες αξιολογήσεις από τους πολίτες (ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μετά από λογοδοσίες και απολογισμούς, αφού θα υπάρχουν οι ηλεκτρονικές κάρτες Δημότη).
Αυτοί οι δείκτες και τα δημοψηφίσματα να αξιολογούνται από ανεξάρτητους αξιολογητές ή το ΥΠ.ΕΣ κάθε χρόνο και να στη βάση αυτών να απευθύνονται κατάλληλες συστάσεις.
Θα πρέπει επίσης παράλληλα με το θεσμό της Λογοδοσίας του Δημάρχου προς τους πολίτες να ισχύσει και αντίστοιχη λειτουργία για τις μειοψηφίες, είτε διακριτά είτε στην ίδια διαδικασία με τη λογοδοσία του Δημάρχου.
Εκείνο το οποίο χρειάζεται να προβλεφθεί υπέρ της μειοψηφίας και στα πλαίσια της εγκατάστασης συνθηκών διαφάνειας, είναι η πρόβλεψη δυνατότητας κατάθεσης από την μειοψηφία, πρότασης ελέγχου επί των οικονομικών και των ανεκτέλεστων έργων, που έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται με βάση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτό να μπορεί να γίνεται μία φορά ανά διετία με αιτιολογημένη έκθεση που θα συνυπογράφουν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας.Με αυτό τον τρόπο θα εξοπλιστεί και η μειοψηφία με σημαντικό όπλο προκειμένου να επιτελέσει αποτελεσματικότερα το ελεγκτικό της καθήκον , όπως επιβάλλεται από τον «Κώδικα».
Η απόφαση της συζήτησης αυτής θα πρέπει να αποστέλλεται προς την Αρχή που θα ελέγχει και τους Οικονομικούς Απολογισμούς της Διοίκησης και να εκδίδεται από αυτήν διαπιστωτική πράξη που θα ανακοινώνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτή η ενέργεια θωρακίζει ταυτόχρονα και τις Διοικήσεις από τυχόν κακόβουλες ή αβάσιμες αιτιάσεις από τις μειοψηφίες και θα αποτελούν την απάντηση προς τους Δημότες για εσφαλμένες και επιπόλαιες μεμψιμοιρίες.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ήττα για τους Αγίους Αναργύρους

Την ήττα γνώρισε η ποδοσφαιρική ομάδα των ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ μέσα στην έδρα της από τον ΠΑΟΚ Γλυφάδας(0-1).Η ομάδα μας βρίσκεται στην 6η θέση του 8ου Ομίλου της Δ'Εθνικής και έχει 23 βαθμούς και την επόμενη αγωνιστική παίζουμε εκτός έδρας με την Μύκονο.
Επίσης η ΕΛΠΙΔΑ ήρθε ισοπαλία εκτός έδρας ( 0-0)με την Ειρήνη Πετρούπολης και βρίσκεται στη τρίτη θέση με 27 βαθμούς του 3ου Ομίλου της Β' Κατηγορίας του Πρωταθλήματος ΕΠΣΑ.

Κόμματα: από αρνητικά έως επιφυλακτικά για τον «Καλλικράτη»

Από το www.aftodioikisi.gr
Από την πλήρη αντίθεση (Παπαρήγα) έως την έκφραση φόβων για την αποτυχία του (Τσίπρας), κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικράτη».
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του κόμματός της με τον «Καλλικράτη», τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια ο έλεγχος να γίνεται πλέον από κάτω αντί από πάνω.

Μάλιστα, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευθεί η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης από το σχέδιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Αναρωτήθηκε δε αν είχαμε αποκέντρωση με τη μεγάλη αλλαγή του «Καποδίστρια» που μείωσε τους δήμους από περίπου 5500 σε 1000.
«Θνησιγενή υπόθεση όπως και αποδείχθηκε και ο ‘Καποδίστριας’», χαρακτήρισε το σχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Αντιπρότεινε δε 15 περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες θα αποτελείται από 25 δήμους, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τους μετανάστες, καθώς «αλλοιώνεται η ελληνικότητα του εκλογικού σώματος.»
Για σχέδιο που είναι καταδικασμένο να αποτύχει λόγω έλλειψης πόρων («το κράτος εδώ και χρόνια παρακρατά τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους», είπε χαρακτηριστικά) έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τον «Καλικράτη», τονίζοντας ότι μέσα από το σχέδιο θα αναδυθεί ο εκλογικός νόμος, ενώ οι δήμοι θα μετατραπούν μεταξύ άλλων σε εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Παπανδρέου: προχωρά άμεσα ο «Καλλικράτης»

Aπό το www.aftodioikisi.gr
Αναγκαία τομή για την αλλαγή στη λειτουργία του κράτους αλλά και για την δημοσιονομική ανάταξη της χώρας χαρακτήρισε το σχέδιο «Καλλικράτης» από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε ούτε μία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε όλους τους αιρετούς, τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες να λάβουν ενεργό μέρος σε αυτές τις, «αποφασιστικής σημασίας», αλλαγές.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου «είναι υπόθεση όλης της χώρας» και θα προχωρήσουν με «τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενσωματώνοντας κάθε χρήσιμη πρόταση.» Πρόσθεσε δε ότι ο «Καλλικράτης» είναι «στόχος Εθνικής σημασίας» και η κυβέρνηση θα τον στηρίξει με όλα τα μέσα και όλους του πόρους, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη συνεισφορά του ΕΣΠΑ.
Άλλωστε, υπενθύμισε ότι είναι τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ που έβαλαν τα θεμέλια για τις αλλαγές αυτές, ενώ αξιοποιήθηκαν και οι μελέτες του ΙΤΑ. Πρόσθεσε, δε με έμφαση απαντώντας κυρίως σε διάφορες φωνές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σχετική δήλωση έκανε και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5584) για «κομματική κοπτοραπτική» στις συνενώσεις των δήμων, τόνισε ότι στην κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν χωράνε, «είναι πολυτέλειες». Κάλεσε δε όλους τους δημάρχους να δείξουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την καρέκλα.

Συμμετοχή και των μεταναστών
Κατά τον πρωθυπουργό η αλλαγή στην αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης είναι το τρίτο αναγκαίο βήμα αλλαγών στο πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη μετά τις αλλαγές στις προσλήψεις που πλέον θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και την προϋπόθεση να δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο μια απόφαση, προκειμένου να είναι εκτελεστή.
Μάλιστα, όπως είπε, οι νέοι ισχυροί δήμοι και οι αιρετές περιφέρειες θα λειτουργούν από την πρώτη στιγμή μέσα σ’ αυτό το καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας απαλλαγμένοι έστω και από καχυποψία διαφθοράς. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θεσμό του Συνήγορου του δημότη αλλά και τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών «που είναι πλήρως ενταγμένοι και θα συμβάλουν στην επίλυση τοπικών θεμάτων».

Σαμαράς: ενστάσεις για πόρους και συνενώσεις δήμων

Από το http://www.aftodioikisi.gr/
Ενστάσεις τόσο όσον αφορά το ζήτημα των πόρων αλλά και στο θέμα της καθυστέρησης, όπως είπε, δημοσιοποίησης της κυβερνητικής θέσης για τις συνενώσεις των δήμων, εξέφρασε κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αισιοδοξία για οικονομικό μέλλον όταν οι πόροι μειώνονται το 2010 και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει 331 εκ. ευρώ που οφείλει στην Αυτοδιοίκηση από το 2009.
Παράλληλα αναρωτήθηκε γιατί αργεί να δώσει την πρόταση για τις συνενώσεις:
Μήπως, είπε, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις;
Παράλληλα δήλωσε ότι η ΝΔ προτείνει ένα ολοκληρωμένο και όχι αποσπασματικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης με αιρετό πρόεδρο και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, νομαρχιακα διαμερίσματα και ισχυρούς δήμους.

Πρόσθεσε δε με το σχέδιο της κυβέρνησης η Αυτοδιοίκηση αντί να ενδυναμώνεται αποδυναμώνεται και γίνεται απρόσωπη και αναρωτήθηκε αν με το σχέδιο της κυβέρνησης λιγοστεύει η γραφειοκρατία ή αυξάνεται, ενισχύεται ή αποδυναμώνεται η κοινωνική συνοχή. Μίλησε δε για τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε δήμους - «ακυβέρνητες πολιτείες».
Παράλληλα εξέφρασε ενστάσεις για τη συμμετοχή «σχεδόν όλων», όπως είπε, των μεταναστών στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και τις αλλαγές που ετοιμάζονται ενώ αγωνιούν πολλοί από αυτούς τι θα απογίνουν σε περίπτωση που προχωρήσουν οι συνενώσεις οπότε οι έμμισθες θέσεις περιορίζονται και ο αγώνας για την καρέκλα και την πολιτική επιβίωση γίνεται ακόμα πιο σκληρός.
Τώρα πάντως στους Αγίους Αναργύρους φουντώνουν τα σενάρια επαναδραστηριοποίησης του Νίκου Ταμπακίδη αυτή τη φορά με την βοήθεια και συνεργασία της δημοτικής συμβούλου Αρετής Τσίρμπας.
Η μάχη μεταξύ των ιστορικών διαχρονικά στελεχών του ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους αναμένεται να ανάψει διότι πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να ταιριάξουν με την φιλοσοφία του πρώην στελέχους του Συνασπισμού και τώρα δημάρχου Νίκου Σαράντη.
Οι κόντρες μεταξύ των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται όχι μόνο μετά την αποκάλυψη που κάναμε για τις οικονομικές συνδρομές που δεν πληρώνουν ορισμένοι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά αν πρέπει και μπορεί ο νυν δήμαρχος να ηγηθεί του ψηφοδελτίου μιας και έχει ανοικτά μέτωπα με πολλούς από το Κίνημα και το μόνο που τον κάνει αισιόδοξο είναι οι γερές κομματικές πλάτες που έχει στην Ιπποκράτους

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Αττική: 1 στους 3 δήμους λέει όχι στις συνενώσεις

Απο το www.aftodioikisi.gr
Μόνο 22 από τους 122 δήμους και κοινότητες της Αττικής έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για εθελοντικές συνενώσεις, 42 (δηλαδή ένας στους τρεις) έχουν ταχθεί κατά της συνένωσης, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚΝΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Να σημειωθεί ότι στη συνέλευση υπήρξαν αντιδράσεις για τις συνενώσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς όπως επισημάνθηκε από πολλούς δημάρχους, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ η εξαγγελία για τη δημιουργία 370 νέων δήμων, δείχνει ότι το χωροταξικό έχει προαποφασιστεί ερήμην των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα, κατά των συνενώσεων τάχθηκαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Ηρακλείου Αττικής Σταύρος Γεωργόπουλος και Θρακομακεδόνων Θέμης Οικονόμου.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε εν όψει του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι κοινοτήτων Αττικής, , συμφώνησαν σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, έθεσαν μετ’ επιτάσεως τα θέματα για τις νέες αρμοδιότητες και την οικονομική τους κάλυψη, καθώς και την αποπληρωμή των ποσών, που οφείλει η κεντρική διοίκηση στους ΟΤΑ, όπως πχ οι παρακρατημένοι πόροι, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα τόνισαν την ανάγκη να θεσπιστεί Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, ως β΄ βαθμός στην Αττική.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημ. Καλογερόπουλος, 90% των δημοτικών συμβούλων στους δήμους της Αττικής θα αντιταχθούν στη διαδικασία αν δεν εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί στο Συνέδριο της Κυλλήνης. Όπως είπε ο κ. Καλογερόπουλος:
• To σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει ξεκάθαρη και σαφή αναφορά στην καθιέρωση της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης στην Αττική. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί, όπως και το τι θα γίνει με τις μητροπολιτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, (κρατικές αρμοδιότητες) οι οποίες ασκούνται από κρατικούς οργανισμούς στο λεκανοπέδιο.
• Δεν συνοδεύεται από ένα συγκροτημένο, οικονομικό πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων δήμων. Οι αναφορές στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ είναι γενικές, ασαφείς και δεν αναφέρεται ύψος χρηματοδοτήσεων. Ούτε προβλέπεται υποστηρικτικός μηχανισμός για την εφαρμογή και υλοποίηση της μεταρρύθμισης, όπως έχει ζητήσει η ΚΕΔΚΕ.
• Υπάρχουν αναφορές στο πρόγραμμα ότι κάθε νέα αρμοδιότητα που θα αποδίδεται θα κοστολογείται και θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους, αλλά η εμπειρία, μας υποχρεώνει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς υπήρξαν ανάλογες διατάξεις και σε παλαιότερους νόμους, αλλά δεν τηρήθηκαν. Όχι μόνο δεν αποδόθηκαν οι αντίστοιχοι πόροι, αλλά είχαμε επιπλέον παρακρατήσεις πόρων της Αυτοδιοίκησης.
• Δεν ξεκαθαρίζεται τις ακριβώς θα γίνει με το Φ.Π.Α Τι ποσοστό θα αποδοθεί κι αν η απόδοση μέρους του ΦΠΑ συνεπάγεται ότι θα εισπράττεται από τους μηχανισμούς των δήμων.
• Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της και σε ότι αφορά τις αλλαγές στο φορολογικό, αν δηλαδή θα υπάρξει ανακατανομή προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, χωρίς την αύξηση υπαρχόντων ή την επιβολή νέων φόρων.
• Ασάφειες υπάρχουν και σε ότι αφορά τις νέες αρμοδιότητες. Σε πολλές περιπτώσεις αλληλοσυγκρούονται ή δεν φαίνεται να είναι σαφώς οριοθετημένες, (π,χ αρμοδιότητες που αφορούν το περιβάλλον αναφέρεται ότι θα ασκούνται και από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και τις Γενικές διοικήσεις). Απαιτείται να γίνει λεπτομερής καταγραφή των αρμοδιοτήτων για να μην υπάρχουν ασάφειες και αλληλοεπικαλύψεις.

Απαιτείται η σύνταξη νέου κώδικα Αυτοδιοίκησης
Παράλληλα Το σύνολο των δημάρχων επέμεινε στην απόδοση των οφειλομένων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση πόρων, ( 331,500 εκατ. ευρώ οφειλόμενα του 2009, και 550 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ του 2010) επισημαίνοντας ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Ο δήμαρχος Καλλιθέας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Ασκούνης, επισήμανε πως «το πρόγραμμα Καλλικράτης είναι δική μας υπόθεση, δηλαδή των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι είναι και οι εγγυητές της επιτυχίας του».

Ζήτησε από τα μέλη της ΤΕΔΚΝΑ να στηρίξουν την προσπάθεια για την αναδιάταξη του διοικητικού χάρτη της χώρας αλλά και να βελτιώσουν με τις προτάσεις τους το κείμενο, όπου χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες, ο κ. Ασκούνης είπε πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες και τους δήμους θα περιορίσει το κεντρικό, συγκεντρωτικό κράτος, αλλά παράλληλα η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει και ποιες ακόμη αρμοδιότητες θα πρέπει να μεταφερθούν στους δήμους, αν και όλες θα πρέπει να προσδιοριστούν εξαρχής, προκειμένου να αποφευχθούν συγχύσεις και αλληλοκαλύψεις, που οδηγούν στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών.
Για ενίσχυση των οικονομικών πόρων της Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο δήμαρχος Καλυβίων, Πέτρος Φιλίππου, και επικεφαλής παράταξης, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα του εκλογικού συστήματος το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να είναι η απλή αναλογική, όπως στην περίπτωση της εκλογής περιφερειακών οργάνων, για να εξασφαλιστεί η δημοκρατική εκπροσώπηση.
Τέλος, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που πρόσκειται στο ΚΚΕ και δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, τόνισε πως το πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί συνέχιση των αντιδραστικών ρυθμίσεων, που έχουν γίνει από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με σκοπό τις αναγκαστικές συνενώσεις . «Δεν μπορεί να υπάρξει από εμάς συναίνεση, υπάρχουν δύο αντιδιαμετρικά ταξικές προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα».


Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

«Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας»

Από το www.agan.gov.gr
Σε σύσκεψη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και θέμα «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας», συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων κ. Νίκος Σαράντης.
Στην προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Υπουργού, συμμετείχαν ο Νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Δήμαρχοι και η Υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τη νέα αντεγκληματική πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τόνισε την ανάγκη συμμετοχικής δράσης για την αντιμετώπιση του εγκληματικού φαινομένου.
Επίσης ανακοίνωσε εξειδικευμένες δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και εφαρμόζονται από τις αρχές του έτους. Περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του Αστυνομικού της Γειτονιάς, των Πιλοτικών Αστυνομικών Τμημάτων και των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας.
Στις προτεραιότητες του Υπουργείου βρίσκεται επίσης η ενεργοποίηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης εγκληματικότητας σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, η σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης και η άμεση λειτουργία τους, η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τους κατά τόπους Δήμους για κοινές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με τις δημοτικές αστυνομίες.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Πέντε «αγκάθια» στο δρόμο του «Καλλικράτη»

Aπό το www.aftodioikisi.gr
«Αγκάθια» στην πορεία του «Καλλικράτη» προς τη Βουλή βλέπουν αυτοδιοικητικά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τα οποία συνομίλησε η αυτοδιοίκηση gr. Τονίζουν δε ότι παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης δια στόματος πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν, αν δεν αφαιρεθούν, η πορεία θα είναι πολύ δύσκολη.
- Το πρώτο «αγκάθι» αφορά τους πόρους, καθώς το ύψος των οποίων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα δίνονται δεν έχουν διευκρινιστεί. Ειδικά, η προϋπόθεση που φαίνεται πως τίθεται για την απόδοση του ΦΠΑ στους δήμους, να εισπράττεται, δηλαδή, από τον μηχανισμό τους, βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους δημάρχους. Επιπλέον, ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρισθεί τα ακριβή ποσά που θα δοθούν μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) που θα αποτελέσει συνέχεια του ΘΗΣΕΑ.
- Το δεύτερο αφορά τις αρμοδιότητες, καθώς όπως επισημαίνουν νομάρχες και δήμαρχοι στην αυτοδιοίκηση gr, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην είναι σαφώς οριοθετημένες ή και να αλληλοσυγκρούονται. Φέρνουν δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι τις αρμοδιότητες σε θέματα περιβάλλοντος που θα ασκούνται τόσο από τις Γενικές Διοικήσεις όσο και από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Επιπλέον, αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τελικώς στις αιρετές περιφέρειες δεν μεταφέρονται αρμοδιότητες από την κρατική διοίκηση, περιορίζοντας τες σε αυτές των υπό κατάργηση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr o πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να καταγράψουν ποιες αρμοδιότητες τους μπορούν να μεταφερθούν στις αιρετές περιφέρειες, προκειμένου αυτές να διευρυνθούν.
- Η χωροταξική κατανομή των δήμων, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών από τους 1034 θα παραμείνουν κάτω από 370, δηλαδή περίπου ένας στους τρεις. Βεβαίως, όλα τα στελέχη της αυτοδιοίκησης είναι προϊδεασμένα για τις επικείμενες συνενώσεις από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο κάθονται σε αναμένα κάρβουνα μέχρι να πάρουν την επίσημη πρόταση του υπουργείου στα χέρια τους. Μάλιστα, από πολλές πλευρές κυρίως της αντιπολίτευσης, τονίζεται ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόταση διοικητικής μεταρρύθμισης από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει το βασικό: δηλαδή την χωροταξική κατανομή».
- Ένα ακόμη αγκάθι αφορά τους υπαλλήλους των περιφερειών καθώς και τους δημοτικούς και νομαρχιακούς υπαλλήλους, οι θέσεις των οποίων στην ουσία θα καταργηθούν. Αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να θιγούν, κανείς από τους υπαλλήλους των υπό κατάργηση δήμων και νομαρχιών δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο θα γίνει η μετάταξή του στις νέες δομές και, βεβαίως, πόσα χιλιόμετρα μακριά από το σημερινό τόπο εργασίας του θα εργάζεται.
- Αγκάθι επίσης αποτελεί, όπως έχει γράψει η αυτοδιοίκηση gr, η γκρίνια βουλευτών που θεωρούν ότι θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τους περιφερειάρχες όσο και από τους δημάρχους. Για το λόγο αυτό πολλοί έχουν θέσει θέμα ασυμβίβαστου (δηλαδή, να μην μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής περιφερειάρχης και δήμαρχος), πρόταση που φαίνεται ότι συζητάει ο υπουργός Εσωτερικών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους σε μια προσπάθεια να αφαιρεθούν τα «αγκάθια», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ξεκινά γύρο επαφών από τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Φαίνεται ότι οι καταγγελίες που δεχτήκαμε και πρώτοι δημοσιεύσαμε για τα δημοτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ που δεν πληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την Οργάνωση είχαν βάση.
Μάλιστα ακούγονται έντονα οι φήμες ότι και ένας από τους δύο Γραμματείς της Οργάνωσης δεν έχει πληρώσει ούτε εκείνος την συνδρομή του.
Για του λόγου το αληθές επισκεφτείτε το http://maxouras.blogspot.com/ και τα σχόλια που συνοδεύουν την συγκεκριμένη ανάρτηση και θα διαβάσετε σημαντικές αποκαλύψεις.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Θολό τελικά είναι το τοπίο με το τι μέλλει γενέσθαι με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΆΤΗΣ για τους Αγίους Αναργύρους.
Τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από το αρμόδιο Υπουργείο είναι ότι οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής και Θεσσαλονίκης θα μείνουν αυτόνομοι ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο ο δήμος των Αγίων Αναργύρων να απορροφηθεί από το Δήμο της Αθήνας.
Το αρχικό σενάριο για συνένωση με Ν. Φιλαδέλφεια και Ν. Χαλκηδόνα παραμένει ως το πιο πιθανό αν και θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις των κατοίκων όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε όλη την χώρα. Επίσης το σενάριο συνένωσης με το Καματερό μάλλον δεν ισχύει.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ποιες αποφάσεις ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Ραγκούσης για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

Από το http://kafeneio-gr.blogspot.com/

Ο Ραγκούσης πριν από λίγο στο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις του νόμου και η χωροθέτηση των δήμων και περιφερειών θα δοθούν στην πορεία. Οι επόμενες εκλογές στις 14 Νοεμβρίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με το νέο νόμοΆλλαξε και το όνομα του νόμου και από Καποδίστριας γίνεται Καλλικράτης
Οι βασικές αρχές που ανακοίνωσε:
1. Δημιουργούνται 13 περιφέρειες με αιρετό περιφερειάρχη
2. Απο 1034 Δήμοι γίνονται λιγότεροι από 370
3. Δημιουργούνται 7 Γενικές Διοικήσεις
4.Από 6000 επιχειρήσεις στην τοπική Αυτοδίοικηση γίνονται 2000
5. Ομοειδής Δήμοι θα συνενώνονται με τα ίδια κριτήρια και...δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις
7. Θα δίνεται στους ΟΤΑ ένα μέρος του Φ.Π.Α.
8.Νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα με 850 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ
9. Δημιουργείται νέο πρόγραμμα Χρηματοδότησης αντίστοιχο με τον Θησέα
10. Δημιουργείται ο θεσμός του Συνηγόρου του πολίτη σε κάθε Δήμο
11. Αυξάνονται οι αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια...

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ!

Άνω -κάτω είναι οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ από την οικονομική ασυνέπεια δύο προβεβλημένων στελεχών του και συγκεκριμένα από δύο νεαρούς δημοτικούς συμβούλους(ο ένας είναι μάλιστα και αντιδήμαρχος).Οι αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη και τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν έμαθαν το γεγονός ήταν έντονη σε σημείο να ανταλλαγούν σκληρές εκφράσεις.
Φαίνεται ότι ο ασυνεπής νεόκοπος αντιδήμαρχος που το παίζει και σοσιαλιστής από την Ρώμη έχει ξεχάσει τις υποχρεώσεις σε εκείνους που τον έκανα μάγκα και του έδωσαν έμμισθη θέση.
Να τους χαίρεται το Κίνημα!

ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Από το http://www.paratiritisagionanargyron.blogspot.com/

Τα πάρτι των στελεχών της δημοτικής αρχής πάνε κι έρχονται.
Πάντως, διαψεύδονται ως ανακριβείς οι φήμες που φέρουν στελέχη δημοτικής αρχής να διοργανώνουν πάρτι λόγω ονομαστικής εορτής στο προσφάτως παραχωρηθέν αναψυκτήριο της κεντρικής πλατείας.
Προσωρινά απολαμβάνουν το καφεδάκι τους στον κυρίως χώρο (ΧΩ10), όπου ο ελληνικός καφές σερβίρεται με 2,40€, χωρίς την ενοχλητική παρουσία των συνταξιούχων ή άλλων πληβείων οι οποίο μπορούν να τον πιουν πληρώνοντας 1€ στο δευτερεύοντα χώρο (ΧΩ11) τον επονομαζόμενο ως «παραδοσιακό καφενείο».
Έως ότου κοπάσει ο αχός από τις αντιδράσεις τρατάρουν τους «φίλους» τους σε άλλες καφετέριες της περιοχής, φοβούνται βλέπεις μήπως τους ξεφωνίσουν.
Χαιρετούρες
Όσοι ισχυρίζονται ότι ο εύθικτος δήμαρχος κ. Σαράντης θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα μας ελπίζουμε να διαψευσθούν. Εμείς πιστεύουμε ότι θα απαντήσει σίγουρα, αλλά θέλει λίγη πίστωση χρόνου.
Τώρα στις γιορτές είχε να ασχοληθεί με το παραγωγικότατο έργο του: «τις χαιρετούρες». Πρωτοχρονιάτικα με μας θα ασχοληθεί, λίγη κατανόηση;Ας του θυμίσουμε πάλι τις ερωτήσεις μας:
Που χρεώνονται τα μηνύματα με την υπογραφή SARANTIS, με τα οποία μας καλούσε στα εγκαίνια του ΜΑΡΙΑ – ΕΛΕΝΑ;
Ποια είναι τα αναλυτικά έξοδα για την παραπάνω φιέστα; (κύριε πρόεδρε)
Σε τι προσφέρουν στο ανέβασμα του πολιτιστικού μας επιπέδου «τα καναπεδάκια»;
Πόσο κόστισε ο κύριος Μαχαιρίτσας;
Ποιος πλήρωσε και που τα διαφημιστικά φυλλάδια;
Κι αν δεν βρίσκετε το mail μας ευχαρίστως να σας το υπενθυμίσουμε: paratiritis.agion.anargyron@gmail.com
Άλλοι δίνουν κι άλλοι παίρνουν
Όσοι νομίζουν ότι τα δημοτικά παρατράγουδα του ανένταχτου δημότη τα γράφει το ενδεές διαπλεκόμενο γαλαζοπράσινο παπαγαλάκι που υπογράφει «πλανώνται πλάνην οικτρά».
Όπως και την υπόλοιπη εφημερίδα, την γράφει και την επιμελείται το χαλκείο Nikos & Takis.
Τα παπαγαλάκια της ράτσας gavinious, μόνο για να παίρνουν γραμμή είναι και να χρησιμοποιούνται ως αχυράνθρωποι
Τιμή μου και καμάρι μου να δίνω (αν δίνω) γραμμή απ’ το καφενείο, εσύ τι θα μπορούσες να κάνεις χωρίς τον πάτρωνα σου, που σου κουβαλά έως και τις εφημερίδες ενίοτε;
Αυτό δεν σηκώνει διάψευση
Όταν έβλεπα τα καλικατζαράκια στην Αγίων Αναργύρων να χορεύουν μες στην καλή χαρά, όταν έβλεπα τους εμπόρους να στέκονται αμήχανα στην πόρτα τους από την αναδουλειά, μου ήρθαν στο νου τα λόγια του Αισώπου:«Ω! κάκιστα ζώα, των οικιών υμών εμπιπραμένων αυτοί άδετε».

ΣΧΟΛΙΟ:
Nα αγιάσει το στόμα του http://www.paratiritisagionanargyron.blogspot.com/ και απλά για ενημερωσή του ο τύπος που έριξε οικονομικά έξω το ΒΟΥΚΙΝΟ δηλαδή ο κ.Ελαιοτριβάρης μάθαμε ότι χάλασε για την ονομαστική του εορτή γύρω στις 2 χιλάδες ευρώ. Χαλάλι του αρκεί να πλήρωσε ο ίδιος και να μην έστειλε τον λογαριασμό στο δήμο.
Εις υγείαν των κορόιδων...

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

"ΠΡΑΣΙΝΟΣ"...ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

Από το http://stousagiousanargyrous.blogspot.com/

Αντιγράφουμε από την ΑΠΟΔΡΑΣΗ και την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ την επιστολή-κραυγή αγωνίας των ελαχίστων απομείναντων εργαζομένων στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης".Και συμπληρώνουμε :

Τώρα που οι "αγωνιστές" δήμαρχοι και ο πρώην ΑΣΔάρχης εκπλήρωσαν την αποστολή τους και "έσωσαν" το Πάρκο από τον αφανισμό, τώρα που το "Αντώνης Τρίτσης" μεταμορφώθηκε σε επίγειο περιβαλλοντικό παράδεισο με στρατιές εργαζομένων και στιβαρή "οικολογική" διοίκηση, τώρα, τέλος που εξέλειπε η περικύκλωση του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, μήπως ήρθε η ώρα ν'ασχοληθούμε μ'αυτούς τους ανθρώπους που (μετά τις προεκλογικές φανφαρο-εκδηλώσεις) έμειναν μόνοι να φυλάττουν Θερμοπύλας;

"Σοσιαλιστή" δήμαρχε και Πρόεδρε του ΑΣΔΑ, μόλις σου μείνει λίγος χρόνος από τις εκδηλώσεις, τα πάρτυ και τα εγκαίνια των υπερ-κοστολογημένων (και στα όρια της παρανομίας) βρεφονηπιακών σταθμών, κάνε καμιά εισήγηση για απελευθέρωση κονδυλίων μπας και μπορέσουν οι εργαζόμενοι ν'αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους, γιατί στο τέλος θα μπουν κι'αυτοί στο καταπληκτικό βιβλίο του καλού φίλου Ανδρέα Μηλιώνη σαν ένδοξο παρελθόν.

ΣΥΝΑΝΑΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ

Από το http://dimotikianagennisiagionanargyron.blogspot.com/

Αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αναγέννησης Αγίων Αναργύρων και της Συνεργασίας Αλλαγής Ιλίου αποτελούμενη από τους Γεράσιμο θεοδωράτο, Θοδωρή Σκολαρίκο και Νίκο Τριανταφύλλου επισκέφτηκε σήμερα το πρωί το κτίριο της διοίκησης του φορέα διαχείρισης του πάρκου και κουβέντιασε με τους εργαζόμενους που απέχουν από την εργασία τους μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία πως αυτή τη στιγμή στο πάρκο εργάζονται 5 εργαζόμενοι, τέσσερις εργάτες και μια διοικητική υπάλληλος.
Στους εργαζόμενους αυτούς δεν έχουν καταβληθεί μισθοί δύο μηνών και το δώρο Χριστουγέννων. Επίσης υπάρχει εκκρεμότητα με ποσά που οφείλονται σε 17 εποχικούς εργαζόμενους της καλοκαιρινής περιόδου.
Ο φορέας διαχείρισης του πάρκου στερείται ασφαλιστικής ενημερώτητας καθώς δεν έχουν καταβληθεί εισφορές από τον Αύγουστο και μετά.
Οι ιδιώτες που νοικιάζουν (που λέει ο λόγος...) την καφετέρια οφείλουν στο φορέα 500.000 λόγω μη καταβολής ενοικίων για μεγάλο χρονικό.
Να σημειωθεί οτι τα ενοίκια δεν καταγράφονταν στις φορολογικές δηλώσεις(!!!) με αποτέλεσμα σήμερα να καθίσταται περίπλοκη η έξωση των ιδιωτών.
Η αντιπροσωπεία των παρατάξεων τόνισε οτι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων που με αυτοθυσία φροντίζουν για το πάρκο και σημείωσαν πως η λύση στο πρόβλήμα βρίσκαται στον αγώνα για ένα ένα πάρκο που θα ικανοποιεί τις λαικές ανάγκες και θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Τέλος δεσμεύτηκαν οτι θα θέσουν το θέμα στα δημοτικά συμβούλια και θα φροντίσουν για τη δημοσιοποίηση του.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΛΙΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Σε απόγνωση βρίσκεται η δημοτική αρχή αφού δεν έχει να παρουσιάσει κανένα νέο έργο ως σήμερα.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις ότι θα αλλάξουμε την πόλη,θα γίνει πιο πράσινη,θα βελτιωθεί το κυκλοφοριακό,οι ρήσεις του στυλ "ότι δεν χρειάζονται λεφτά αλλά μυαλά" και άλλα τέτοια παραμύθια είναι πλέον μακρινό παρελθόν.

H λύση λοιπόν που σκέφτηκαν οι επικοινωνιολόγοι του δήμου για να καλυφθεί το μηδενικό έργο ήταν να γίνει μια πολιτιστική επίθεση με πολλές εκδηλώσεις ώστε να μπορέσει να γίνει αισθητή η παρουσία της στους δημότες οι οποίοι τους έχουν γυρίσει την πλάτη.
Αναριωτόμαστε λοιπόν ότι τα λεφτά είναι αρκετά για να πραγματοποιηθούν οι διάφορες εκδηλώσεις ώστε να προβληθεί και ο αγαπητός δήμαρχος μας.
Αν τα δίναμε όμως στους κακόμοιρους συμβασιούχους του δήμου που τους χρωστάνε αρκετά μηνιάτικα δεν θα ήταν καλύτερα κ.Σαράντη;

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2" ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ...

Aπό το http://fimotro.blogspot.com/

Oι διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου, αλλά και η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, συζητήθηκαν χθες το απόγευμα σε μαραθώνια σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να αρχίσει άμεσα η διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες, βάσει των σχετικών κειμένων τα οποία αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα... ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ήδη ο κ. Ραγκούσης έχει αποδεχθεί σχετικό αίτημα της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ, το κείμενο για τον «Καποδίστρια 2» να αποσταλεί άμεσα προς όλες τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκφράσουν τις απόψεις τους στο συνέδριο της Ενωσης που θα διεξαχθεί στις 18 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα.
Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία συμφωνεί και η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, είναι στα υπό δημοσιοποίηση κείμενα για τη διοικητική μεταρρύθμιση να μη συμπεριληφθούν -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- οι χάρτες με τη νέα χωροταξική κατανομή των δήμων, για να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στα «σύνορα» των νέων δήμων.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διατηρήσει και τα γεωγραφικά όρια των υφιστάμενων 13 περιφερειών, οι οποίες θα αποτελούν τις αυτοδιοικητικές μονάδες δεύτερου βαθμού με αιρετούς περιφερειάρχες και περιφερειακά συμβούλια. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, επιφορτισμένες με τον επιπρόσθετο ρόλο των μητροπολιτικών διοικήσεων.
Η κυβέρνηση μετά και την κατανομή των μονοεδρικών περιφερειών στους νομούς της χώρας με βάση πληθυσμιακά κριτήρια (60.000-65.000 κάτοικοι αντιστοιχούν σε κάθε μονοεδρική) ολοκλήρωσε και το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Βήματος, οι 120 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται στις 13 περιφέρειες της χώρας και οι 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες.
Με το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο συνιστά εκδοχή του γερμανικού μοντέλου και προβλέπει συνδυασμό σταυρού και λίστας, διατηρούνται το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή και οι ρυθμίσεις του «Νόμου Σκανδαλίδη» για την κατανομή των εδρών και την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΗ ΠΡΙΖΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Από το www.prezatv.blogspot.com

Στην πρίζα βρίσκονται δήμαρχοι και νομάρχες του ΠΑΣΟΚ περιμένοντας να ξεκαθαρίσει ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας μέσα από τον Καποδίστρια 2 που προωθεί η κυβέρνηση και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Ιούνιο.
Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο Καποδίστριας θα μπει στο Διαδίκτυο για διαβούλευση εντός του Ιανουαρίου και επίσης ότι ώς το Πάσχα θα έχει διασαφηνιστεί το τοπίο των νέων δήμων που θα σχηματιστούν αλλά και των περιφερειών που θα προκύψουν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 1.034 δήμοι και κοινότητες που υπάρχουν σήμερα θα περιοριστούν σε 450-500 νέους δήμους, ενώ τις νομαρχίες θα αντικαταστήσουν οι περιφέρειες, οι οποίες όμως θα είναι κατά πολύ λιγότερες και δεν θα ξεπερνούν τις 13.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολλά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ παραμένουν μετέωρα καθώς κάποιοι πράσινοι δήμοι οπωσδήποτε θα συγχωνευθούν ενώ οι νομαρχίες που φθάνουν σήμερα μαζί με τις διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις τις 57 θα καταργηθούν.
Επομένως, οι συνολικά 23 εκλεγμένοι νομάρχες με τα χρώματα του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσουν τις πολύ λιγότερες νέες διοικητικές περιφέρειες και άρα κάποιοι εξ αυτών θα βρεθούν εκτός.
Η νέα διοικητική αλλαγή προκαλεί ανησυχία σε πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που πιέζουν την Ιπποκράτους να δώσει στοιχεία γύρω από τον Καποδίστρια 2 εγκαίρως προκειμένου να δρομολογήσουν τον σχεδιασμό τους, ενώ όπως προβλέπουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ “σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από κάποιους δυσαρεστημένους”.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Οι αλλαγές που ετοιμάζονται με το νέο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ έχουν δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση και στους δημοτικούς παράγοντες της πόλης.
Από ότι φαίνεται οι νέοι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι αποτυχημένοι βουλευτές,πρώην υπουργοί ή νέοι πολιτευτές.
Πολλοί είναι πλέον και οι μνηστήρες για τον δημαρχιακό θώκο που θα προκύψειι με την ενοποίηση που θα κάνει ο δήμος μας.
Δύο ονόματα που ακούγονται έντονα πάντως από την πλευρά ΠΑΣΟΚ για την περιοχή μας είναι των κυρίων Τζουμάκα και Πρωτόπαππα ενώ από τη ΝΔ ακούγεται του Χ.Τομπούλογλου.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Θα ψηφίζουμε… «γερμανικά»



Ένα βήμα πριν ανοίξει τα χαρτιά της για τον νέο εκλογικό νόμο βρίσκεται η κυβέρνηση.
Μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης, αφού προηγουμένως η σχετική πρόταση και οι «παραλλαγές» της παρουσιαστούν και τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πρωθυπουργός έχει «εξουσιοδοτήσει» για τη σύνταξη του νέου εκλογικού νόμου την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που παρέλαβε από τις πρώτες μέρες κείμενο-μπούσουλα με λεπτομερή στοιχεία για την προσαρμογή του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου στην ελληνική πραγματικότητα.

Το εν λόγω κείμενο εστάλη στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στις 26 Οκτωβρίου από τον επικεφαλής ομάδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ειδικών επιστημόνων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου (προέδρου σήμερα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής).Προβλέπεται αναλογική εκπροσώπηση της τάξης του 87%, που σημαίνει πριμοδότηση 40 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Οι έδρες που δικαιούται κάθε κόμμα προσδιορίζονται από το συνολικό εθνικό ποσοστό και κατανέμονται στις περιφέρειες με το αναλογικό σύστημα (το γερμανικό προβλέπει απλή αναλογική γιατί εκεί υπάρχει «παράδοση» συμμαχικών κυβερνήσεων).
Όριο αντιπροσώπευσης παραμένει το 3%, έτσι κόμμα που δεν συγκεντρώνει αυτό το ποσοστό στην επικράτεια δεν μπορεί να πάρει έδρα.
Θα υπάρχουν 160 ή 180 μονοεδρικές περιφέρειες και 100 βουλευτές για όσους εκλέγονται στις μείζονες περιφέρειες (πέντε). Πέντε βουλευτές θα αφορούν τους Ελληνες της διασποράς και θα εκλέγονται με τη διαδικασία του ψηφοδελτίου Επικρατείας ή σε ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες.
Σε κάθε έναν από τους νομούς θα εκλέγεται ένας τουλάχιστον βουλευτής.
Λίστα στην Περιφέρεια, σταυροδοσία στις μονοεδρικές, εκλογή βουλευτή με σχετική πλειοψηφία, τρεις οι υποψήφιοι βουλευτές. Στην πρώτη εφαρμογή του νόμου η εκλογή μπορεί να γίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο (στην πρόταση Παπαϊωάννου).
Ο υποψήφιος μπορεί να είναι ταυτόχρονα υποψήφιος βουλευτής σε πολυεδρική και μονοεδρική περιφέρεια. Στην περίπτωση αυτή, αν εκλεγεί, επιλέγει υποχρεωτικά την έδρα της μονοεδρικής.
Διπλή ψήφος; Διαφορετική επιλογή κόμματος και βουλευτή; Η πρόταση θεωρείται ότι έχει πολλά αδύνατα σημεία.
Πέντε μείζονες περιφέρειες: Μακεδονίας-Θράκης (εκλέγει 78 βουλευτές), Δυτικής Ελλάδος (59), Κεντρικής Ελλάδας (40), Νομού Αττικής (87), Κρήτης-Νησιών του Αιγαίου (31).
Ένα ψηφοδέλτιο και μία κάλπη: αναγράφονται η ευρεία εκλογική περιφέρεια και οι υποψήφιοι της λίστας και δεύτερον η μονοεδρική και οι υποψήφιοι.
Τα μικρά κόμματα θα δικαιούνται περισσότερες έδρες στην περιφέρεια.
Καταργείται η άνιση μεταχείριση των συνδυασμών συνασπισμών κομμάτων.
Η ανάδειξη των υποψηφίων θα γίνεται με εσωκομματική διαδικασία βάσει των σχετικών καταστατικών ρυθμίσεων
.
ΥΓ: Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι οι ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ενοποιούνται με τη ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ και τη ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ.
Ίδωμεν...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ

Από το http://terzogloupanagiotis.blogspot.com/
Πολλοί δημότες και αρκετά "αυτόνομα" blogs (μεταξύ τους κι εγώ) αναρωτιόμασταν για τη γρηγοράδα με την οποία τελείωσαν οι 2 βρεφονηπιακοί Σταθμοί, που όπως είναι γνωστό κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο "μελέτη-κατασκευή". Δεν συνηθίζεται βλέπεις στη χώρα μας (και στο Δήμο μας) να γίνονται πολλά έργα και να τελειώνουν και σύντομα.
Εξήγηση τουλάχιστον στα δικά μου ερωτηματικά, έδωσε ένα άρθρο στην εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ της Πέμπτης 31/12/2009 και στη σελ. 7, το οποίο μεταφέρω αυτούσιο:
"ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ
Όπισθεν ολοταχώς
Με τη βούλα του νέου γ.γ. της Περιφέρειας Αττικής Ηλία Λιακόπουλου μπαίνει πλέον οριστικό τέλος στο υπό εκκόλαψη πανδημοτικό σκάνδαλο που αφορούσε τη δημοπράτηση 26 βρεφονηπιακών σταθμών σε 10 δήμους της Αττικής.
Η ανάκληση έγινε στις 23 Δεκεμβρίου και αφορούσε τις προσκλήσεις για την ανάθεση με το σύστημα "μελέτη - κατασκευή" των έργων αποτρέποντας ένα μεγάλου μεγέθους σκάνδαλο, όπως είχαμε αναφέρει εκτεταμένα και σε προηγούμενα δημοσιεύματα μας.
Έντονη αντίδραση στο θέμα εξέφρασαν και εκατοντάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις οι οποίες θεώρησαν τις συγκεκριμένες δημοπρατήσεις "ενορχηστρωμένη προκλητική ανακοίνωση" και είχαν καταγγείλει, μεταξύ άλλων, ότι προέκυπταν σημαντικότατες διαφορές στις προϋπολογιζόμενες τιμές, που ξεπερνούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις το 200% ανά τετραγωνικό μέτρο για πανομοιότυπα κτιριακά έργα.
Της ακύρωσης του συνόλου των σκανδαλωδών δημοπρατήσεων από τον Λιακόπουλο, προηγήθηκε εντολή του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση προς το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για διερεύνηση της υπόθεσης ..."
Πιστεύω πως διαλύθηκαν πολλές απορίες ... άλλωστε άμα έχεις καλή ενημέρωση και τους κατάλληλους ανθρώπους ... δεν σε αφήνει ο καλός θεός της εργολαβίας να πας χαμένος.
Απορίας άξιο είναι, πως αυτό το θέμα δεν το ανακάλυψε ο δαιμόνιος ρεπόρτερ - εκδότης - ενοικιαστής δημόσιων χώρων;
Εδώ ανακάλυψε ότι: "βουλευτές της Β! Αθήνας τράβηξαν τα αυτιά σε προοδευτικούς παράγοντες των Αγίων Αναργύρων, για τα λειψά στοιχεία που τους έδωσαν ώστε να καταθέσουν ερωτήσεις στη Βουλή ..." και του ξέφυγαν οι σταθμοί;

Περίεργο ...
Είναι αναμενόμενο να έχει αυτή τη γνώμη για τους ανθρώπους της Αριστεράς, τόσο εκείνος όσο και οι μέντορες του, "διεγραμμένοι" από την Αριστερά. Δεν μπορούν να ξέρουν ότι στην Αριστερά δεν υπάρχουν άνθρωποι που να τραβούν αυτιά.

Όπως δεν υπάρχουν και Αριστεροί να δέχονται να τους τραβήξουν τα αυτιά.
Που να το ξέρουν ... που να το θυμούνται ... οι εργολάβοι!!!

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΞΕΓΕΛΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

Η απόλυτη σιωπή από τον λεγόμενο φιλοσαραντικό τύπο που κυκλοφόρησε πρόσφατα για τις παρανομίες που συνέβησαν με το δημοτικό αναψυκτήριο (Βούκινο) στην Πλατεία.
Οι αναφορές είναι μόνο πανηγυρικού χαρακτήρα και δεν γίνεται πουθενά λόγος για τις τεκμηριωμένες καταγγελίες της αντιπολίτευσης.
Όμως τα πρώτα αρνητικά δείγματα της νέας ιδιοκτησίας του αναψυκτηρίου καταγγέλλονται πλέον από γέροντες συμπολίτες μας αφού η τιμή του ελληνικού καφέ εκτινάχθηκε στα 2,40 ευρώ από 1 ευρώ που ήταν πριν ενώ η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί ότι θα παραμείνει για τουλάχιστον ένα χρόνο η παλιά τιμή.
Φαίνεται πως η νέα ιδιοκτησία κάνει από τώρα ότι γουστάρει και η παρέα του δημάρχου που πίνει το καφεδάκι της στο συγκεκριμένο χώρο κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα για την παραπλάνηση που συντελείται με την ανοχή της.
Μπράβο για άλλη μια φορά στη δημοτική αρχή του κ. Σαράντη που κατάφερε και ξεγέλασε τα γεροντάκια του δήμου μας.
Για τέτοια κατορθώματα μιλάμε...

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Από το http://www.aftodioikisi.gr
Χρονιά που ξεκίνησε με τη βεβαιότητα (του προηγούμενου υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου -15/2) ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιούνταν με το υφιστάμενο καθεστώς (αιρετές νομαρχίες και 1035 δήμοι) και καταλήγει με τις ανακοινώσεις πρωθυπουργού και νέου υπουργού Εσωτερικών (14/11 και 19/10) για αιρετές περιφέρειες και «Καποδίστρια 2», είναι για την Αυτοδιοίκηση το 2009.
Βεβαίως, κανείς (ούτε πιθανόν και ο ίδιος Γιάννης Ραγκούσης) δεν γνωρίζει πόσες και ποιες θα είναι οι αιρετές περιφέρειες και οι νέοι δήμοι, (αν και για το δεύτερο η ασφαλής βάση είναι η μελέτη του ΙΤΑ που προβλέπει 380 με 390). Σε κάθε περίπτωση, ως προς αυτό θα πρέπει να περιμένουμε το 2010 για να μάθουμε, καθώς όπως απέδειξε και το παρελθόν η επιχείρηση για συννενώσεις δήμων αποτελούν ένα μεγάλο ρίσκο - στοίχημα στη χώρα μας.
Η διοικητική μεταρρύθμιση, το «πάγωμα» της οποίας επιβεβαιώθηκε και στις αρχές του 2009 (είχε δημοσιοποιηθεί στα τέλη του 2008) για να «ξεπαγώσει» μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου είναι ασφαλώς το γεγονός της χρονιάς.
Ωστόσο, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης υπήρχαν πολλά σημαντικά γεγονότα το 2009. Σταχυολογούμε ορισμένα, παρακολουθώντας τα μέσα από τα πρώτα θέματα της αυτοδιοίκησης gr:
- Η υπόθεση των απορριμμάτων που ξεκίνησε με το διάλογο για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών (20/1) και κατέληξε με το ν/σ Μπιρμπίλη (28/12), με βάση το οποίο οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν «κιλό και ευρώ»
- Ο ανοιχτός πόλεμος μεταξύ δήμου Αθηναίων και «Ανοιχτής Πόλης» με εκκίνηση την υπόθεση του Βοτανικού (28/1) ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα
- Την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων που αποτέλεσε αιτία πολέμου μεταξύ κυβέρνησης της ΝΔ και δήμων
- Το κλείσιμο, κυρίως, των (προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ) νομαρχιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και την υποβάθμιση του θεσμού (29/4)
- Το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ που αλλάζει τα δεδομένα στις προσλήψεις και για την Αυτοδιοίκηση
- Τις ανακατατάξεις στο γαλάζιο χάρτη της Αυτοδιοίκησης που προκάλεσε η μεγάλη ήττα της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου αλλά και η επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν
Εξαιρετική χρονιά για την αυτοδιοίκηση gr
Ειδικά για την αυτοδιοίκηση gr το 2009 ήταν μια εξαιρετική χρονιά.
Στις 14/4 σβήσαμε ένα κεράκι και βαδίζουμε αισίως για τα δύο με παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, ιδιαίτερα της περιφέρειας όπως οι υποθέσεις: - των εμβολίων της Αμοργού (9 και 10/12) που έφτασαν στο νησί μετά από δημοσίευμα της αυτοδιοίκησης gr - του παιδιάτρου που βρήκε δύο φορές το δρόμο για την Ιθάκη μετά από δικό μας ρεπορτάζ (30/12) - των σκουπιδιών στο Γύθειο που αναδείξαμε από τις αρχές της χρονιάς (5/3) Παράλληλα η αυτοδιοίκηση gr αποκάλυψε μεταξύ άλλων την επιχείρηση ένταξης 150.000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλεως στην Ανατολική Αττική (26/5) που «πάγωσε» λόγω των πυρκαγιών (25/8) αλλά και την προσπάθεια που έγινε να…κόψουν στη μέση τις καμένες εκτάσεις (17/9).
Επιπλέον, δημοσιοποίησε την πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να καταργήσει το 42% (3/10), τις τάσεις φυγής δημάρχων λόγω «Καποδίστρια 2» (2/11), τη νευρική κρίση δημάρχων της ΝΔ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα (10/10) αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε το δήμο Αθηναίων ο Νικήτας Κακλαμάνης στην εσωκομματική μάχη προκειμένου να στηρίξει τη Ντόρα Μπακογιάννη (5/11 και 20/11).