Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στο αναψυκτήριο της Κεντρικής Πλατείας του Δήμου Αγ. Αναργύρων πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από το βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον» και τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού «Γλαύκος Θρασάκης».
Η βραδιά άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων Νίκου Σαράντη, ο οποίος καλωσόρισε τον συγγραφέα του «Ζ» στην πόλη μας, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου και στην πυρετώδη πολιτική συνείδηση του μεγάλου έλληνα συγγραφέα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία του αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή του σε παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Ακολούθησε η παρουσίαση της νέας έκδοσης του μυθιστορήματος «Γλαύκος Θρασάκης» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2008) από τον φιλόλογο και επιμελητή του βιβλίου Σαϊνη Αριστοτέλη:

Στην ομιλία του τοποθέτησε το μυθιστόρημα στη μακρά όσο και πληθωρική συγγραφική πορεία του Βασίλη Βασιλικού και τόνισε τη σημασία του για την ιστορία της νεωτερικής πεζογραφίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο συνδυάζει στοιχεία της λογοτεχνικής (αυτό)βιογραφίας με το (ψευδο)δοκίμιο, αναμιγνύει μοτίβα του αστυνομικού μυθιστορήματος με το ψυχολογικό θρίλερ και τροφοδοτεί το πολιτικό ρεπορτάζ με ένα διάχυτο λυρισμό, συμφιλιώνοντας εντέλει την παραδοσιακή μυθιστορηματική απόλαυση με νεωτερικές και μετανεωτερικές αφηγηματικές τεχνικές.
Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση που ακολούθησε στράφηκε αναπόφευκτα και στα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα και ο Βασίλης Βασιλικός σχολίασε με μοναδικό τρόπο τη θλιβερή επικαιρότητα συγκρίνοντας και μεταφέροντας την πείρα του από τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70.
Την εκδήλωση συντόνιζε εκ μέρους του βιβλιοπωλείου «Επίκεντρον» ο Νίκος Αποστόλου ο οποίος στην αρχική παρουσίαση αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του συγγραφέα τόσο στο πλαίσιο της ελληνικής λογοτεχνίας όσο και στη διεθνή του ακτινοβολία.
Σύντομη παρέμβαση-σχόλιο για το βιβλίο έκανε και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος (τελευταίο βιβλίο, «Καφέ Λούκατς», Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2008), καθώς και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίων Αναργύρων Χρύσα Χρονοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: