Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ Ή ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ


Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για τις πράσινες ταράτσες και τα πράσινες βεράντες. Φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα όμως υπάρχουν και οι δικαιολογημένες επιφυλάξεις μιας και ο δήμος των Αγίων Ανάργυρων πριν από λίγους μήνες είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της προσπάθειας.
Οι ενστάσεις για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα είναι πολλές μιας και τα οικολογικά πυροτεχνήματα που πετά η διοίκηση και τα τοπικά μέσα επικοινωνίας που την στηρίζουν έχουν στόχο να εκμεταλλευθούν την ευαισθησία των πολιτών για το περιβάλλον και όχι να δώσουν "πράσινες" ανάσες στην περιοχή μας.
Ήδη πολλές νεο-οικολογικές εταιρίες έχουν δείξει ενδιαφέρον να αναλάβουν το πρόγραμμα, πράσινες ταράτσες, αποδεικνύοντας ότι στην ουσία είναι μια εμπορική και όχι μια οικολογική πρόταση.
Οι απορίες μας για το, αν μπορεί τελικά να εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι οι εξής:
- Ποιος φορέας θα αναλάβει την οικονομικο-τεχνική μελέτη ώστε να μπορεί να φτιάξει ένας κάτοικος, πράσινη την ταράτσα του, χωρίς να αντιμετωπίσει δομικά προβλήματα στο σπίτι του (ρωγμές,υγρασία κ.α.)
- Από που θα βρεθούν τα κονδύλια και οι επιδοτήσεις για να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
- Τι γίνεται σε περιπτώσεις που συμβούν ακραία φυσικά φαινόμενα(χιονόπτωση,θύελλα) ή κάποιος ισχυρός σεισμός;
Για αυτό ας κοιτάξει η δημοτική αρχή μαζί με τα τοπικά έντυπα που την υπηρετούν να εντοπίσουν και να εκμεταλλευθούν τους ήδη, ελεύθερους χώρους, όπως τα δεκάδες στρέμματα που βρίσκονται στο Υπ. Γεωργίας,τα δεσμευμένα οικόπεδα του δήμου (στα οποία μείωσε αναίτια τον προϋπολογισμό τους, για εκμετάλλευση) και να τα φυτέψουν με πράσινο. Αν τα καταφέρουν λοιπόν με τους ελεύθερους χώρους μπορούν στη συνέχεια να ασχοληθούν σοβαρά με τις πράσινες ταράτσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: