Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ο Δήμος Ιλίου πληρώνει το ρεύμα των φτωχών δημοτών

Απόφαση να αναλάβει τα έξοδα του ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας πήρε ο Δήμος Ιλίου, ο οποίος στην κατεύθυνση αυτή ζητά από τη ΔΕΗ να «επιστρατεύσει» τη νέα τεχνολογία προκειμένου να δώσει χείρα βοηθείας στους πολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, η δημοτική αρχή καλεί τη ΔΕΗ να εγκαταστήσει «έξυπνους» ηλεκτρονικούς μετρητές, οι οποίοι παρέχουν προγραμματισμένα και με πλήρη έλεγχο την ελάχιστη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται μια οικογένεια για να καλύψει τις βασικές της καθημερινές ανάγκες. Οι μετρητές αυτοί, δηλαδή, παρέχουν προπληρωμένο χρόνο κατανάλωσης ρεύματος, τον οποίο κάθε νοικοκυριό υπολογίζει ότι χρειάζεται για την αξιοπρεπή του διαβίωση.
Από την πλευρά του ο Δήμος Ιλίου -εφόσον η ΔΕΗ εγκαταστήσει τους μετρητές- αναλαμβάνει την πληρωμή των λογαριασμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιλιον συμπεριλαμβάνεται στους λιγοστούς νοικοκυρεμένους ΟΤΑ, που όχι μόνο δεν έχουν έλλειμμα, αλλά αντιθέτως έκλεισαν τους προϋπολογισμούς του 2011 με πλεόνασμα 10.530.000 €.
Παράλληλα εφαρμόζει αρκετά κοινωνικά προγράμματα για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων. Πριν από λίγες ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε και τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς στην περιοχή αυξάνονται τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα πολλές κατοικίες να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή να κινδυνεύουν άμεσα με διακοπή.

Ο δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος, μιλώντας στο «Εθνος», τόνισε πως η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει αμέσως τους «έξυπνους» μετρητές, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να προπληρώνουν τον χρόνο κατανάλωσης, ανάλογα με τις ανάγκες τους. «Εχω την πληροφορία ότι η ΔΕΗ πριν περίπου από 3 χρόνια ετοιμαζόταν να τοποθετήσει 160.000 ανάλογους μετρητές σε ισάριθμα νοικοκυριά της χώρας», τονίζει ο κ. Ζενέτος προσθέτοντας πως εντός της εβδομάδας ο δήμος θα έχει επαφές με τη διοίκηση της ΔΕΗ καθώς και με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υλοποιηθεί αμέσως η πρωτοβουλία.
Αύξηση εσόδων
Αλλωστε, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, η εγκατάσταση των μετρητών δεν κοστίζει ιδιαίτερα. «Αντίθετα η πρακτική αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων της ΔΕΗ. Σήμερα πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς που επιπλέον επιβαρύνονται με διάφορους φόρους (ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κ.ά.)», αναφέρει ο δήμαρχος Ιλίου επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μόνο η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να τοποθετήσει τους «έξυπνους» μετρητές.

Ο κ. Ν. Ζενέτος σημειώνει ότι το κοινωνικό χάος που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση είναι πλέον αισθητό παντού. «Σε όλη την Ελλάδα 90.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν, λόγω οικονομικής αδυναμίας, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού. Στον δήμο μας υπολογίζεται ότι περίπου δέκα οικογένειες δεν έχουν ρεύμα. Ξέρω ανθρώπους που υποστηρίζονται με οξυγόνο και δεν έχουν ρεύμα. Ερχομαι καθημερινά αντιμέτωπος με τέτοιες περιπτώσεις».

ΠΗΓΗ: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: