Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Σακοράφα: Η κυβέρνηση θέλει ιδιώτες στις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης

 
Κατά του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη καταφέρθηκε, στην ομιλία της η τομεάρχης Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα, κατά την ομιλία της επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις πρώτες πρωινές ώρες, επικρίνοντας παράλληλα τον «Καλλικράτη» λέγοντας πως δύο χρόνια από την εφαρμογή του «έφερε σε διάλυση τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε απόγνωση τους εργαζόμενους, με μείωση έως και μηδενισμό των πόρων».
Η Σοφία Σακοράφα:
  • Τον κατηγόρησε πως θέλει να διαλύσει τις υπηρεσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βάλει τους «αδηφάγους ιδιώτες», όπως, για παράδειγμα στην Καθαριότητα («ο τρόπος για να βάζουν τους ιδιώτες από την πίσω πόρτα και να αρμέγουν το δημόσιο είναι απλός. Διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτός είναι ο τρόπος. Μοιραία οδηγείτε τους πλέον κρίσιμους τομείς της χώρας, αφού τους κάνετε άνδρα κομματοκρατίας και διαφθοράς, αφού μετά τους απαξιώσατε, στο στόμα των πιο αδηφάγων ιδιωτών. Η φιλοσοφία αυτής της στρατηγικής εκφράστηκε πάραυτα από τον αρμόδιο υπουργό κ. Στυλιανίδη, μετά βεβαίως από τη συνάντησή του με τον τοποτηρητή της τρόικα», υπογράμμισε)
  • Αμφισβήτησε τα όσα προανήγγειλε μετά τη συνάντησή του με το Χόρστ Ράιχενμπαχ (ο υπουργός είπε ότι θα εξοικονομήσει «περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και της αναμόρφωσης της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών με προσδοκώμενο όφελος κάποια άλλα 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με τα οποία διατείνεται ότι θα κάνει κοινωνική πολιτική») και ουσιαστικά τα όσα είπε στις προγραμματικές δηλώσεις περί Δικτύου κατά της φτώχειας.
  • Αναρωτήθηκε «πώς, ακρωτηριάζοντας μία κατ' εξοχήν κοινωνική παροχή, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, εξοικονομείς για κοινωνική πολιτική».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΟΦΙΑΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία δύο χρόνια στην πατρίδα μας έχουμε δει όλες τις πολιτικές εκδοχές σχηματισμού κυβέρνησης με έναν στόχο πάντα, τη διατήρηση του συστήματος για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ξεκινήσαμε με την κυβέρνηση ενισχυμένης κοινωνικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ η οποία παραβίασε κάθε έννοια κυρίαρχης πολιτικής βούλησης του λαού μας και υπηρέτησε πιστά το χρηματοπιστωτικό λόμπι. Έτσι άνοιξε τη λεωφόρο της οικονομικής και κοινωνικής υποδούλωσης του λαού μας, γκρέμισε κοινωνικά κεκτημένα, υπονόμευσε τη δημοκρατία και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.
Σε λιγότερο από δύο χρόνια αυτή η ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία έλιωσε σαν παγωτό κάτω από τον ήλιο, κάτω από το βάρος φυσικά των ασφυκτικών λαϊκών πιέσεων.
Το σύστημα έντρομο αντέδρασε δημιουργώντας την κυβέρνηση της αντιδημοκρατικής εκτροπής, την κυβέρνηση του τραπεζικού κατεστημένου, η οποία με συνέπεια συνέχισε την τρελή κούρσα της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, της μείωσης του κόστους εργασίας, της εξαθλίωσης του λαού μας. Μαζί μ' αυτά, κυρίαρχο έργο της ήταν το κούρεμα του χρέους προς όφελος και εξασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών μας.
Η προσδοκία των εγχώριων και ξένων ιερατείων να προχωρήσει αυτή η Κυβέρνηση σε μεγάλο βάθος χρόνου, γκρεμίστηκε επίσης από την αταλάντευτη λαϊκή πίεση για διενέργεια εκλογών.
Σήμερα έχουμε μια τρικομματική Κυβέρνηση. Τα δύο από τα τρία μέλη αυτής της Κυβέρνησης είναι τα δύο αστικά κόμματα που παρ' όλους τους προεκλογικούς επικοινωνιακούς ελιγμούς περί επαναδιαπραγμάτευσης, αποτελούν τους πιο πιστούς τοποτηρητές του μνημονίου, δεσμευμένα από τις υπογραφές τους.
Το τρίτο μέλος αυτής της Κυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ, δεν έχω καταλάβει ακόμα εάν αποτελεί το «Αριστερό» άλλοθι αυτής της μνημονιακής Κυβέρνησης ή το μνημόνιο αποτελεί το άλλοθι της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συμμετάσχει στον παράδεισο της εξουσίας.
Και οι τρεις αυτές κυβερνήσεις έχουν μια εντυπωσιακή συνέχεια και συνέπεια στους στόχους που κάθε φορά πρέπει να υπηρετήσουν και στα αποτελέσματα που κάθε φορά πρέπει να παράξουν.
Η σημερινή Κυβέρνηση έχει κατά την άποψή μου ένα βαρύ και επονείδιστο έργο, το ξεπούλημα. Το ξεπούλημα της γης, του νερού, των δικτύων, της ενέργειας, του ΟΣΕ, του ΟΠΑΠ, της Αγροτικής. Το ξεπούλημα, δηλαδή, της δυνατότητας, αλλά και της δικαιοδοσίας της πατρίδας μας και του λαού μας για οικονομική ανάκαμψη.
Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι πρόδηλο. Για άλλη μια φορά όχι σαν προφητεία, αλλά σαν μαθηματική εξίσωση, θα πω ότι τρέχουμε σε μια πορεία συσσώρευσης εξοργιστικών προνομίων και πλούτου για τους ολίγους, οδηγούμαστε σε πρωτοφανή διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, σε ιλιγγιώδη αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης και στην οικονομική περιθωριοποίηση τεράστιου τμήματος του πληθυσμού μας.
Μίλησα λίγο πριν για εντυπωσιακή συνέχεια των τριών κυβερνήσεων. Επίσης, με μαθηματική ακρίβεια αποδεικνύεται ότι μια σειρά μεθοδεύσεων και πρακτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι το βούτυρο στο ψωμί της σημερινής Κυβέρνησης. Τι ακούσαμε τα δύο τελευταία χρόνια για το δημόσιο; Ακούσαμε ότι αποτελείται από τεμπέληδες και από άχρηστους, ότι το εργασιακό κόστος του δημοσίου είναι υπεύθυνο για το δημόσιο χρέος και ότι οι στρατηγικής σημασίας δημόσιοι οργανισμοί υπερχρέωσαν την Ελλάδα.
Και αυτό που θα δούμε να επιχειρείται τους επόμενους τρεις μήνες είναι η απόλυση κάμποσων τεμπέληδων και άχρηστων, οι περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των υπεύθυνων για το δημόσιο χρέος και το ξεπούλημα των στρατηγικών οργανισμών που βουλιάζουν την Ελλάδα στα χρέη.
Αυτό το σχέδιο καταστροφής των δυνατοτήτων που μας έχουν απομείνει, η τρικομματική Κυβέρνηση το βαφτίζει «σχέδιο μεταρρυθμίσεων».
Στη συνέχεια, θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής μια παραστατική απολογία του μέλους του ΟΑΣΑ που απαριθμεί τα λάθη της Τρόικα και σαφώς των υποτακτικών ελληνικών κυβερνήσεων γύρω από το δημόσιο τομέα, τις περικοπές των μισθών και συνολικά γύρω από το σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης. Βέβαια, η απόδοση του χαρακτηρισμού «λάθος» σε μια συντεταγμένη και οργανωμένη πολιτική που αντιμετώπισε την κρίση σαν ευκαιρία πλουτισμού του κεφαλαίου και καταστροφής του λαού, μπορεί να γίνει μόνο από εκπρόσωπο του ΟΑΣΑ. Από εμάς ένας και μόνο χαρακτηρισμός υπάρχει: «τυφλή εξυπηρέτηση του τραπεζικού λόμπι».
Στο σημείο αυτό, θα μου επιτρέψετε να εξηγήσω και να τεκμηριώσω ποιοι είναι οι πραγματικοί κοινωνικοί μεταρρυθμιστές και ποιοι είναι αυτοί που εντεταλμένα και συνειδητά μας οδηγούν στην καταστροφή.
Καταστροφικοί είναι αυτοί που εξέθρεψαν μια δημόσια διοίκηση που δυσλειτουργεί, που αποικιοποίησαν τις πλέον σοβαρές κρατικές δομές με την κομματική νομενκλατούρα και την κομματική πελατεία που διέφθειραν διαφθειρόμενοι.
«Κοινωνικοί μεταρρυθμιστές» είναι αυτοί που δεσμεύονται με συγκεκριμένα μέτρα για δημόσια διοίκηση και δημόσιο που υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον, αυτοί που εμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων, που καταπολεμούν με σθένος και οργάνωση τη διαφθορά, που χαράζουν κρατική πολιτική με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων που περιφρουρούν το ΑΣΕΠ.
«Κοινωνικοί μεταρρυθμιστές» είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να εξορθολογήσουν το δημόσιο με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του, την αξιοκρατική εξέλιξη των εργαζομένων και την αποτελεσματική λειτουργία της κρατικής μηχανής.
«Κοινωνικοί μεταρρυθμιστές» είναι αυτοί που μόνοι από όλους δεσμεύθηκαν για δημιουργία ειδικού τμήματος οικονομικού ελέγχου για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής και για πλήρη μηχανοργάνωση και διασύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την επικράτεια.
«Κοινωνικοί μεταρρυθμιστές» είναι αυτοί που θέτουν ως μόνο όρο ελέγχου στο δημόσιο τον κοινωνικό έλεγχο και αποτινάζουν τα πτώματα του κομματικού ελέγχου και της διασύνδεσής του με τα επιχειρηματικά λόμπι και τα ατελείωτα πάρτι.
Κοινωνικοί μεταρρυθμιστές είναι αυτοί που συνομιλούν με το άξιο παραγωγικό δυναμικό της πατρίδας μας το οποίο, ενώ το έχετε κατασυκοφαντήσει, σας έχει υπερβεί προ πολλού.
Θα καταθέσω υποδειγματική μελέτη που αφορά στην πλήρη απεικόνιση της ανθρωπογεωγραφίας των δημοσίων υπαλλήλων και στην πλήρη απεικόνιση του τρόπου λειτουργίας του δημοσίου. Μια μελέτη που έγινε ακριβώς από αυτούς που το σύστημα κατασυκοφαντεί καθημερινά, από τις ομάδες καταγραφής των δημοσίων υπαλλήλων που συστάθηκαν ακριβώς για να γίνει η λειτουργική αξιολόγηση του δημοσίου που προέβλεπε το μνημόνιο, με μεθοδολογία και πληρότητα, που εξ όσων γνωρίζω, δεν συναντάται σε καμία από τις περίφημες ιδιωτικές εταιρείες που έχουν κουβαλήσει διάφοροι Υπουργοί και παρατρεχάμενοι για να τους αναθέσουν πανάκριβες και υποδεέστερες μελέτες, αγνοώντας την καλύτερη περίπτωση ή απαξιώνοντας το υπάρχον δυναμικό του δημοσίου. Για τη μελέτη αυτή πολύς πόλεμος έγινε για να μείνει θαμμένη, αφενός γιατί τα συμπεράσματά της απονομιμοποιούν τις ασκούμενες πολιτικές, αφετέρου γιατί η μεθόδευση κάποιων είναι να τα παραδώσουν όλα σε ιδιωτικές εταιρείες.
Επίσης, θα καταθέσω την έκθεση του ΟΟΣΑ «Επιθεώρηση της Κεντρικής Διοίκησης στην Ελλάδα» που στηρίχθηκε και άντλησε στοιχεία απ' αυτή τη μελέτη, μεταφρασμένη εθελοντικά από την Ένωση Αποφοίτων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, διότι το ελληνικό κράτος δεν εδέησε να την μεταφράσει επίσημα από τον περασμένο Οκτώβρη που έχει κατατεθεί και η οποία παρά τις πολιτικές που εκφράζει, γκρεμίζει κάθε επιχείρημα στήριξης της πολιτικής που ακολουθήθηκε από τις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις.
Καταθέτω και τις δύο μελέτες, γιατί περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά και τα συμπεράσματα για όποιον ενδιαφέρεται να σχεδιάσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στο δημόσιο.
Επίσης, περιέχουν και όλα τα επιχειρήματα που όχι μόνο αντικρούουν τεκμηριωμένα τις διάφορες απαιτήσεις της τρόικα, αλλά αποδεικνύουν και το ατελέσφορο και το επιβλαβές της πολιτικής που εφαρμόζεται. Ελπίζω να είναι χρήσιμα στον κύριο Υπουργό.
Τα καταθέτω όλα, αλλά παράλληλα προειδοποιώ κιόλας: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι επιδιώκετε να βάλετε ιδιώτες παντού, αδιαφορώντας για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Είμαστε εδώ και σας ελέγχουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο τρόπος για να βάζουν τους ιδιώτες από την πίσω πόρτα και να αρμέγουν το δημόσιο είναι απλός. Διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτός είναι ο τρόπος. Μοιραία οδηγείτε τους πλέον κρίσιμους τομείς της χώρας, αφού τους κάνετε άνδρα κομματοκρατίας και διαφθοράς, αφού μετά τους απαξιώσατε, στο στόμα των πιο αδηφάγων ιδιωτών.
Η φιλοσοφία αυτής της στρατηγικής εκφράστηκε πάραυτα από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Στυλιανίδη, μετά βεβαίως από τη συνάντησή του με τον τοποτηρητή της τρόικα, αφού τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε αφορούσαν στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων με προσδοκώμενο όφελος -από πια μελέτη δεν γνωρίζω- περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και της αναμόρφωσης της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών με προσδοκώμενο όφελος κάποια άλλα 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με τα οποία διατείνεται ότι θα κάνει κοινωνική πολιτική...
Τώρα το πώς ακρωτηριάζοντας μία κατ' εξοχήν κοινωνική παροχή, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, εξοικονομείς για κοινωνική πολιτική, είναι στη λογική και στη συλλογιστική που μας έφτασαν μέχρι εδώ.
Δύο χρόνια ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, κύριε Υπουργέ, με μείωση έως και μηδενισμό των πόρων έφερε σε διάλυση τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε απόγνωση τους εργαζόμενους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η έκφραση περί των κυβερνητικών κοινωνικών πλειοψηφιών που λιώνουν σαν τα παγωτά κάτω από τον ήλιο δεν είναι δική μου. Ανήκει στους Financial Times σ' ένα κείμενο που πολύ γλαφυρά περιγράφει ότι από το 2008 ανατράπηκαν από τους λαούς τους δώδεκα ευρωπαίοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που ακολούθησαν.
Είναι σαφές και πέρα για πέρα ευδιάκριτο και ευανάγνωστο, κυρίως στην πατρίδα μας, ότι τούτη η κρίση και ο τρόπος που κάποιοι τη διαχειρίστηκαν για να επιβάλουν τα πιο σκοτεινά σχέδια εξόντωσης του λαού μας, μετατρέπεται σε κρίση του πολιτικού συστήματος, σε κρίση εξουσίας. Γι' αυτό και στην πατρίδα μας όλο το πολιτικό κατεστημένο συνέπραξε για να δώσει μία τεχνική ανάσα στο καταρρέον πολιτικό σύστημα.
Από την άλλη, μια άλλη ανάσα, μια άλλη πνοή, φρέσκια, μαχητική, μαζική, δίνει ζωή και ζωτική δύναμη στην πολιτική αντίσταση, στην πολιτική ανατροπή απέναντι σ' ένα παρελθόν που ψυχορραγεί και θα διαρραγεί με τα κομμάτια του πάζλ σκορπισμένα και ένοχα, ένα παρόν που εγγυάται και αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα άλλο μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ.

 http://www.aftodioikisi.gr/kommata

Δεν υπάρχουν σχόλια: