Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Επανεκκίνηση του έργου «Πράσινη Γειτονιά» στην Αγ. Βαρβάρα και υπογειοποίηση του δικτύου ανήγγειλε ο ΥΠΕΝ

Στον δήμο Αγίων Αναργύρων -Καματερού οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής  και οι επιλεκτικές κινητοποιήσεις των δήθεν "πράσινων" ακτιβιστών για την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων πριν μερικά χρόνια εξελίχθηκε σε μία τεράστια επικοινωνιακή φούσκα για μία ψήφο με αντίτιμο μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Κάπου άλλού όμως γίνονται ενέργειες που αποδεικνύουν ότι όταν στοχεύεις ...ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙΣ!


Αναγεννιέται και επανεκκινείται η «Πράσινη Γειτονιά», ένα έργο που εγκαταλείφθηκε  μετά από τις πρώτες ιδιωτικές παρεμβάσεις, με την υποστήριξη τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και της τεχνικής συμβολής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Σήμερα, ο υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από τον  Πρόεδρο του ΚΑΠΕ, Β. Τσολακίδη και στελέχη του Κέντρου, επισκέφθηκε την «Πράσινη Γειτονιά» μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας, Γιώργου Καπλάνη, μίλησε με κατοίκους που περιμένουν εδώ και χρόνια την ολοκλήρωση του έργου και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας, όπου μαζί με τη δημοτική αρχή  ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα  από τον  Γενικό Διευθυντή του ΚΑΠΕ Βασίλη Κίλια.
Παράλληλα, ο ίδιος ενημέρωσε ότι σύντομα ο ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται  σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, θα ξεκινήσει το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος που διέρχεται μέσα από την πόλη της Αγίας Βαρβάρας και τους όμορους Δήμους (Κορυδαλλό, Αιγάλεω), ώστε να απομακρυνθούν οι υφιστάμενοι μεταλλικοί πυλώνες.
Σημειώνεται ότι το έργο της «Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς», που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, σε μια περίοδο που ο συγκεκριμένος στόχος έχει και περιβαλλοντική αξία και μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα, καθώς  μπορεί να μειώσει τα κόστη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στόχος είναι ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στην Αγία Βαρβάρα να αποτελέσει ολοκληρωμένο πιλοτικό εγχείρημα για «σχεδόν μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας». Με παρεμβάσεις εσωτερικά, εξωτερικά και στον περιβάλλων χώρο, με καινοτόμες λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοικιών, το έργο μπορεί να δώσει λύσεις για ευρύτερες εφαρμογές σε παλιά και νέα κτίρια σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος επιπρόσθετα και στις κοινωνικές προεκτάσεις του έργου, επεσήμανε, μιλώντας στο Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας, ότι «το έργο επιλέχθηκε να γίνει σε αυτές τις πολυκατοικίες με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Και νομίζω ότι αποτυπώνει και τη δική μας ευαισθησία, διότι σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε και πρέπει να είναι πρώτοι στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας».
Ακολουθούν σημεία από την τοποθέτηση του υπουργού ΠΕΝ:
Φίλες και φίλοι,
Τέτοιου είδους έργα αποτελούν προτεραιότητα για τη δική μας κυβέρνηση. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και η σημερινή παρουσία μου εδώ. Δεν θα ερχόμουν εάν δεν είχε δρομολογηθεί, αν δεν είχε βρεθεί η χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση του έργου. Δεν είναι στη δική μας νοοτροπία και στη δική μας αντίληψη τα μεγάλα λόγια, οι ψεύτικες υποσχέσεις.
Βρίσκομαι εδώ γιατί, καταρχάς, το έργο έχει σημαντική αξία. Μας εισάγει σε μία άλλη λογική για τα θέματα της ενέργειας, καθώς κινείται στην κατεύθυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης. Δίνουμε πολλή μεγάλη σημασία ως κυβέρνηση σε αυτά τα έργα, διότι πέρα από το όφελος που έχουμε από τη φειδωλή κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση την εξοικονόμηση, θεραπεύεται και ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας που χαρακτηρίζεται από μια σπατάλη ενέργειας. Προσέξτε, άλλο είναι η ενεργειακή φτώχεια, την οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε και πρέπει να είναι προτεραιότητά μας -όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουμε πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό που λέγεται ηλεκτρισμός, και να κάνουμε χρήση, να απολαμβάνονται τα αγαθά που προκύπτουν από τη χρήση της ενέργειας- και άλλο είναι η ενεργειακή σπατάλη. Το δεύτερο θέλουμε να περιορίσουμε.
Αυτό το έργο μας βάζει σε αυτή την λογική. Όπως είπε και ο δήμαρχος κινείται στη λογική του μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας, και, αν θα δείτε τον κατάλογο των έργων που πρέπει να γίνουν, το  ένα έργο συμπληρώνει το άλλο και ταυτόχρονα μας δείχνουν ότι στις σημερινές συνθήκες, αν ακολουθήσουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και μία σειρά από επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή. Την οικοδομή η οποία παλαιότερα αποτέλεσε την ατμομηχανή της οικονομίας, έναν βασικό πυλώνα, που σήμερα βρίσκεται σε πολλή κρίσιμη κατάσταση, στην «εντατική», θα μπορούσε να πει κανείς.
Μιλάμε λοιπόν για πολλαπλή αξία και χρησιμότητα αυτού του έργου. Νομίζω ότι καλό είναι να μην ξεκινάς καθόλου κάτι, από το να το παρατάς στη μέση, γιατί απογοητεύεις τον κόσμο και δείχνεις αναξιόπιστος. Σήμερα λοιπόν συναντηθήκαμε για να σας διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν πια οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, οι αντικειμενικοί όροι, η χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο και να γίνει ένα σημείο αναφοράς και το έναυσμα για να ακολουθήσουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα. Αυτή είναι η στόχευσή μας. Βεβαίως, θα μας τα παρουσιάσουν αναλυτικά και οι εκπρόσωποι του ΚΑΠΕ, οι οποίοι έχουν αναλάβει το θέμα των μελετών.
Είναι υποχρέωσή μου να αναφερθώ και σε άλλα δύο ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε πριν από λίγο ο δήμαρχος. Το πρώτο είναι το θέμα των πυλώνων. Είναι πρόκληση στις μέρες μας οι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος να διέρχονται μέσα από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των πολιτών. Δεν ήρθα μόνο για να διαπιστώσω αυτό το πρόβλημα. Το γνωρίζω ήδη και έχω μιλήσει με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, τα οποία με διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν οι μελέτες για την υπογειοποίηση. Είναι σε συνεννόηση ο ΑΔΜΗΕ με την Περιφέρεια και θα αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα υπογειοποίησης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που περνά όχι μόνο μέσα από την πόλη σας, αλλά και από τους όμορους δήμους. Συνεπώς πρόκειται για μία καλή εξέλιξη σε ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπιστεί οριστικά και αποτελεσματικά.
Σε σχέση με τα έργα του Μετρό, κατανοώ την επιβάρυνση και την αναστάτωση από τέτοιου είδους έργα, αλλά σκεφτείτε τι έχει να κερδίσει η πόλη και ο κόσμος από την ολοκλήρωση του σταθμού. Επειδή όμως μου έχουν μεταφέρει διάφορες απόψεις και καμιά φορά ασκείται άδικη κριτική στο δήμο σε σχέση με την Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά στην αποκομιδή των μπαζών - και δεν θα πρέπει να λέγονται αυτά από ανθρώπους που γνωρίζουν τη δημόσια διοίκηση -  θέλω να σας πω ότι ακολουθείται μία σειρά συγκεκριμένων βημάτων. Πρώτα κατατίθεται μία μελέτη, αυτή ανεβαίνει στη δημόσια διαβούλευση για 45 ημέρες, ακολουθούν παρατηρήσεις και ύστερα εγκρίνεται. Δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Αυτό πρέπει να γίνεται. Δεν σημαίνει ότι είμαστε «κολλημένοι» με τις διαδικασίες. Πρέπει να γίνεται έτσι, για να μπορούν όλοι οι φορείς, η τοπική κοινωνία, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέτουν τις απόψεις τους για να αποφεύγουμε τα λάθη. Βρισκόμαστε, αν δεν κάνω λάθος, στο μέσο αυτής της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης και θεωρώ, πια, ότι πολύ σύντομα, το συντομότερο δυνατόν θα το ξεπεράσουμε και αυτό.
Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι υπάρχει και μία άλλη ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Αυτό το έργο επιλέχθηκε να γίνει σε αυτές τις πολυκατοικίες με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Και νομίζω ότι αποτυπώνει και τη δική μας ευαισθησία, διότι σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε και πρέπει να είναι πρώτοι στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας. Αποτελεί ένα χρέος τιμής για εμάς αυτό το έργο να ολοκληρωθεί στην ώρα του και γι’ αυτόν, αλλά και για όλους τους άλλους λόγους που είπαμε. 
Και πάλι να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να έρθω και να δω το έργο από κοντά, και, να γνωρίζετε ότι παρά τις δυσκολίες, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα προσπαθούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για να μπορέσουμε να ανοίξουμε και έναν άλλο δρόμο, αλλά και να μπορέσουμε να ανακουφίζουμε τον κόσμο με βάση τα καθημερινά του προβλήματα. Έχει πάρα πολλή μεγάλη σημασία, όλοι να μπορέσουμε να δούμε τις δυσκολίες της εποχής, τα συσσωρευμένα προβλήματα και νομίζω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για τον ΑΔΜΗΕ και την υπογειοποίηση αν δεν είχαμε εξασφαλίσει προηγουμένως και τον Δημόσιο χαρακτήρα του. Δώσαμε μία μάχη στο πλαίσιο της δύσκολης διαπραγμάτευσης για να παραμείνουν δημόσια τα δίκτυα στην Ελλάδα. Φανταστείτε εκείνο το σχέδιο που ήθελε να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και να περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Τί θα σήμαινε και πόσο θα επιβάρυνε μια ήδη δύσκολη κατάσταση, και, πώς στα χέρια ενός ιδιώτη θα διογκώνονταν το κοινωνικό πρόβλημα.
Τέλος,  όλα αυτά τα έργα που χρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους, τα ΕΣΠΑ κ.ο.κ. θέλουμε να τα υλοποιήσουμε με τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα. Όταν δίνεις δέκα, αυτά τα δέκα να πηγαίνουν στα έργα και να μην χάνονται ενδιάμεσα. Γιατί πολλά έργα κατά το παρελθόν, χρηματοδοτήθηκαν και έμειναν ημιτελή, γιατί κάποιοι πόροι χάνονταν στο ενδιάμεσο. Αυτό είναι ένα ακόμη μέτωπο για εμάς, έτσι ώστε στα έργα, όσα δίνεις τόσα να παίρνει ο κόσμος και όλα να πηγαίνουν στο τελικό αποτέλεσμα.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: