Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

"Καζάνι που βράζει" η Τοπική Αυτοδιοίκηση

[ΕΛΛΑΔΑ] "Καζάνι που βράζει" η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μετά την Κοζάνη και την Ξάνθη, σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι στο δήμο Νέας Ιωνίας, οι οποίοι προχωρούν σε μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά της διαθεσιμότητας.
Στο πλευρό τους οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι τους παρέχουν δωρεάν νομική συνδρομή.
Και αυτό, διότι η προσωρινή διαταγή κατά της ένταξης σε διαθεσιμότητα και η δικαίωση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων έχουν ως συνέπεια να λύεται αυτομάτως το καθεστώς της διαθεσιμότητας για τους εργαζόμενους και να επαναφέρονται στη μισθοδοσία όσοι εξαιρέθηκαν της πληρωμής από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των συνακόλουθων εγκυκλίων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι 18 εργαζόμενοι στο δήμο Νέας Ιωνίας, που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, έχουν κινήσει τις νομικές διαδικασίες και την ερχόμενη- ενδεχομένως- εβδομάδα αναμένεται το αποτέλεσμα της προσφυγής.
Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Νίκος Αδαμόπουλος, κύρια επιχειρήματα της προσφυγής είναι το γεγονός ότι το μέτρο είναι οριζόντιο και ότι εφαρμόζεται χωρίς κριτήρια, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων.
Επίσης, όπως σημειώνει, στην προσφυγή προβάλλεται η αντισυνταγματικότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ωστόσο, ο κ. Αδαμόπουλος εκφράζει επιφυλάξεις για το αν, τελικά, θα γίνουν σεβαστές από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι θετικές για τους εργαζόμενους δικαστικές αποφάσεις.
Σε νέα συνεδρίαση προχωρά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αύριο το μεσημέρι,για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της μετά από ενάμισι μήνα κινητοποιήσεων.
Αύριο θα αποφασιστεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η αυριανή συγκέντρωση έχει προγραμματισθεί για τις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το υπ. Δ. Μεταρρύθμισης, αφού -όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση- ο κ. Μανιτάκης αρνείται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της. Όπως σημειώνεται «οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνίζονται περισσότερο από ενάμισι μήνα κατά της πολιτικής του μνημονίου που θέλει απολύσεις, εξαθλίωση, φτώχεια, εξοντωτικούς φόρους και ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας».

Απάντηση Σγουρού για τη διαχείριση των απορριμάτων...

Υπέρ της διαφάνειας και του διαλόγου διακηρύσσει ότι είναι ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σε μακροσκελή απάντηση-δελτίο Τύπου προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα τέσσερα σχεδιαζόμενα εργοστάσια στην Αττική. Ο κ. Σγουρός σημειώνει πως απτή απόδειξη της διαφάνειας αποτελεί το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής αναμεταδίδονται διαδικτυακά και προσπερνώντας «τις ύβρεις, τα ψεύδη και τις συκοφαντίες», απαντά «επί της ουσίας των ισχυρισμών».
Όπως σημειώνει, με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που υλοποιείται έχουν συμφωνήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η Δι-υπουργική Επιτροπή για τα απόβλητα, η Γ. Δ/νση Περιβάλλοντος της ΕΕ και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής.
Οι διαδικασίες δεν έγιναν εν μια νυκτί, τονίζει ο κ. Σγουρός, διότι βασίζονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που ξεκίνησε το 2001, έγινε νόμος το 2003, επικαιροποιήθηκε το 2006, τέθηκε σε διαβούλευση από την Περιφέρεια Αττικής το 2011 και ήρθε για συζήτηση στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ το 2012.
Επισημαίνει ότι, με τα δύο εργοστάσια στη Δυτική Αττική σταματά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την αλόγιστη ταφή των απορριμμάτων. Ενώ από την κατασκευή των έργων με το νόμο περί ΣΔΙΤ θα ωφεληθούν ο πολίτης και ο δημόσιος τομέας. Το Δημόσιο διατηρεί απολύτως το ρόλο του ως κύριος του έργου, ενώ δεν ιδιωτικοποιείται η διαχείριση των απορριμμάτων.
Με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου αξιοποιείται η συσσωρευμένη εμπειρία ετών των στελεχών του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής. Μάλιστα, υπογραμμίζει, με αυτή τη μέθοδο δίνεται η δυνατότητα στο δημόσιο και τον ιδιώτη να επεξεργασθούν τις καλύτερες λύσεις. Με τα παραπάνω και την εκχώρηση της εκμετάλλευσης των εργοστασίων για 27 έτη στις εταιρείες, η Αττική αποκτά σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τη λειτουργία των μονάδων θα παραχθούν επιπλέον έσοδα που θα συμβάλουν στη μείωση του τελικού ποσού πληρωμής. Τα τεύχη δημοπράτησης ακολουθούν πρότυπα τεύχη, όπως γίνεται σε όλες τις διαδικασίες και φέρουν την δική του υπογραφή ως προϊσταμένου. Στα τεύχη προβλέπεται η κατασκευή μιας μονάδας κομποστοποίησης σε κάθε εργοστάσιο.
Σε ό,τι αφορά την ποσότητα των απορριμμάτων, σημειώνει ότι η ετήσια παραγωγή είναι περίπου δύο εκατ. τόνοι, κατά συνέπεια οι σημερινές ανάγκες της κρίσης καλύπτονται με τη χωρητικότητα των 1,35 εκατ. τόνων που θα είναι οι προς επεξεργασία ποσότητες απορριμμάτων.
Ο κ. Σγουρός επιτίθεται στη «μαφία των σκουπιδιών» που έχει καθηλώσει για 30 χρόνια τη διαχείριση των απορριμμάτων στη ταφή. Ολοκληρώνει την ανακοίνωσή του σημειώνοντας ότι με τη νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ -και τον ίδιο ως πρόεδρο, δημοπρατήθηκαν στην Αττική οι αποκαταστάσεις 11 ΧΑΔΑ, δημοπρατούνται τον ερχόμενο μήνα τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας, δημοπρατείται στις 15 Ιανουαρίου η ασφαλής απομάκρυνση της τέφρας που παράγεται στον Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων, έχουν επισκευασθεί και λειτουργούν τα μηχανήματα του Συνδέσμου στο κύτταρο ταφής.

πηγή: tvkosmos.gr/www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: