Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπως και κάθε άλλη μέρα διεκδικούμε αλλαγή της ζωής μας

6a00d8341bf90b53ef01a5117fa257970c-800wi«Πριν από τα μάτια μου ήσουν φως, πριν από τον Έρωτα Έρωτας, κι όταν σε πήρε το φιλί Γυναίκα.» 
 Οδυσσέας Ελύτης

feminist_symbol_2_450
Γυναίκα ….πλάσμα υπέροχο, αέρινο, θεσπέσιο. Μοιάζει με τη θάλασσα, που χωρά μέσα της ένα ολόκληρο κόσμο. Ένας ολόκληρος κόσμος γεννιέται, όταν γεννιέται ένα παιδί. Η θάλασσα μέσα της κρύβει ένα ολόκληρο κόσμο. Πλάσματα εξαίσια, αλλά και τρομερά.
Οι τρεις ουσιαστικές πλευρές της είναι η καλοσύνη της που τρέφει και συντηρεί, το πάθος, ο οργιαστικός της συναισθηματισμός και τέλος το σκοτάδι, τα ολοσκότεινα βάθη της.
Είναι η μητέρα,  η σύζυγος, η αδελφή, η φίλη, η συνάδελφος.  Το..
φωτομοντέλο, η τηλεπαρουσιάστρια, η αθλήτρια, η επιχειρηματίας, η τραγουδίστρια,  η σκληρά εργαζόμενη, η αγρότισσα, η άνεργη. Η Αντιγόνη, η Μήδεια, η Ωραία Ελένη, η Αθηνά, η Αφροδίτη και η Ευρώπη. Είναι η  Μπουμπουλίνα, η  αμαζόνα, και η Κυρά της Ρω.
Είναι ο στυλοβάτης της οικογένειας και το άλλο μισό του άνδρα και  το σύμβολο της φροντίδας και της αγάπης. Αγωνίστρια που εμψύχωνε στην μάχη τους στρατιώτες και αγωνιστές της πατρίδος μας, όταν χρειαζόταν στα βουνά της Πίνδου, τους κουβαλούσε τροφές και πολεμοφόδια. Η συμβολή της στην ιστορία και εξέλιξη του ανθρώπου είναι σημαντική..
Και όμως ακόμα μέχρι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι και κοινωνικές καταστάσεις που την εκμεταλλεύονται και την κακοποιούν. Υπάρχουν ακόμα χώρες που την λιθοβολούν μέχρι θανάτου για πράξεις που σε μοντέρνες και προοδευμένες χώρες ούτε καν  τιμωρούνται. Ο αγώνας της ανά τους αιώνες είναι αγώνας μόχθου, υπομονής και επιμονής, ένας αγώνας ατελείωτος.
Οι σημαντικές  μετά την εποχή του μεσαίωνα, διεκδικήσεις των γυναικών για τα δικαιώματα τους ξεκίνησαν σε μια εποχή επέκτασης του βιομηχανικού κόσμου, ριζοσπαστικών ιδεολογιών και μιας  βαθιάς υποτίμησης του γυναικείου φύλου, αλλά και πολιτικών και οικονομικών αδιεξόδων. Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια από τότε στις αρχές του 20ου αιώνα που κάποιες ελάχιστες,  όμως πρωτοπόρες στη σκέψη και στη δράση γυναίκες, διεκδικούσαν, εν μέσω χλευασμών και συνήθως προπηλακισμών, ισότητα των φύλων και δικαίωμα ψήφου.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα της γυναίκας  καθιέρωσε και θεσμοθέτησε για πρώτη φορά την 8 Μαρτίου 1977 ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας περισσότερο για να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα της αλλά και για να τιμήσει τους αγώνες της και την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Για να καθιερωθεί όμως αυτή η ημέρα έγιναν αγώνες χρόνων με πολλές θυσίες από την πλευρά της γυναίκας. Η σημαντικότερη αρχή έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 όταν οι εργάτριες της υφαντουργίας στη Νέα Υόρκη κατέβησαν στους δρόμους ντυμένες στα λευκά ζητώντας μείωση των ωρών εργασίας τους που ήτανε μέχρι 16 ώρες την ημέρα. Ζητούσαν επίσης ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η διαμαρτυρία αυτή των γυναικών στην Νέα Υόρκη τελείωσε με απώλειες ζωών, κατόπιν επεμβάσεως και επίθεσης της αστυνομίας,. Αυτή η προσπάθεια για ισότητα και δικαιοσύνη των γυναικών της Νέας Υόρκης όμως δεν ξεχάστηκε, αλλά έγινε σύμβολο αγώνα για τις γυναίκες όλου του κόσμου όπου μερικές δεκαετίες αργότερα προσθέσανε  ακόμα μια από τις σημαντικότερες βάσεις για τα δικαιώματα της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα η Κλάρα Τσεκ, μια διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του γυναικείου κινήματος της εποχής, πρότεινε το 1910 στην διεθνή γυναικεία συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης να καθιερωθεί η 8 Μαρτίου ημέρα της εξέγερσης των γυναικών της Νέας Υόρκης ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας κάτι που τελικά και μετά από μερικές δεκαετίες, το 1977 θεσμοθέτησε και επισήμως ο ΟΗΕ. Από τότε ακολούθησαν σιγά αλλά σταθερά, σημαντικές αλλαγές για την ισότητα της γυναίκας και τα δικαιώματα της σε διεθνές επίπεδο όπως η διεθνής συνδιάσκεψη του Πεκίνου το 1995 και που μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η συντονισμένη διεθνής δράση για τα δικαιώματα και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.   Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την σειρά της ειδικά από το 1995 και μετά υιοθέτησε  μια σειρά από νομοθετικές πράξεις και προγράμματα δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς.  Η Συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997   ενέταξε  στους στόχους της Ένωσης την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δραστηριότητές της. Στην Ελλάδα ψηφίστηκε το 2006 ο νόμος Ν 3500/2006 για την Ενδοοικογενειακη βία.  Δυστυχώς όμως και παρά τις μέχρι σήμερα θετικές και σημαντικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και στην χώρα μας όσον αφορά τα δικαιώματα της γυναίκας, ακόμα υπάρχουν πολλές αδικίες εις βάρος της, με σημαντικότερο την κακοποίηση, σωματική, ψυχική και σεξουαλική εκμετάλλευση της γυναίκας Είναι κοινωνική, ανθρώπινη, νομική  και ηθική υποχρέωση όλων μας σε μια πολιτισμένη κοινωνία, να  στηρίξουμε  τα δίκαια και δημοκρατικά δικαιώματα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας.
της Ευγενίας Οικονομοπούλου

 http://www.allhleggyi.gr/8-marti-pagkosmia-imera-tis-ginekas-opos-ke-kathe-alli-mera-diekdikoume-allagi-tis-zois-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια: