Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Τα εκρηκτικά προβλήματα του Πάρκου Τρίτση, οι ευθύνες κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης και η θέση του ΚΚΕ



Το Πάρκο Τρίτση είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας
πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων με σημαντική συμβολή στην ισορροπία του οικοσυστήματος του Λεκανοπεδίου.
Εχει περάσει από διάφορες μορφές ιδιοκτησίας και διαχείρισης μέχρι σήμερα, που την ευθύνη για τη διαχείρισή του έχει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμός Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή το Σεπτέμβρη το 2014 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης. Πρακτικά, η μεταφορά της ευθύνης έγινε χωρίς να γίνει η αντίστοιχη μεταφορά πόρων, με μια υπόσχεση μόνο για τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το «πράσινο» ταμείο.
Ανεξάρτητα από τη μορφή διοίκησης, η κατάσταση του πάρκου χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, παρότι έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα για την ανάπλασή του, με αποτέλεσμα η σημερινή κατάσταση να είναι εκρηκτική. Πέρα από τις φθορές στις υποδομές, που οφείλονται στο μεγάλο έλλειμμα συντήρησης, υπάρχουν τα εξής οξυμένα ζητήματα:
-- Αυτήν τη στιγμή, στο πάρκο εργάζονται 3 μόνιμοι υπάλληλοι που, παρά τη φιλότιμη προσπάθειά τους, είναι πρακτικά αδύνατον να αντεπεξέλθουν στις εργασίες που προκύπτουν για το σύνολο της έκτασης. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη του 2015. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν στην αρμοδιότητα του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, που είχε την ευθύνη για το πάρκο πριν αναλάβει ο ΑΣΔΑ.
-- Η ολοκλήρωση του έργου της διευθέτησης του Ρέματος της Εσχατιάς καθιστά πλέον αδύνατη τη σύνδεση των λιμνών που υπάρχουν στο πάρκο με τον υδροφόρο ορίζοντα. Επιπλέον, εξαντλείται η γεώτρηση που τροφοδοτεί τις λίμνες.
-- Δεν έχει γίνει αποψίλωση με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την αντιπυρική προστασία του πάρκου.
-- Ο χώρος μιας καφετέριας που υπάρχει στο νότιο κομμάτι του πάρκου και πλέον δε λειτουργεί έχει γίνει εστία μόλυνσης, όπου βρίσκουν καταφύγιο τρωκτικά.
Επιπλέον, ο φωτισμός στο χώρο είναι τουλάχιστον ελλιπής, λόγω εκτεταμένων καταστροφών στο ηλεκτρολογικό δίκτυο του πάρκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επισκεπτών.
Κοντά σε όλα αυτά, υπάρχει η συστηματική δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που, κάτω από τον πέπλο της δήθεν οικολογικής ευαισθητοποίησης, λυμαίνονται τους χώρους του πάρκου, με κριτήριο φυσικά το κέρδος.
Παρά τα σοβαρά προβλήματα και την εικόνα εγκατάλειψης, καθημερινά επισκέπτονται το πάρκο λαϊκές οικογένειες για να πάρουν μια ανάσα, σε μια περιοχή όπου οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι.
Ευθύνες με ...ονοματεπώνυμο
Για τη σημερινή κατάσταση στο πάρκο, δε φταίει ούτε ο κακός μας ο καιρός, ούτε η ανικανότητα κάποιων υπευθύνων. Υπάρχουν ευθύνες και έχουν ονοματεπώνυμο.
Εχουν σοβαρές ευθύνες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και η σημερινήσυγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που μιλάει πλέον ανοιχτά για πάρκο που θα συντηρείται από ίδια έσοδα, με υποψία ψίχουλων από το «πράσινο» ταμείο. Επικαλείται εκτός των άλλων και ενδείξεις κακοδιαχείρισης, που βεβαίως πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες. Το γεγονός αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη μη χρηματοδότηση του πάρκου, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων. Είναι προκλητική η εξαγγελία του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη για το νέο διοικητικό σχήμα που θα δώσει για διαβούλευση, τη στιγμή που δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία του πάρκου.
Ευθύνες έχει ο ΑΣΔΑ, που πανηγύριζε για την τροπολογία Μανιάτη το 2014 και αποδέχτηκε τη διαχείριση του πάρκου χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Να θυμίσουμε ότι στη μελέτη που είχε συντάξει ο ΑΣΔΑ για το πάρκο το 2008 με θέμα «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α.Τρίτσης: Για μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιωσιμότητας», προβλέπονταν μεταξύ άλλων έσοδα από:
-- Ενοίκια χώρων εστίασης
-- Λαϊκές αγορές και φεστιβάλ οικολογικών προϊόντων και ανθαγορών
-- Το εισιτήριο τρένου
-- Τη λειτουργία της «Μυθούπολης»
-- Την ενοικίαση χώρων για εκδηλώσεις
-- Τη διοργάνωση εκδηλώσεων
-- Τη λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερευνας και Εκπαίδευσης.
Εχουν ευθύνες οι δημοτικές αρχές Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν στις διοικήσεις του πάρκου. Παράλληλα, έχουν λειτουργήσει κατευναστικά στην κινητοποίηση και διεκδίκηση για τα προβλήματα του πάρκου, περιοριζόμενοι σε συναντήσεις επί συναντήσεων και σε καρικατούρες κινητοποιήσεων. Σήμερα, διαγκωνίζονται σε μια αντικειμενικά αποπροσανατολιστική κουβέντα για τη μορφή του διοικητικού σχήματος χωρίς να 
 λένε κουβέντα για την ταμπακιέρα, δηλαδή το πλέον κρίσιμο ζήτημα για το πάρκο που είναι η αποκλειστική, σταθερή και επαρκής χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση, για να είναι το πάρκο στη διάθεση του λαού της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του πάρκου
Οι Κομματικές Οργανώσεις του Τομέα Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και οι φίλοι του Κόμματος ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση του πάρκου και του χαρακτήρα του.
Από τη δεκαετία του 1980, με πρωτοβουλία και των δημοτικών αρχών των όμορων δήμων που στήριζε το Κόμμα, κινητοποίησαν το λαό της περιοχής για την υπεράσπιση του πάρκου, παίρνοντας πρωτοβουλίες για συγκεντρώσεις, δεντροφυτεύσεις κ.ά.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για τη μη παραχώρηση έκτασης του πάρκου σε ιδιώτες.
Ολα τα προηγούμενα χρόνια, με μια σειρά συγκεντρώσεων, εξορμήσεων, περιοδειών στελεχών του Κόμματος ανέδειξαν τα προβλήματά του και διαμόρφωσαν στόχους πάλης.
Ηταν σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του πάρκου.
Υπήρξαν συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή και στα Δημοτικά Συμβούλια των γειτονικών δήμων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους εκλεγμένους του Κόμματος, αντίστοιχα.
Δημιούργησαν ομάδες περιφρούρησης του χώρου στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009.
Κατάγγειλαν, με ανακοίνωση και πλατιά εξόρμηση στο λαό της περιοχής, τη διοργάνωση του ναρκω-φεστιβάλ στο χώρο του πάρκου το 2009 με την ανοχή των δημάρχων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων.
Το Σεπτέμβρη του 2010 έγινε για πρώτη φορά στο πάρκο το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Είχε προηγηθεί η άρνηση για δύο συνεχείς χρονιές του φορέα διαχείρισης του πάρκου, με την τότε του μορφή και σύνθεση, να παραχωρήσει το πάρκο στην ΚΝΕ.
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο χώρο του πάρκου από το 2010 έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του και στη συνειδητοποίηση του διεκδικητικού δρόμου για την επίλυση των προβλημάτων του. Βοήθησε στο να γίνει γνωστό και σε εργαζόμενους εκτός Δυτικής Αθήνας. Η εθελοντική εργασία των μελών της ΚΝΕ συντήρησε και αναβάθμισε υποδομές.
Η θέση του ΚΚΕ για το Πάρκο Τρίτση
Πίσω από τις αστικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, κρύβεται ο βασικός στόχος που είναι να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος του κεφαλαίου για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών του.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία.
Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος αποκτά δυναμική, όταν εντάσσεται στη δράση για τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκρότησης της κοινωνικής συμμαχίας με στόχο την εργατική εξουσία. Στο πλαίσιο αυτής της εξουσίας, θα αναπτυχθεί μια σταθερή, συμβατή σχέση μεταξύ του εργαζόμενου ανθρώπου και της φύσης.
Με αφετηρία αυτήν τη θέση προσεγγίζουμε το πάρκο και τα σοβαρά προβλήματά του. Το πάρκο πρέπει να είναι χώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Είναι απαράδεκτη κάθε άμεση ή έμμεση συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.
Το πάρκο δημιουργήθηκε και κυρίως προστατεύτηκε με τους αγώνες του λαού της περιοχής, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Η περιφρούρηση του χαρακτήρα του αποτελεί και σήμερα υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος που διεκδικεί:
  • Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι του πάρκου και να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους.
  • Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
  • Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης του λαού της Δυτικής Αθήνας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Θοδωρής ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ
Μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του Κ
ΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: