Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΑΜΕ... ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΩΝ»


Από το http://www.aftodioikisi.gr/

Με στόχο τους περίπου 35।000 συμβασιούχους των δήμων που δεν καλύπτονται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και αποτελούν σχεδόν το 70% του συνόλου των συμβασιούχων στο Δημόσιο Τομέα, προχωρά σε (ημι)αυτόνομη πορεία το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και στους ΟΤΑ। Όχημα του τα κλαδικά Συνδικάτα εργαζομένων ανά νομό τα οποία, όπως τονίζουν οι ιδρυτές τους, «αγκαλιάζουν» όλους τους εργαζομένους: και αορίστου χρόνου και συμβασιούχους।

Η αρχή έγινε με το Συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής το οποίο την Τετάρτη μαζί με τα σωματεία Δήμων Πετρούπολης-Καματερού, Περάματος και Διονύσου πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος απουσίαζε.

Στελέχη του ΚΚΕ στο Συνδικάτο Αττικής

«Ο υφυπουργός Εσωτερικών απουσίαζε και δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση, που κάτω από την επιμονή των φορέων απαίτησε να πραγματοποιηθεί για αύριο Πέμπτη 28 Ιούλη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Μάλιστα, «καλεί τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να απαντήσουν αγωνιστικά εάν δεν υπάρξει για αύριο Πέμπτη η συνάντηση και εάν δε δώσει η κυβέρνηση λύση στα ζητήματα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής παραβρεθήσαν και δύο εκλεγμένοι με τη σημαία του ΚΚΕ: ο δήμαρχος Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς και η δημοτική σύμβουλος Διονύσου Ζωή Σώκου.

Τακτική «διπλού ταμπλό»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ διά του του εκπροσώπου του στο διοικητικό συμβούλιο στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, αν και τις περισσότερες φορές συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο, προτείνει και ψηφίζει δική του γραμμή, τη γραμμή ΠΑΜΕ.

«Αυτό είναι κρίμα», έλεγε χαρακτηριστικά συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «διότι αν και έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις, εντούτοις, δεν το κάνει, δεν το ενδιαφέρει για τους δικούς του λόγους».

Όσο για τις εκτιμήσεις αν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του ΠΑΜΕ (ΔΑΣ - Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία) από την ΠΟΕ-ΟΤΑ (κατά τα πρότυπα της ΓΣΕΕ), όπου κατέχει, μεταξύ άλλων, τη θέση του γενικού γραμματέα, φαίνεται ότι παρότι είναι ανοιχτό, προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Άλλωστε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μελος της ΔΑΣ, Γιώργος Καταχανάς, συμμετέχει και στην προσωρινή διοίκηση του Συνδικάτου εργαζομένων ΟΤΑ, δείγμα του ότι σε πρώτη φάση το ΚΚΕ θα ακολουθήσει τακτική «διπλού ταμπλό»

ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ VS Συνδικάτου ΟΤΑ

Το γεγονός έχει προκαλέσει τριβές με την ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ να κατηγορεί το Συνδικάτο ΟΤΑ για διασπαστικές κινήσεις, σημειώνοντας πως κάποιοι «τα τελευταία χρόνια αλλάζουν τον τίτλο της παραταξιακής-κομματικής έκφρασής τους σαν τα... πουκάμισα, θυμίζοντας εταιρείες φαντάσματα που αλλάζουν την επωνυμία τους για να γλιτώσουν τις επιπτώσεις από τους "εξαπατημένους πελάτες" ή από την εφορία».

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, και βέβαια δε μοιάζουμε με αυτούς που έχουν πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των κομματικών τους συμφερόντων και την απαξίωση της ενωτικής, συλλογικής δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος», υπογραμμίζει επιτιθέμενη στο Συνδικάτο ΟΤΑ.

Συνδικάτο ΟΤΑ VS ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ

«Και γιατί είναι διασπαστικό το κλαδικό Συνδικάτο που λέει ένα Συνδικάτο των ΟΤΑ ανά νομό που θα ενώνει, θα έχει ως μέλη του όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, και δεν είναι διασπαστικές οι θέσεις και οι αποφάσεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που πετούν έξω από τα Σωματεία τους συμβασιούχους επειδή απλά είναι συμβασιούχοι;», αναρωτιέται απαντώντας το Συνδικάτο ΟΤΑ, και σηκώνοντας το «γάντι» επιτίθεται στην προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστική παράταξη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Γενικά δυνάμεις σαν την ΠΑΣΚΕ, που αποτελούν αναπόσπαστα και μαχητικά τμήματα των αντιλαϊκών αστικών κομμάτων, που υλοποιούν για λογαριασμό του κεφαλαίου τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές, που στηρίζουν την ΕΕ, τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι επικίνδυνες και είναι ανάγκη να απομονωθούν από τους εργαζομένους».

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, κατηγορεί την ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ για «επικίνδυνες θέσεις που τσακίζουν τους εργαζομένους», όπως η θέση της ΠΑΣΚΕ «όταν στηρίζει την αύξηση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο από 37,5 ώρες σε 40 την εβδομάδα, όταν αρνείται στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ να ψηφίσει αποφάσεις και μέτρα που στην πράξη να παρεμποδίζουν και να δυσκολεύουν την αύξηση του ωραρίου εργασίας... όταν λέει πως για να έχει κάποιος μόνιμη δουλειά πρέπει να καλύπτει "πάγιες και διαρκείς ανάγκες"».

Και καταλήγει: «Η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ επιτίθεται στο ΠΑΜΕ γιατί έτσι επιδιώκει να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τη στήριξη που έδινε και δίνει στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη βάρβαρη πολιτική τους. Έχει ταυτιστεί με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Μάταια προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από αυτές με διάφορα κολπάκια, σαν αυτό του "Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων", που αποτελεί έναν ακόμα φορέα χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: