Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΥΠΕΣ ΣΕ ΟΤΑ: ΕΔΩ & ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 
Τις κατευθύνσεις που έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για επιτάχυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας της ελληνικής με τη γερμανική Αυτοδιοίκηση αλλά και την πραγματοποίηση άμεσα αλλαγών σε δήμους και περιφέρειες, είχε φροντίσει να δώσει μία εβδομάδα πριν την επίσκεψή της ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης**. Αυτό προκύπτει από επιστολή (2 Οκτωβρίου 2012/Α.Π. 57) που είχε στείλει ο υπουργός σε όλους τους  δημάρχους της χώρας ζητώντας τους στην ουσία να προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασίες με δήμους της Γερμανίας.
Η επιστολή στάλθηκε με αφορμή την την 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του «εντεταλμένου» της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα, Χανς - Γιοακίμ Φούχτελ και από το περιεχόμενό της είναι σαφής η «γραμμή» του υπουργείου για την άμεση ένταξη όλων των αιρετών σε αυτή την πρωτοβουλία. «Το προγράμματα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης διατηρούνται στη ζωή μέσω συγκεκριμένων δράσεων των τοπικών παραγόντων. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί για την περιφέρειά τους σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες της Γερμανίας. Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε και τους υπόλοιπους, εκείνους που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν μελλοντικά», αναφέρει  στην επιστολή του ο κ. Στυλιανίδης χαρακτηρίζοντας την Ελληνογερμανική Συνέλευση ως μια από τις συνιστώσες της «Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης».
Οι δέκα τομείς της ελληνογερμανικής συνεργασίας
Και σε ποιους τομείς μπορεί η ελληνική και η γερμανική Αυτοδοίκηση να «βαδίσει» χέρι χέρι; Πού μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες; Όπως αναφέρεια στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών:
1) Στην περιβαλλοντική, κλιματική και ενεργειακή πολιτική (βλ. πρόγραμμα «Ήλιος»),
2) Στη διαχείριση των απορριμμάτων
3) Στην προστασία του πολίτη,
4) Στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και έρευνα,
5) Στην παιδεία,
6) Στις επαφές της κοινωνίας των πολιτών
7) Στις πολιτιστικές ανταλλαγές,
8)  Στην τουριστική πολιτική,
9)  Στην υγεία και
10) Στην πολιτική μεταφορών σε τοπικό επίπεδο.
Οι συνεργασίες αυτές, όπως αναφέρεται και στην επιστολή, γίνονται μέσω αδελφοποιήσεων ελληνικών και γερμανικών ΟΤΑ, με στόχο, μετακύ άλλων, να προωθηθούν προγράμματα στους συγκεκριμένους τομείς.
Υπενθυμίζεται ότι το δρόμο για τη συνεργασία είχε ανοίξει από την Πέλλα, τον περασμένο Μάιο, και ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Χανς - Γιοακίμ Φούχτελ, όταν παρουσίασε ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης των συνεργασιών, με βάση επιλεγμένες περιοχές συνεργασίας και συγκεκριμένων δράσεων στους τομείς των υδάτινων πόρων, των ΑΠΕ και του τουρισμού.
Οι συναντήσεις ελλήνων - γερμανών αυτοδιοικητικών
Σημαντικό ρόλο στην άμεση προώθηση της ελληνογερμανικής συνεργασίας αναμένεται να παίξουν και οι δύο συναντήσεις που θα έχουν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες οι γερμανοί και οι έλληνες αυτοδιοικητικοί:
  • στη Γερμανοελληνική Συνάντηση στη Φραγκφούρτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Οκτωβρίου, και στην οποία θα μιλήσει ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας -σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr- ότι «προχωράμε άμεσα τη συνεργασία μας στους τομείς που έχουν συμφωνηθεί», και
  • στην 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV ΙΙΙ), η οποία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου, με ευθύνη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη, που είναι και από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Δημάρχων.
Να σημειωθεί πως η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών και δήμων, αλλά και μεταξύ, εμπειρογνωμόνων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών σε πολλούς τομείς της πολιτικής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η προώθηση της ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της συνεργασίας με γερμανούς εταίρους.
Ο ρόλος του Φούχτελ
Επί πλέον, η διαδικασία αυτή, της ελληνογερμανικής συνεργασίας, υποστηρίζεται στη Γερμανία από τον εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, με την ενεργοποίηση των απαραίτητων για τη συνεργασία εταίρων και την υποστήριξη των εκάστοτε διαδικασιών στη Γερμανία. Άλλωστε, από τη DGV ΙΙ, που έγινε επίσης στη Θεσσαλονίκη, είχε εκφράσει την επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να συμβάλλει ώστε η ελληνική οικονομία να πάρει μια νέα δυναμική με τη βοήθεια των γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό πολλές περιφέρειες και δήμοι στη Γερμανία έχουν εκφράσει την επιθυμία όχι μόνο για συμμετοχή στην ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και για αδελφοποιήσεις με δήμους και περιφέρειες της Ελλάδας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι ο γερμανός υφυπουργός είπε, χθες, στον Αντώνη Σαμαρά για γερμανική πόλη που ενδιαφέρεται να αδελφοποιηθεί με την Καλαμάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: