Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ζητούν οι δήμαρχοι της Αττικής




Τον άμεσο έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ζητούν οι δήμαρχοι της Αττικής, μετά τα δημοσιεύματα για παράνομο πλουτισμό αιρετών της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου -όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής- «να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία σύμφωνα με τις αρχές της διαύγειας και της διαφάνειας, να προστατευθεί η αυτοδιοίκηση από την καλλιέργεια ψευδών και κακόβουλων εντυπώσεων».
Όμως το κύριο χαρακτηριστικό της  Γενικής Συνέλευσης, που έγινε για τα οικονομικά των δήμων και προκειμένου να υπάρξουν προτάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις, ήταν η μικρή προσέλευση των δημάρχων. Παρά τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόλις 28 από τους 66 δημάρχους της Αττικής προσήλθαν και λιγότεροι από 20 τοποθετήθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, προσήλθαν και μίλησαν δήμαρχοι, των οποίων οι δήμοι δεν βαρύνονται από δάνεια και δεν έχουν χρέη -όπως οι δήμαρχοι του Π. Φαλήρου και του Χολαργού-Παπάγου, αλλά δήμαρχοι από δήμους που βρίσκονται προ στάσεως πληρωμών -όπως ο δήμος Περάματος- δεν προσήλθαν.
Η μικρή προσέλευση στηλιτεύθηκε από τους παρευρισκομένους. Εξίσου επισημάνθηκε η απουσία των τεσσάρων μεγαλύτερων δήμων της Αττικής. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος δεν ήταν παρόντες στη Συνέλευση και επισημάνθηκε ότι ούτε συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου μήνα αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική θέση της Αυτοδιοίκησης. Επίσης απουσίαζε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης. Ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης ήταν ο μόνος που ενημέρωσε ότι ήταν αδύνατον να παραβρεθεί λόγω απουσίας στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού Ν. Σαράντης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα δράσης δημάρχων και εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι «αποτελεί κοινό αίτημα όλων μας, δημάρχων και εργαζομένων, να διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας στην Αυτοδιοίκηση».
Όπως σημείωσε κατά την εισήγησή του, «σχοινοβατούμε κάθε 15μερο για να τα βγάλουμε πέρα. Πολλές υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες υλοποιούνται με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία, με όλο και λιγότερα μέσα. Κινούμαστε σαν ένα αυτοκίνητο με σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ καυσίμων, που ενώ καίει τις τελευταίες του σταγόνες ξαφνικά βρίσκει λίγη ακόμη βενζίνη για να πάει μέχρι τον επόμενο σταθμό. Ελπίζοντας εκεί να βρει λίγα καύσιμα ακόμη».

«Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος» είπε ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης και πρόσθεσε: «Από που προήλθε το χρέος της χώρας; Ας γίνει διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Αν δεχθούμε αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν θα υπάρχει πετρέλαιο για τα σχολεία και τα οχήματα, ούτε ακτινογραφία δεν θα μπορεί να κάνει ο κόσμος. Πρέπει να δοθούν χρήματα στην αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να κρατηθεί. Αυτή τη στιγμή μας έχουν οδηγήσει να δουλεύουμε μέσω ΜΚΟ και κοινωφελών οργανισμών. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Η ΕΕ δίνει τα λεφτά όπου θέλει. Το κάνουν για να μας αναγκάσουν να προχωρήσουμε στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Εάν δεν γίνουν κινητοποιήσεις, θα αρχίσει η ανθρωποφαγία».
Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Αχαρνών Σ. Ντούρου: «Αυτό που γίνεται είναι επίθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία, στην Υγεία. Πείτε μου μια χώρα απ' όπου πέρασε η τρόικα και δεν έφυγε κλοτσηδόν. Έκλεισα το δήμο, διότι δεν μπορούσα να προσφέρω υπηρεσίες. Οι υπάλληλοι πληρώθηκαν, αλλά δεν είχα μακαρόνια για τους παιδικούς σταθμούς, ούτε απορρυπαντικά για την καθαριότητα. Ναι, έχουμε ευθύνες. Όταν άφησα το δήμο την προηγούμενη φορά παρέδωσα 256 υπαλλήλους και τώρα παρέλαβα 1350 υπαλλήλους. Αλλά υπάρχει και ο νοικοκύρης δήμαρχος που σήμερα τιμωρείται».

Κατά του κλεισίματος των δήμων τάχθηκαν ο δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος και ο δήμαρχος Πεύκης-Λυκόβρυσης Δ. Φωκιανός, οι οποίοι ζήτησαν να γίνει μελέτη προκειμένου να προσδιορισθεί το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων, με προτεραιότητα -όπως επισήμαναν- στην κοινωνική πολιτική.
Την απουσία της πλειονότητας των δημάρχων στηλίτευσαν ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης και ο δήμαρχος Αλίμου Θ. Ορφανός που επισήμανε: «Η απουσία των δημάρχων δυσκολεύει πολύ τον αγώνα. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια χαλαρότητα στην οργάνωση των δημάρχων και στην κοινωνική αλληλεγγύη».
Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ, ο αντιπρόεδρος και δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης σημείωσε ότι η περίοδος χάριτος των δύο ετών που δίνεται στα δάνεια των δήμων με καταβολή μόνο των τόκων και η επιμήκυνση των δανείων το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τους τόκους που θα κληθούν τελικά να πληρώσουν οι δήμοι. Και πρόσθεσε: «Θα είχε κάποιο νόημα τα δύο χρόνια της λεγόμενης χάριτος να καταβάλλονται δόσεις του κεφαλαίου και όχι τόκοι».
Ο Γ.Γ. της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Κηφισιάς, Ν. Χιωτάκης επισήμανε ότι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, το 8μηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2012 αν και θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στους δήμους 2,386 δισ. ευρώ, τελικά αποδόθηκαν 1,458 δισ. ευρώ. Κι αυτό, ενώ την τελευταία τριετία έχουν έγιναν περικοπές 60% στις λειτουργικές δαπάνες των δήμων. Όπως σημείωσε, από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι τελικά φέτος δεν αποδόθηκαν 928 εκατ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να είχαν μεταβιβασθεί στους δήμους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τα πραγματοποιηθέντα έσοδα του κράτους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: