Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Αθέτησε η Δούρου όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τα απορρίμματα. Σε κίνδυνο και οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με την αποκατάσταση των ζημιών στην Λ. Κατσώνη όπου η ανεπάρκεια και η αργοπορία των έργων γίνεται πλέον επικίνδυνη. 
Η σιωπή του δημάρχου και η αδιαφορία της αντιπολίτευσης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δείχνει το μέγεθος της ανευθυνότητας όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά. 
Σε περίπτωση νέας δυνατής νεροποντής πιθανόν να έχουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις!

 σγουρός-δουρουΜέγα «φιάσκο» αποδεικνύεται  ο σχεδιασμός της Περιφερειάρχη Αττικής και κορυφαίου στελέχους τους ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου για τα απορρίμματα
Όπως καταγγέλλει , ο πρώην Περιφερειάρχης , Γιάννης Σγουρός , «μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κα Δούρου κατάφερε να φέρει τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής στο απόλυτο αδιέξοδο και απέναντί της τους πάντες και τα πάντα».
Έφερε, τονίζει ο κ. Σγουρός , « απέναντί της τους Δήμους που ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι δεν έχει προχωρήσει στο παραμικρό ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και επιπρόσθετα επειδή αφαίρεσε αιφνίδια αρμοδιότητες από τον ΕΔΣΝΑ και τις μετέφερε στην Περιφέρεια Αττικής.
Έφερε απέναντί της τους εργαζομένους, που βλέπουν την επέλαση των ιδιωτών, τις συμβάσεις παραχώρησης, τις αναθέσεις να πέφτουν «βροχή», παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Έφερε απέναντί της τις συλλογικότητες και τους τοπικούς φορείς που ενώ πρώτα την στήριζαν πλέον βλέπουν ότι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και η κατάργηση των εγκαταστάσεων στο Γραμματικό ήταν απροκάλυπτη κοροϊδία».
Ωστόσο κατά τον κ. Σγουρό , « το κυριότερο όλων είναι ότι η κα Δούρου και η σημερινή Περιφερειακή Αρχή εγκλώβισαν στις ιδεοληπτικές εμμονές και την ανεπάρκειά τους τη διαχείριση των απορριμμάτων των 5 εκ. πολιτών στην Αττική».
Πλέον, επισημαίνει , « κάθε πολίτης στην Αττική αντιλαμβάνεται ότι το προεκλογικό της πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς περιεχόμενο και ο μετεκλογικός της προγραμματισμός ένα μεγαλοπρεπές «φιάσκο».
Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό , η κυρία Δούρου και ηγετική της μονάδα , «πρώτα έχασαν, με την ακύρωση των διαγωνισμών που θα γίνονταν μέσω ΣΔΙΤ (ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας προχωράνε), 200 εκ. € που είχαμε εξασφαλίσει για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής από την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Μαζί με τα κονδύλια αυτά, η Αττική έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων, εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Τώρα κινδυνεύουν να χάσουν αντίστοιχα ποσά από την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αφού εδώ και δυο χρόνια και με Κυβέρνηση που τους κάνει κάθε χατίρι, δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν ούτε την απαιτούμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ούτε τον νέο ΠΕΣΔΑ, που σημειωτέον θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί η Αττική να απορροφήσει πόρους».
Γι αυτό το λόγο , τονίζει , «σπεύδουν άρον άρον να εκπονήσουν – άγνωστο για ποιο λόγο μέσω της Περιφέρειας και όχι του αρμόδιου φορέα του ΕΔΣΝΑ- μελέτες για έργα απροσδιόριστου κόστους και χαρακτηριστικών, που εκτός του ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, θα γίνουν στις υφιστάμενες χωροθετήσεις (Φυλή, Γραμματικό, Σχιστό) που προέβλεπε ο παλιός ΠΕΣΔΑ, που τον αποκαλούσαν μήτρα σκανδάλων. Τελικά ποιόν ΠΕΣΔΑ υλοποιούν και ποιον κοροϊδεύουν;»  ερωτά ο κ.Σγουρός. Και προσθέτει  ότι « πρόκειται για έργα που ακόμη κι αν, μετά από χρόνια ολοκληρωθούν, δεν θα καλύπτουν ούτε τις μισές ποσότητες από όσες παράγονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ούτε φυσικά τους στόχους για την ανακύκλωση».
Γι αυτό, υπογραμμμίζει , « το μόνο  «σκάνδαλο» που συμβαίνει στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική τα τελευταία δύο χρόνια είναι η πολιτική της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, που θυσίασε την πρόοδο του τόπου και την επίλυση ενός τόσο σοβαρού και πολυδιάστατου προβλήματος, στο βωμό του στενού, κομματικού της ακροατηρίου.
Δυο χρόνια μετά και το πισωγύρισμα στη διαχείριση των απορριμμάτων – για το οποίο πολύ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει, προσπαθώντας με κάθε τρόπο πλην όμως μάταια να πείσουμε – είναι γεγονός.
Όπως γεγονός είναι και μάλιστα αδιαμφισβήτητο η διαιώνιση του απαράδεκτου μοντέλου της ντροπής στη Φυλή από την οποία θα συνεχίσει από ό,τι φαίνεται να εξαρτάται για πολλά χρόνια ακόμη, το απρόσκοπτο της διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου».
Για όλα τα παραπάνω , καταλήγει , «η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, τους υποβολείς της και τα φερέφωνά της (εξαιρουμένων των Περιφερειακών Συμβούλων), που με τους πειραματισμούς, την ανεπάρκεια και τις εμμονές τους οδηγούν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: