Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Απολύσεις με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη

http://www.aftodioikisi.gr/

 Το σύνολο των δημόσιων υπάλληλων, ήτοι 75.000 άτομα, θα κληθούν να δώσουν γραπτές εξετάσεις και να αποδείξουν πως όντως αξίζει να έχουν μια θέση στο Δημόσιο. Αυτό, μεταξύ άλλων, είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, αναφερόμενος στα σχέδιά του για την αξιολόγηση του προσωπικού. «Το να απολύσεις με τυφλό τρόπο προσωπικό από το Δημόσιο οδηγεί μόνο σε δυσμενείς συνέπειες. Το Δημόσιο χάνει αξιόλογους υπαλλήλους, αν απολύσεις κάποιον χωρίς να τον αξιολογήσεις ώστε να διαπιστώσεις ότι πράγματι δεν αξίζει να εργάζεται στο Δημόσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αυτό το οποίο προωθούμε -και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή διευθυντών, γενικών διευθυντών- είναι η αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ και το ΕΙΣΕΠ, που ανήκει στο ΑΣΕΠ, να γίνεται με ένα τρόπο, ο οποίος αξιολογεί τα στοιχεία που περιέχονται στο φάκελο του υπαλλήλου αφενός, αφετέρου δοκιμάζει τις ικανότητες των υποψηφίων σε μια γραπτή εξέταση, σε κάποια τεστ, και τρίτον σε συνάντηση, και στο πλαίσιο μιας συνέντευξης να μπορεί να αξιολογεί το ΑΣΕΠ τα προσόντα και τις δυνατότητες, τα εφόδια που έχει, δηλαδή, ο κάθε αξιολογούμενος. Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο για κάποιους οι οποίοι διεκδικούν μια θέση ευθύνης, αλλά για κάθε έναν ο οποίος υπηρετεί στο Δημόσιο», είπε σε άλλο μέρος της συνέντευξής του ο Δ. Ρέππας.
Όσον αφορά στη μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον υπουργό: «Είναι θέμα που το θέτουμε: ότι μόνο στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μετά το 2013, εφόσον διατυπωθεί και υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, μπορεί πράγματι να αρθεί η μονιμότητα, έτσι όπως προστατεύεται σήμερα για τους υπαλλήλους στο Δημόσιο».
Σύμφωνα με τον υπουργό, στο ελληνικό Δημόσιο υπηρετούν σήμερα 640.000 άτομα τακτικό προσωπικό. Είναι άλλες 80.000 οι συμβασιούχοι, 720.000 στο σύνολο, και είναι άλλες περίπου 25.000 οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, δηλαδή τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στα οποία το κράτος έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Είναι περίπου 740.000-750.000 υπάλληλοι στο σύνολο. Εξ αυτών, οι 190.000 είναι εκπαιδευτικοί και οι περίπου 165.000 είναι οι ένστολοι κάθε κατηγορίας, είτε στις Ένοπλες Δυνάμεις είτε στα Σώματα Ασφάλειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: