Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Γιατί αποχώρησα…



Την περασμένη Δευτέρα, 14 Ιουλίου και ώρα 19:00, πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο ειδική συνεδρίαση «Δημόσιου Απολογισμού Πεπραγμένων» της Δημοτικής Αρχής, για το έτος 2013. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκα, αλλά οδηγήθηκα στην απόφαση δήλωσης αποχώρησης, προς το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ήταν μία απόφαση συνειδητή, την οποία με μια μικρή καθυστέρηση -και με συγχωρείτε για αυτό- έρχομαι να δικαιολογήσω σήμερα.
Στα τελευταία χρόνια της θητείας τους, για τα οποία μπορώ να εκφέρω άποψη αφού και παρακολούθησα, ο επανεκλεγής Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κ. Νίκος Σαράντης και η πλειοψηφούσα Αρχή, αποφεύγουν επανελειμένα το Δημόσιο Απολογισμό  των Πεπραγμένων τους, στους δημότες των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού ως και οφείλουν. Αποφεύγουν με πλήρη γνώση των πράξεων τους, να εκτεθούν και να εκθέσουν τις απόψεις και τα έργα τους δημόσια. Επιλεγουν τις κλειστές αίθουσες και τα γραφεία για να περιορίζουν την πολιτική συζήτηση και την κριτική κατά το δοκούν. Επιλέγουν να κρύβονται από την πολύπαθη κοινωνία του Δήμου μας, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, με την ενεργητική αλλά και τη συνήθη παθητική στάση που διατηρούν, είναι κόντρα και ενάντια σε αυτήν. Δεν μπορείτε κύριοι να έχετε και την πίτα  ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.
Επί σειρά ετών η δημοτική μας κίνηση «Αλληλεγγύη, η δύναμή μας» τοποθετείται υπέρ ενός πραγματικά Δημόσιου Απολογισμού Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, σε ανοιχτό, επαρκούς έκτασης δημόσιο χώρο, με ηχητική κάλυψη και με έγκαιρη πρόσκληση-ενημέρωση των δημοτών για την παρουσία τους και παρέμβασή τους σε αυτόν. Δεν είναι δυνατόν να επιλέγουμε, όπως κάνει ο κ.Σαράντης τα τελευταία χρόνια, να κλεινόμαστε στην πολύ μικρή αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στα μέσα του καλοκαιριού και να μην μαθαίνει κανείς και ποτέ για το τι επρόκειτο να συζητηθεί.
Είναι αστείο μάλιστα, αυτοδιοικητικά στελέχη του εκτωπίσματος εμπειρίας του Δημάρχου μας, να χρησιμοποιούν δικαιολογίες όπως, «μεταξύ μας τα λέμε καλύτερα και πιο ουσιαστικά», «δεν είμαι από τους Δημάρχους που ψάχνουν ακρωατήριο για να μιλούν επτά ώρες», «δεν έρχονται οι δημότες» ή ακόμα ακόμα ότι «ο απολογισμός έγινε στις κάλπες…»
Αυτά είναι γελοιότητες κατ” εμέ και είναι στο χέρι της κάθε Δημοτικής Αρχής και εφόσον η ίδια το επιζητεί και το θέλει, να κινητοποιήσει, να εμπλέξει ουσιαστικά τους δημότες και να μην αφήσει εν τέλει ένα σημαντικό θεσμό ελέγχου και ανάδρασης της πολιτικής της, να εκφυλίζεται.
Είναι ξεκάθαρα κάτι το οποίο επιλέγει γιατί βολεύει τη Δημοτική Αρχή του κ.Σαράντη, η οποία ποτέ δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία της δημόσιας κριτικής και ποτέ δεν τοποθετήθηκε πολιτικά και ανοιχτά πάνω στα ερωτήματα που τις έθετε και συνεχίζει να της θέτει επανελημένα, η αριστερή αντιπολίτευση, για τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα και έμμεσα το Δήμο μας.
Πρόκειται για τον εξευτελισμό μιας θεσμικής διαδικασίας που θα ήταν χρήσιμο να ενισχύεται και όχι να υποτιμάται και σε αυτό τον εξευτελισμό δεν δύναμαι να συμμετέχω προσωπικά από εδώ και στο εξής.
Πρόκειται για μία απόφαση όχι μονάχα δική μου, αλλά για μια απόφαση που αντιπροσωπεύει την αντίληψη της «Αλληλεγγύης» στα ζητήματα Διοίκησης του Δήμου και εκφράζεται και στο κεφάλαιο «Ο Δήμος είσαι Εσύ» του Προγράμματος μας.


Γιάννης Γκολφινόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος

 http://www.allhleggyi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: