Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζουμε σελίδα, γράφουμε νέο βιβλίο»

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή», με τίτλο «Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζουμε σελίδα, γράφουμε νέο βιβλίο», τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει, παρά τις δυσκολίες που μας φέρνει η κυβέρνηση, να κάνουμε έργο. Να δείχνουμε στους πολίτες ότι μπορούμε να κάνουμε πολιτική διαφορετικά. Αλλάζοντας και προσφέροντας στους πολίτες, χωρίς γραφειοκρατίες, με αποτελεσματικότητα. Η κατεστημένη τάξη της χώρας ενοχλείται σφόδρα από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μια αριστερή διοίκηση στην πρώτη Περιφέρεια της χώρας ασκεί αριστερή, κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική κατά των συμφερόντων».

Για το θέμα των μονάδων επεξεργασίας απορριμάτων, το οποίο μπλόκαρε με απόφασή της τόνισε: «Δεσμευθήκαμε απέναντι στους πολίτες ότι θα βάλουμε τέλος σε απαράδεκτες καταστάσεις όπως αυτή του συνεχιζόμενου εφιάλτη της Φυλής. Και τούτο όχι άναρχα αλλά με σχέδιο. Ξεκινήσαμε με την αποστολή της γνωστής επιστολής προς τους 66 δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής, όπου τονίζαμε την ανάγκη εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή και πλέον εθνική νομοθεσία, μέσα από την ακύρωση του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων – κάτι που ήδη υλοποιήσαμε».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρένας Δούρου στον δημοσιογράφο Πέτρο Κατσάκο:

* Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επιχειρεί να δυναμιτίσει με κάθε τρόπο τις όποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Περιφέρεια σε τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, αναπτυξιακά έργα και προγράμματα κοινωνικού περιεχομένου. Πώς εκτιμάτε αυτή την στάση της κυβέρνησης και πώς σκοπεύετε να ξεπεράσετε τα εμπόδια;
Τούτη η κυβέρνηση μετράει πλέον λίγες μέρες στην εξουσία. Είναι μια κυβέρνηση που έχει κηρύξει πόλεμο στους πολίτες. Που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την οικονομία, σε βάλτωμα την αγορά, που έχει εκτινάξει την ανεργία. Που έχει, με λίγα λόγια, εξουθενώσει την κοινωνία. Αντιλαμβάνεστε ότι από το στόχαστρο αυτής της εξουσίας δεν μπορούσε να λείπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα η Περιφέρεια Αττικής, λόγω της νέας Περιφερειακής Διοίκησης και των κοινωνικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει. Έχω πει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας ότι στόχος μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος της Αττικής. Και έχουμε ήδη ξεκινήσει, παρά τις δυσκολίες που μας φέρνει η κυβέρνηση, να κάνουμε έργο. Να δείχνουμε στους πολίτες ότι μπορούμε να κάνουμε πολιτική διαφορετικά. Αλλάζοντας και προσφέροντας στους πολίτες, χωρίς γραφειοκρατίες, με αποτελεσματικότητα. Και η περίπτωση του προγράμματος για την επανασύνδεση του ρεύματος στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας ήταν χαρακτηριστική. Εξέθεσε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Η οποία αντέδρασε σπασμωδικά, γιατί κατάλαβε ότι η Περιφέρεια δίνει το έμπρακτο παράδειγμα μιας διαφορετικής πολιτικής – αναχώματος στην ανθρωπιστική κρίση και με κοινωνικό πρόσημο. Αρκεί βέβαια να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση.


* Μερίδα του Τύπου αντιμετώπισε με ειρωνεία τον αναμορφωμένο προϋπολογισμό που η Δύναμη Ζωής κατέθεσε τον Οκτώβριο, εμφανίζοντας την πολιτική σας ως συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης. Πώς αντιμετωπίζει η νέα Περιφερειακή Αρχή αυτό το τεχνητό κλίμα δυσπιστίας και απαξίωσης του προγράμματός σας που ορισμένοι καλλιεργούν;
Η νέα Περιφερειακή Αρχή έγινε εξαρχής αντικείμενο όχι κριτικής αλλά συκοφαντικής παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης των θέσεών της. Όχι γιατί αυτές δεν είναι σαφείς αλλά γιατί ενοχλούν εκείνους που θέλουν την παράταση της σημερινής εξαθλίωσης, μέσα από τη διαιώνιση των δεσμών που έχουν επιβάλει οι δανειστές. Η κατεστημένη τάξη της χώρας ενοχλείται σφόδρα από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μια αριστερή διοίκηση στην πρώτη Περιφέρεια της χώρας ασκεί αριστερή, κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική κατά των συμφερόντων. Στην Περιφέρεια Αττικής δείχνουμε εμπράκτως ότι η Αριστερά μπορεί όχι απλώς να διοικήσει αλλά να διοικήσει διαφορετικά, υπέρ όλων εκείνων τους οποίους έχουν σαρώσει οι πολιτικές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Και το πράττει με τα λίγα μέσα που έχει στη διάθεσή της και την αταλάντευτη πίστη της ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.


* Οι θέσεις σας για τους ΧΥΤΑ και τα ΣΔΙΤ σάς έχουν φέρει ήδη σε σύγκρουση με ομάδες ισχυρών πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε και τι να περιμένουν οι πολίτες από την Περιφέρεια στο μείζον θέμα των σκουπιδιών;
Το θέμα της αλλαγής στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν το φοβηθήκαμε. Αντιθέτως, το αναδείξαμε προεκλογικά, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή της λεγόμενης ανάστροφης πυραμίδας, δηλαδή της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης. Δεσμευθήκαμε απέναντι στους πολίτες ότι θα βάλουμε τέλος σε απαράδεκτες καταστάσεις όπως αυτή του συνεχιζόμενου εφιάλτη της Φυλής. Και τούτο όχι άναρχα αλλά με σχέδιο. Ξεκινήσαμε με την αποστολή της γνωστής επιστολής προς τους 66 δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής, όπου τονίζαμε την ανάγκη εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή και πλέον εθνική νομοθεσία, μέσα από την ακύρωση του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων – κάτι που ήδη υλοποιήσαμε. Και μέσα από την άμεση ενεργοποίηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης. Αυτό θα είναι και το κλειδί της επιτυχίας ή της αποτυχίας του εγχειρήματός μας. Δεν πρόκειται για προσωπικό αλλά για συλλογικό στοίχημα, που αφορά όλη την Αττική και όλη τη χώρα. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στον 21ο αιώνα, με τους όρους ενός συστήματος οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου.


* Σε πρόσφατες δηλώσεις σας έχετε επαναλάβει αρκετές φορές πως η κυβέρνηση καταρρέει. Εκτιμάτε πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι προ των πυλών;
Η κυβέρνηση δεν πέρασε τελικά τον κάβο της προεδρικής εκλογής. Κατέρρευσε κάτω από την πίεση της κοινωνίας, την οποία έχει ισοπεδώσει με τις αδιέξοδες πολιτικές της. Ήταν μια εξέλιξη αναμενόμενη μεν, η οποία όμως έπρεπε να είχε έλθει πολύ νωρίτερα. Πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία, όχι για να αλλάξουμε σελίδα αλλά για να γράψουμε, με κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας, νέο βιβλίο για τούτο τον τόπο. Και τούτη τη φορά το βιβλίο αυτό θα το υπογράφουν οι ίδιοι οι πολίτες. Με δουλειά και υπευθυνότητα. Χωρίς μαγικές λύσεις. Ωστόσο ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος. Είναι σίγουρο ότι θα ασκηθούν κάθε είδους πιέσεις, εκφοβισμοί και εκβιασμοί, εντός και εκτός Ελλάδας. Είμαι όμως βέβαιη ότι όλα αυτά τα ξαναζεσταμένα φαγητά θα έχουν την κατάληξη που τους αξίζει: τα σκουπίδια. Και ότι οι πολίτες θα διεκδικήσουν και θα αποσπάσουν την αξιοπρέπειά τους. Στρέφοντας την πατρίδα προς νέα ρότα. Εκείνη της ανάπτυξης με θέσεις εργασίας, με κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ανεξαρτησία. Τη ρότα της ελπίδας για το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: