Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Εκτός παιδικών σταθμών δεκάδες παιδιά εργαζομένων

Από το http://dimotikianagennisiagionanargyron.blogspot.com/
Σε μία περίοδο που η επίθεση στην εργατική λαϊκή οικογένεια μεγαλώνει από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης,Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δ.Ν.Τ., πλουτοκρατίας , τη στήριξη της ΝΔ και των εργοδοτικών ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με ανατροπές στο εισόδημα της, στην ασφάλιση της, στις εργασιακές σχέσεις, με χτύπημα των μικρομεσαίων, με αλματώδη αύξηση της ανεργίας, έρχεται και η έλλειψη στις υποδομές (κτίρια και εργαζόμενους) στους παιδικούς σταθμούς να επιβεβαιώσει ότι τίποτα δεν θα μείνει ανέγγιχτο.
Άλλωστε σχεδιάστηκε και συνειδητά υλοποιήθηκε από το 1993 η υπονόμευση της προσχολικής αγωγής με την μεταφορά της αρμοδιότητας των παιδικών σταθμών στους δήμους.

Διασπάστηκε με αυτόν τον τρόπο ο ενιαίος χαρακτήρας της προσχολικής αγωγής, υποχρηματοδοτήθηκε και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μέριμνα για την ανάπτυξη νέων παιδικών σταθμών ενώ ταυτόχρονα κοστολογήθηκε και εμπορευματοποιήθηκε (τροφεία).
Στο Καματερό κατατέθηκαν φέτος 225 αιτήσεις και μετά βίας θα ικανοποιηθούν οι 117 αφού προηγούνται οι επανεγγραφές που είναι 72.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, θα εξυπηρετήσουν μόνο 180 νήπια, δηλαδή από τις καινούριες αιτήσεις δεν θα ικανοποιηθεί το 48%.
Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς υποστηρίζουν ότι με το υπάρχουν προσωπικό μπορούν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια 160 παιδιά. Πρέπει εδώ να επισημάνουμε τη στοχευμένη προσπάθεια της στηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ δημοτικής αρχής να αποθαρρύνει πολλούς συνδημότες μας να καταθέσουν αιτήσεις καθώς τα σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει το εισόδημα τους είναι «απαγορευτικό».
Διαμορφώνεται μία εκρηκτική κατάσταση καθώς δεκάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών θα μείνουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών, την ίδια στιγμή που οι γονείς των παιδιών που θα γίνουν δεκτά θα κληθούν να πληρώσουν τροφεία.
Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς βιώνουν την ανασφάλεια, την οικονομική τους εξαθλίωση και την πολιτική τους ομηρία, αφού οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Συνέπεια των παραπάνω το περιεχόμενο της προσχολικής αγωγής που παρέχεται στους σταθμούς να υπολείπεται αυτού που θα έπρεπε να είναι. Κρισιμότατο ζήτημα εφόσον τα παιδιά ξεκινούν να κοινωνικοποιούνται ακριβώς από αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες και εκεί πρέπει να δοθεί η μέγιστη δυνατή προσοχή.
Είναι ξεκάθαρο για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και της τοπικής αυτοδιοίκησης υλοποιήθηκε σχέδιο υποβάθμισης με υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση του δικαιώματος για διαπαιδαγώγηση και απασχόληση όλων των παιδιών. Διαμόρφωσαν μία σειρά από "προϋποθέσεις"-"εμπόδια" ώστε η πλειοψηφία των παιδιών που δεν θα γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να "πέσουν στην αγκαλιά" των ιδιωτών.

Έπεται συνέχεια με τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τέλος τα λύκεια αφού και αυτά περνάνε στην ευθύνη της Τ.Α.μέσω του Καλλικράτη με την ίδια ακριβώς στόχευση: υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση, διάσπαση του ενιαίου ναοακτήρα και εν τέλει είσοδο των επιχειρηματιών στην εκπαίδευση υε καταστροφικές συνέπειες και αποκλεισμούς των παιδιών των λαϊκών εργατικών οικογενειών.
ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:

• Για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ως υποχρέωση και αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
• Για την άμεση κατάργηση των τροφείων και την κάλυψη του κόστους λειτουργίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Για τη δημιουργία νέων ασφαλών και σύγχρονων παιδικών σταθμών που θα καλύπτουν τις ανάγκες. Αμεσα να αξιποιηθεί η υπάρχουσα δημόσια και δημοτική κτιριακή υποδομή η να ενοικιαστούν κτίρια.
• Για γενναίες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: