Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Εγκύκλιος για τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων

Οι διαδικασίες κατάργησης ή συγχώνευσης πάνω από 5.000 δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που ανήκουν σε ΟΤΑ, ξεκίνησαν και τυπικά από σήμερα

στοχεύοντας στην μείωσή τους σε περίπου 1.500 νέους οργανισμούς.

Όλες οι διαδικασίες συγχωνεύσεων, που θα προκαλέσουν τη μετάταξη ή μετακίνηση περίπου 20.000 μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δύο σχετικές εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών και υπογράφει ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος.

Έτσι, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου για τους τομείς κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος.

Στην περίπτωση που ο δήμος διαθέτει κοινωφελή επιχείρηση, μπορεί να έχει μόνο ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ενώ κάθε δήμος μπορεί να έχει ή να συστήνει ακόμη ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου για τη διοίκηση και διαχείριση ζώνης λιμένα (δημοτικό λιμενικό ταμείο).

Επίσης, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» προβλέπονται συγχωνεύσεις όλων των ΝΠΔΔ σε δύο, όλων των σχολικών επιτροπών σε δύο (για δήμους άνω των 300.000 κατοίκων), όλων των κοινωφελών επιχειρήσεων σε μία και όλων των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης σε μία.

Το τακτικό προσωπικό (μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), οι νομικοί σύμβουλοι και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που συγχωνεύονται, καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του νομικού προσώπου που προκύπτει από τη συγχώνευση, με την ίδια σχέση εργασίας και έμμισθης εντολής.

Επιπλέον, εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση της συγχώνευσης, καταρτίζεται ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του νέου νομικού προσώπου. Το τακτικό προσωπικό, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή έργου των συγχωνευόμενων νομικών προσώπων συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νέο νομικό πρόσωπο, μέχρι τη λήξη της διάρκειας των συμβάσεών τους.

Ακόμη, στην επιχείρηση που προκύπτει μετά τη συγχώνευση, μεταφέρεται και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κοινωφελών επιχειρήσεων, σε αντίστοιχες θέσεις, ενώ ο χρόνος υπηρεσίας στις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται λαμβάνεται υπόψη για όλες τις μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες.

Το πλεονάζον προσωπικό (αορίστου χρόνου) της επιχείρησης, μεταφέρεται σε νομικά πρόσωπα του οικείου δήμου, με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τέλος, σε κάθε δήμο θα λειτουργούν δύο σχολικές επιτροπές, μία για την πρωτοβάθμια και μία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ στους δήμους με πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων μπορεί να συσταθούν αντίστοιχες σχολικές επιτροπές για καθεμία δημοτική κοινότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια: