Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια των δήμων


Νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια των δήμων
Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι δήμοι και χαμηλότερο επιτόκιο κατά την περίοδο χάριτος, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, τις οποίες ενημέρωσαν εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά προβλήματα, που αυτή αντιμετωπίζει.
Ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι η νομοθετική παρέμβαση θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους και τα δεδομένα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνά η χώρα, αλλά και το μεγάλο κοινωνικό έργο που έχει επωμιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα αιτήματα των δημάρχων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι έστειλε ήδη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τις προτάσεις, προκειμένου να συνεκτιμήσει την περίοδο χάριτος κατά 1 με 2 χρόνια, την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου κατά 0,5%.
«Το μέγιστο αντοχής του Ταμείου είναι το σενάριο με επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων ή περίοδο χάριτος έως 2 χρόνια. Για χαμηλότερα επιτόκια είναι δύσκολο, θα εξεταστεί όμως το σενάριο κατά 0,5% κατά την περίοδο χάριτος. Σύντομα θα προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε σχέδιο νόμου και σκοπός μας είναι να περάσουν χωρίς να χρειάζεται το Ελεγκτικό Συνέδριο» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Πρόσθεσε, ότι ήδη το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για δάνεια 18 δήμων, ύψους άνω των 312 εκατ. ευρώ επιμηκύνοντας τον χρόνο εξόφλησής τους έως 25 χρόνια, με κόστος για το ίδιο περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ.
Την ικανοποίησή του για την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Ασκούνης έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση των δήμων».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι 14 δήμοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τη μισθοδοσία του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου και αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της ΚΕΔΕ, οι δήμοι που θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών τον Οκτώβριο θα φτάσουν στους 100».
«Με την πολιτική που ακολουθούμε προσπαθούμε δίκαια και αποτελεσματικά να σας διευκολύνουμε εσάς να μείνετε όρθιοι», επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Και προσέθεσε: «Θα είμαστε στο πλευρό σας. Γίνεται μια εθνική προσπάθεια, πρέπει να στηρίξουμε το κοινωνικό έργο λαμβάνοντας υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα. Γι” αυτό πρέπει να είμαστε εμείς με εσάς και εσείς με εμάς».

Πηγή:ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: