Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

“Να μην μετατρέψουμε την Αυτοδιοίκηση από θεσμό ζωής, σε «εταίρα» των ιδιωτικών συμφερόντων των λίγων”

Συμπολίτες, συμπολίτισσες,
Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η χώρα μας έχει γίνει έρμαιο της απληστίας διαφόρων τοκογλύφων, τραπεζιτών και «κατεχόντων το χρήμα», σε μια περίοδο δύσκολη, όπου υποτελώς και υπόχρεη μετατρέπεται σε «φτηνή λεία» για κάθε ιδιωτικό τσακάλι που παραμονεύει.
Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου οι λέξεις άνθρωπος, κοινωνία, ζωή, εργασία, δικαίωμα, ελευθερία, λέξεις καίριες και ουσιαστικές έχουν παραγκωνιστεί από άλλες, όπως ανακεφαλαιοποίηση, “spreads”, πιστοληπτική ικανότητα, ευρώ, χρέος, δεσμεύσεις, μέτρα…
Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση απειλείται με κλείσιμο και μαζί με αυτήν απειλείται και το μοναδικό ανάχωμα στην διάλυση του κοινωνικού κράτους, ο βασικός μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με κοινωνικές δράσεις διαχρονικές αλλά και απότοκες της κρίσης.
Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα, είναι κάποιες από της δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας, αλλά και από εμάς τους ίδιους, που τώρα έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ.
Κι όμως κάποιοι, ανειλικρινείς με τους εαυτούς τους πρώτα και μετά με εμάς, προσπαθούν να κάνουν και πάλι τους τιμητές και μπροστάρηδες του αγώνα.
«…η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είναι πολύ περισσότερα πράγματα από την αλλαγή των διοικητικών ορίων των Δήμων  … Eίναι μια θεμελιώδης αλλαγή, που είχε καθυστερήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μια ανατροπή που θα μας οδηγήσει σε άλλη εποχή  … Ενσωματώνει ένα όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση…»  γράφει ο δήμαρχός μας Νίκος Σαράντης σε άρθρο του με τίτλο «Ο Καλλικράτης βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο» πριν από δύο χρόνια που διεκδικούσε την εκλογή του στον Δήμο.
Κι εμείς ρωτάμε: Είναι αυτό το όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ζούμε δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» κ.Σαράντη? Είναι αυτό όταν λέτε ο «πολίτης στο επίκεντρο»? Η εξαθλίωση και το τεστ αντοχών του?  
Και ρωτάμε πάλι: Ποια θα είναι η στάση σας τώρα που θα προσπαθήσουν να ξεπουλήσουν στους ιδιώτες, μισοτιμής, τις υπηρεσίες του Δήμου? Που θα προσπαθήσουν να μας αναγκάσουν σε δάνεια συνοδευόμενα από τοπικά μνημόνια και συμβάσεις? Πάλι θα προσπαθήσετε να μας πείσετε ότι είναι αναγκαστικές θυσίες για το καλό των πολιτών, της αυτοδιοίκησης και του εκτροχιασμένου οράματός σας?
*για τη δημοτική κίνηση «αλληλεγγύη»
ο  εκπρόσωπος στο δημοτικό συμβούλιο 
Γιάννης Γκολφινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: