Aπό το www.aftodioikisi.gr
Pιζική ανατροπή στην αντίληψη άσκησης της εξουσίας και προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη», μιλώντας στην Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Τώρα χτίζουμε τη νέα Ελλάδα με ιστορικές δομικές αλλαγές. Και ο «Καλλικράτης» είναι ο θεμέλιος λίθος της νέας Ελλάδας που χτίζουμε. Μερικοί ίσως να το παρουσιάσουν ως αλλαγή στην χωροθέτηση. Κάνουν λάθος. Είναι κορυφαία πολιτική επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Παράλληλα, ασκώντας κριτική στη ΝΔ που λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει αίτηση αντισυνταγματικότητας για άρθρα του νομοσχεδίου (για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6850), υπενθύμισε ότι είχε καταψηφίσει παλαιότερα και τον «Καποδίστρια», ενώ πρόσφατα αντιτάχθηκε σε όλες τις αλλαγές που επιχείρησε η κυβέρνηση, όπως οι νόμοι για το ΑΣΕΠ, την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο και την κάλεσε να υπερψηφίσει το ν/σ που δίνει την ευκαιρία στην χώρα ν’ αλλάξει: «Όποιος επιλέξει να μείνει πίσω ας το κάνει.
Κι ας είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα αυτής της επιλογής», πρόσθεσε με έμφαση ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: Κάνετε σαν να μην βλέπετε τις χιλιάδες καταργήσεις θέσεων και μελών αιρετών συμβουλίων, τον δραστικό περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών, τον εξαντλητικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης. Το Λογιστήριο του Κράτους, υπολογίζει την εξοικονόμηση πόρων σε 1 δισ. 185 εκ. ευρώ. Δεν έγινε μάθημα η απραξία 6 χρόνων; Θέλετε να συνεχίσει έτσι η Ελλάδα;»
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αφού αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό αλλά «το πελατειακό κράτος, της αδιαφάνειας, της αναξιοπιστίας και της διαφθοράς», σημείωσε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την αλλαγή αυτού του κράτους, που «θα το ακολουθήσουν και άλλα».
Τέλος, αναφορικά με τους πόρους, ο Παπανδρέου τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» προβλέπει μεγάλα έσοδα για την Αυτοδιοίκηση.
Κριτική από την αντιπολίτευση
Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης είχε κατηγορήσει τον υπουργό Εσωτερικών ότι χειρίζεται επικοινιακά τον «Καλλικράτη», προσθέτοντας ότι «μια μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εισάγεται στη Βουλή με διαδικασία – εξπρές, ούτε με τρυκ, τεχνάσματα και αιφνιδιασμούς». Όσον αφορά το χωροταξικό επανέλαβε ότι διαβουλεύτηκε μόνο με τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τώρα να συζητούμε γι’ αυτά και όχι για τα θεσμικά.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για πολλαπλασιασμό της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών από την επιβολή πρόσθετων τελών και εισφορών που προβλέπονται στο πλαίσιο εφαρμογής του «Καλλικράτη», ενώ ο Παύλος Μαρκάκης από το ΛΑΟΣ εστίασε στο χωροταξικό, κατηγορώντας τον κ. Ραγκούση ότι «κατάφερε να ξεσηκώσει όλους τους δήμους της Ελλάδας». Τέλος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ψευδαισθησιακή αναζήτηση του μεγάλου πολιτικού θαύματος»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου