Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Γιάννης Ελαιοτριβάρης: Λύση προοπτικής για το Πάρκο Τρίτση



Άρθρο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το Πάρκο Αντώνη Τρίτση.
του Γιάννη Ελαιοτριβάρη
 
 

Στην πολυαναμενόμενη τροχιά ανάκαμψης μπαίνει επιτέλους το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης μετά τη συγκρότηση του ΔΣ του νέου Φορέα του Πάρκου.  

Η πορεία παρακμής του Πάρκου τα προηγούμενα χρόνια απειλούσε άμεσα την επιβίωση του πρασίνου και των πολύτιμων υδροβιότοπων του. 
Οι κατά καιρούς επεμβάσεις της Αυτοδιοίκησης της περιοχής είχαν συντελέσει αποφασιστικά στο να αποφευχθεί η καταστροφή αλλά χωρίς την ενεργό στήριξη από την κεντρική εξουσία δεν υπήρχαν οι αντικειμενικές δυνατότητες για την πλήρη αποκατάσταση και λειτουργία του Πάρκου. 
 Ο μεγάλος βραχνάς για το Πάρκο ήταν αφενός τα συσσωρευμένα παλιά χρέη (πχ στη ΔΕΗ) αφετέρου η αδυναμία κάλυψης των ετήσιων βασικών λειτουργικών δαπανών του. 
Η συγκρότηση του νέου Φορέα που αναλαμβάνει την διαχείριση του Πάρκου με τη συμμετοχή της κεντρικής κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του ΑΣΔΑ και των όμορων στο Πάρκο Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, του ΕΜΠ και του ΓΠΑ ως επιστημονικών φορέων, εκπροσώπων των ενεργών πολιτών, διασφαλίζει την διαχειριστική οικονομική βιωσιμότητα του. Προβλέπονται συγκεκριμένοι πόροι από τους ΚΑΠ και το Πράσινο Ταμείο ενώ έχουν ρυθμιστεί τα παλιά χρέη.  Σημαντικό ρόλο στην εύρεση λύσης στο αδιέξοδο που επικρατούσε με το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης διαδραμάτησε η αποφασιστική στάση του μέχρι πρόσφατα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σημερινού Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, που ενήργησε ώστε να υπερνικηθούν τριβές, αδράνεια και αντιδράσεις με μικροπολιτικά κριτήρια.  Το νέο ΔΣ με Πρόεδρο τον διαπρεπή επιστήμονα κ. Πολύζο έχει πολλή δουλειά μπροστά του. 
Επιδιόρθωση των περιφράξεων, του ηλεκτροφωτισμού, των συστημάτων ύδρευσης. Αναβάθμιση της καθαριότητας και της φύλαξης του Πάρκου.
 Ανάδειξη του και καλύτερη συντήρηση του πρασίνου. Στο διαχειριστικό επίπεδο πρέπει να οργανωθεί σωστά η αξιοποίηση των προς ενοικίαση εγκαταστάσεων με χρήσεις συμβατές με τον ήπιο, περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου. Να προσδιοριστούν τα πλήρη όρια του Πάρκου και να αποκρουστεί κάθε απόπειρα κατάτμησης και καταπάτησης τμημάτων του. Να αναζητηθούν όλοι οι πόροι που δικαιούται το Πάρκο. 

 Το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για τη Δυτική Αθήνα. Η λύση που δόθηκε εγγυάται όχι μόνον την προστασία και συντήρηση του Πάρκου αλλά και την διατήρηση του δημόσιου χωρίς εμπορευματοποίηση χαρακτήρα του, της γεωγραφικής ενότητας της έκτασης και της ελεύθερης πρόσβασης σ’ αυτό των χιλιάδων οικογενειών της ευρύτερης περιοχής μας που το επισκέπτονται κάθε βδομάδα. Είναι μια λύση προοπτικής την οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αθήνας διεκδικούσε πάντα και θα την στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της.
 
* Ο Γιάννης Ελαιοτριβάρης είναι αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης και αντιδήμαρχος Αγ. Αναργύρων - Καματερού

Δεν υπάρχουν σχόλια: