Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ:ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


Ξημερώνοντας Κυριακή του Πάσχα, ιδιώτης τοποθέτησε ξύλινη κατασκευή στο χώρο των γραμμών δίπλα στην κεντρική πλατεία του δήμου μας, απέναντι από το δημοτικό αναψυκτήριο.

Είναι ο ίδιος ο οποίος έχοντας πάρει το πράσινο φως από τη διοίκηση του ΟΣΕ (ενοικίαση για 16 χρόνια), αποπειράθηκε να εγκαταστήσει επιχείρηση ανθοπωλείου στο φυλάκιο (πασάγιο), κάτι που αποτράπηκε με την κατεδάφιση του φυλακίου από συνεργεία του Δήμου.

Στην προσπάθεια δημοτικού συνεργείου να το απομακρύνει, επενέβη η αστυνομία που σταμάτησε την κατεδάφιση και οδήγησε το Δήμαρχο Ν. Σαράντη και τον Αντιδήμαρχο Π. Τσελέκα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας, όπου και παρέμειναν για περίπου έξι ώρες.

Η ιστορία αυτή (της κράτησης των αιρετών) δεν είναι καθόλου παράξενη για εμάς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

Θεωρούμε ότι είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της ολοένα εντεινόμενης κρατικής αυθαιρεσίας και καταστολής.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι εκκρεμεί και η δίκη των οχτώ συμπολιτών μας για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις υπέρ της πλήρους υπογειοποίησης.

Για μας επίσης δεν υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά για το γεγονός αυτό όπως συνεχίζει η ανακοίνωση του Δήμου, στην οποία δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον ΟΣΕ που είναι ο υπεύθυνος για την «ενοικίαση του χώρου» στον ιδιώτη και του οποίου τα στελέχη παραπλανούν το δημοτικό συμβούλιο με ψευδείς ανακοινώσεις για το ξήλωμα των γραμμών.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17-2-2009 είχαν δηλώσει ότι το ξήλωμα θα άρχιζε από την επόμενη ημέρα.

Οι γραμμές όμως καλά κρατούν.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΟΣΕ ενδιαφέρεται για την καλύτερη εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του και όχι για την ποιότητα ζωής των κατοίκων των Αγίων Αναργύρων.

Η ενοικίαση του φυλακίου (μαζί με το Τραμ) είναι ένα ακόμη κομμάτι του παζλ της κατοχύρωσης των χώρων στην ιδιοκτησία του ΟΣΕ και μη απόδοσής τους στο λαό της περιοχής.Για μας θεωρείται αυτονόητο ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να φροντίσει για την απομάκρυνση της ξύλινης κατασκευής.

Όταν η Δημοτική Αρχή υπέγραφε το μνημόνιο είχε ήδη γίνει η πρώτη απόπειρα του ιδιώτη να καταλάβει τον χώρο και θα μπορούσε να απαιτήσει μια παράγραφο στο μνημόνιο της για τη μη παραχώρηση χώρων σε ιδιώτες.

Είναι φανερό ότι έχει σημαντικότατες ευθύνες γιατί με την υπογραφή του μνημονίου και την προοπτική του Τραμ αποδέχτηκε την παραμονή του χώρου στον ΟΣΕ.

Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Την είχαμε προειδοποιήσει. Ήδη από τις στήλες της εφημερίδας μας τον Μάιο, αλλά και με σειρά παρεμβάσεων, είχαμε τονίσει τον κίνδυνο ο ΟΣΕ να μετατρέψει τους χώρους των γραμμών σε χώρους εμπορικής εκμετάλλευσης και ζητούσαμε να διεκδικηθούν αγωνιστικά οι χώροι.

Δυστυχώς δικαιωνόμαστε όταν σε πρόσφατη ανακοίνωση μας επισημαίναμε ότι «στο μνημόνιο υπάρχει παντελής απουσία αναφοράς στο τι μέλλει γενέσθαι με τους χώρους του ΟΣΕ (αμαξοστάσιο και σταθμός Πελοποννήσου) καθώς και με τους χώρους που απελευθερώνονται μετά την ολοκλήρωση του έργου του προαστιακού».

Απαιτείται άμεσα να διεκδικηθούν και να να αποδοθούν για τις λαϊκές ανάγκες όλοι οι χώροι του ΟΣΕ.

Συγκεκριμένα:
Οι γραμμές και οι χώρος του σταθμού (ΣΠΑΠ) Πελοποννήσου
Οι χώροι πάνω και δίπλα από το κομμάτι που υπογειοποιείται
Το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ (έχει κατασκευαστεί καινούριο στο Θριάσιο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: