Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

YΠΟΛΟΓΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΦΕ ΠΕΥΚΩΝΑ

Από το http://stousagiousanargyrous.blogspot.com/

Χαρίζοντάς σας ακόμα κανά δυο φωτογραφίες από το Sarantis Art Cafe "Πευκώνας", θέλω να κάνω μερικές σκέψεις πάνω σ'αυτά που γράφουν για τα δημοτικά αναψυκτήρια δύο αξιολογότατα τοπικά blogs : agioianargyroinews και Παρατηρητής.
Κατ'αρχήν, κατά την ταπεινή μου άποψη, το θέμα δεν είναι πόσα χρωστάει ο πρώην ιδιοκτήτης του "Πευκώνα" ούτε σε ποιο σημείο βρίσκεται η αγωγή εξώσεως που του έκαναν οι φωστήρες της δημοτικής διοίκησης.
Το θέμα είναι γιατί και αν έπρεπε να τα χρωστάει και τι ακριβώς αγωγή είναι αυτή.
Το ενοίκιο για τον "Πευκώνα" έφτανε (μαζί με το χαρτόσημο) περίπου τα 4.000 ευρώ μηνιαίως, για ένα ακίνητο ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ και, κυρίως, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
Πράγμα το οποίο σημαίνει, πως ο ενοικιαστής (με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής) ήταν κυριολεκτικά στον αέρα σε οποιοδήποτε ατύχημα-δυστύχημα.
Και μιλάω για πυρόσβεση, υγειονομικό και άλλα τέτοια χρήσιμα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που οι προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις έκαναν "τουμπεκί ψιλοκομμένο".
Να σημειώσω επίσης, πως εδώ και κάτι χρόνια, ο πρώην ενοικιαστής του "Πευκώνα" έστελνε συνέχεια αιτήσεις στο δήμο για να του παραχωρηθεί επιτέλους νομότυπη άδεια.
Και, φυσικά, απάντηση δεν λάμβανε για τον απλούστατο λόγο, ότι το ακίνητο αυτό ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να πάρει άδεια.
Κι'όπως έχω ξαναπεί, παρακαλώ όχι διαψεύσεις.
Κι'έρχεται η αριστερο-σοσιαλιστική Σαράντειος διοίκηση, κι'αφού κάθε τόσο στέλνει τον Ευβοιώτη Δερβέναγα να καθησυχάζει τον πρώην ενοικιαστή, κι αφού διοργανώνει ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ τις εκδηλώσεις της (μέχρι και την ονομαστική εορτή του δημάρχου) στον "Πευκώνα", ανακαλύπτει ξαφνικά πως, εκτός από τον άκρατο δανεισμό και την αύξηση των δημοτικών τελών, πρέπει να διεκδικήσει και τα "χρωστούμενα" από τον "Πευκώνα".
Δεν θα μιλήσω για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου.
Θα το κάνω άλλη φορά και θα πέσει πολύ γέλιο.Θα μιλήσω όμως για την αγωγή.
Σκέφτηκαν λοιπόν οι φωστήρες :
νοίκια μας χρωστάει, αλλά εμάς μας λείπουν περισσότερα.
Άρα;
Άρα, αφού βολέψαμε τους δικούς μας "ανένταχτους" σε αναψυκτήρια με το 1/4 του ενοικίου που μας χρωστάει ο "Πευκώνας", για να βγάλουμε τη χασούρα του βολέματος θα το ρίξουμε στην τρελλή.
Όπου τρελλή βλέπε τις ποινικές ρήτρες.
Κι'εκεί του έδωσαν και κατάλαβε.Σου λέει, από τη στιγμή που έληξε η σύμβαση μίσθωσης, θα του κοτσάρουμε τόσα ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης απόδωσης του μισθώματος και καθαρίσαμε.
Έτσι, φτάσαμε σε μια απαίτηση ποσού που αν την είχε ο pizza-man της οδού Πλαστήρα θα έφτιαχνε και κολυμβητήριο στην κεντρική πλατεία. Ολυμπιακών διαστάσεων.Έκαναν όμως μερικά λαθάκια.
Και την πάτησαν.
Κατ'αρχήν, κάθε πρωτοετής νομικός γνωρίζει, πως με τη λήξη ενός μισθώματος, αν ο "ιδιοκτήτης" επιθυμεί την παράδοση του μισθίου πρέπει να το κοινοποιήσει και μάλιστα σε τακτή προθεσμία.
Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει μια νομική ατάκα που πολύ μ'αρέσει και που λέγεται "σιωπηρή αναμίσθωση".
Από την άλλη, για να έχει ισχύ η οποιαδήποτε ποινική ρήτρα, πρέπει να γίνει έγγραφη καταγγελία. Αλλιώς, ο καθένας θα μπορούσε να την ενεργοποιήσει όποτε του κάπνιζε. Σωστά;
Και πως θα μπορούσε να γίνει έγγραφη καταγγελία αφού ο πρώην ενοικιαστής ήταν ακόμα ενοικιαστής;
Σωστά;
Πάλι σωστά.
Έτσι, το απαιτούμενο ποσό μειώθηκε δραματικά.
Δεν γνωρίζω σε ποια φάση βρίσκεται η περίφημη αγωγή ούτε με αφορά. Δεν θα με εκπλήξει αν μάθω πως έχει κολλήσει, μιας και η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής είναι πλέον γεγονός καθολικά αναγνωρισμένο.
Αλλά είναι κρίμα ένα τόσο όμορφο στέκι να μένει ένα χρόνο τώρα κλειστό και κατεστραμμένο.
Κι'είναι ακόμα μεγαλύτερο κρίμα να βάζουμε πλάτες να χτίζονται ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ εκτρώματα στις πλατείες, όταν έχουμε τόσο όμορφα κτίρια, τα οποία μπορούμε να νομιμοποιήσουμε και να τα λειτουργήσουμε προς όφελος των δημοτών κι'όχι του κάθε ημέτερου.Αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: