Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

ΑΣΕΠ: Κόβει τα ρουσφέτια στους δήμους

Aπό το www.tovima.gr
Με την ένδειξη «απαράδεκτο» επιστρέφει το ΑΣΕΠ πάνω από ένα στα τρία αιτήματα για πρόσληψη συμβασιούχων που προέρχονται κυρίως από δήμους (δημοτικές επιχειρήσεις) αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς.
Ήδη από τα 978 αιτήματα 189 φορέων που έχουν εξετασθεί ως τώρα (εκκρεμούν ακόμη περισσότερα από 15.000) τα 348 απερρίφθησαν, ενώ αντιθέτως εγκρίθηκαν 630.

Πάνω από 35% των αιτημάτων των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, μ΄ άλλα λόγια, απορρίπτονται, με το αιτιολογικό ότι υποκρύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» ή ότι οι υπό κάλυψη θέσεις μπορούν να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό ή ότι οι ειδικότητες που ζητούνται είναι ανύπαρκτες.
Μετά τη γνωμάτευση του ΑΣΕΠ η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και τα σχετικά αιτήματα θα ριχθούν στον κάλαθο των αχρήστων.
Να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο Ραγκούση η ανεξάρτητη Αρχή ανέλαβε και τον έλεγχο των προσλήψεων εργαζομένων με συμβάσεις έργου και αναδείχθηκε ως τοποτηρητής, τρόπον τινά, της νομιμότητας.

Ψευδεπίγραφες συμβάσεις

Τα αιτήματα τα οποία απορρίπτονται επειδή υποκρύπτουν ψευδεπίγραφες στην πράξη συμβάσεις υποβάλλονται συνήθως από τις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες με βάση τα στοιχεία του ΑΣΕΠ κατείχαν και στο παρελθόν τα σκήπτρα της παρανομίας σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού.

Η εμμονή όμως των δημάρχων σε παρόμοιες πρακτικές στην παρούσα φάση προσλαμβάνει μια ιδιαίτερη σημασία, για δύο κυρίως λόγους: Ο πρώτος είναι ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι δημοτικές επιχειρήσεις εντός του έτους και ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση του «Καλλικράτη» θα πρέπει να εξυγιανθούν και να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες ή, σε διαφορετική περίπτωση, να κλείσουν με ταυτόχρονη μετάταξη του προσωπικού τους στους οργανισμούς των δήμων.
Ο δεύτερος είναι ότι πολλές από τις θέσεις τις οποίες ζητούν να καλύψουν μέσω των προσλήψεων συμβασιούχων μπορούν να καλυφθούν μέσω διαφανών διαδικασιών με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου.
Ενδεικτικό πάντως της ρουσφετολογικής πολιτικής στην οποία επιδίδονται κυρίως οι δήμαρχοι είναι ότι ζητούνται ειδικότητες όπως συνοδοί, σύμβουλοι οργάνωσης μεθόδου εργασίας, γενικών καθηκόντων, βοηθών εστιατορικής τέχνης, ηλεκτρολόγων εγκαταστάσεων, καταμετρητών, υδραυλικών, εργολάβων καθαριότητας, ψυκτικών, διοργανωτών κοινωνικών εκδηλώσεων, διοργανωτών εμψυχωτικών εκδηλώσεων, τεχνίτες οικοδομών, κλητήρες, διαχειριστές, υπεύθυνοι επικοινωνίας, συντονιστές για οργάνωση και προβολή κινηματογραφικών ταινιών κτλ. Εκτίμηση στελεχών του ΑΣΕΠ είναι ότι οι πελατειακές σχέσεις γύρω από τις προσλήψεις συμβασιούχων αυξάνονται από το γεγονός ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν «παγώσει» για το 2010, το οποίο είναι και έτος δημοτικών εκλογών.

Πιέσεις από δημάρχους
Για το λόγο αυτό οι δήμαρχοι ασκούν έντονες πιέσεις στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη στρόφιγγα των προσλήψεων με το αιτιολογικό ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βάλουν λουκέτο σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν κυρίως τους πολίτες.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του αν θα εγκρίνει τελικά η κυβέρνηση τις προσλήψεις συμβασιούχων, μετά και τη γνωμάτευση του ΑΣΕΠ που καταδεικνύει ότι το 35% των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί είναι ψευδεπίγραφα, το καθεστώς των συμβασιούχων θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη για ακόμη δύο χρόνια, ως τις 31 Δεκεμβρίου 1011, όπως προβλέπει και το νέο καθεστώς, παρ΄ ότι έχουν αλλάξει οι διαδικασίες για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: