Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

«Καλλικράτης»: ήπιες μεταβολές με 35 δήμους στην Β΄Αθήνας

Από το www.aftodioikisi.gr
Τη λογική των ήπιων μεταβολών στους δήμους της Β΄ Αθήνας
επιλέγει τελικά το υπουργείο Εσωτερικών ενόψει του «Καλλικράτη

- Το πληθυσμιακό κριτήριο για τις συνενώσεις στη Β΄ Αθήνας θα είναι το 25-30.000, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε περίπου 35 δήμους από τους 48 που είναι σήμερα
- Δεν προκρίνεται η λογική των προσαρτήσεων αλλά των συνενώσεων όμορων δήμων, δηλαδή, τις «φυσικές επί του χάρτου», σύμφωνα με έναν εκ των βουλευτών με τους οποίους επικοινώνησε η αυτοδιοίκηση gr
Ποιοι είναι οι 35 δήμοι
Σύμφωνα με αυτά τα δύο βασικά κριτήρια, με τα οποία δήλωσαν σύμφωνοι και οι βουλευτές, οι εκτιμήσεις των παρισταμένων βουλευτών συγκλίνουν στο ότι ο νέος χάρτης των 35 δήμων της Β΄Αθήνας θα είναι ως εξής:
1) Νέα Ερυθραία με την Κοινότητα Εκάλης
2) Κηφισιάς
3) Μελίσσια με Κοινότητες Νέας Πεντέλης και Πεντέλης
4) Βριλήσσια
5) Πεύκη, Λυκόβρυση
6) Μεταμόρφωση
7) Ηράκλειο
8) Μαρούσι
9) Χαλάνδρι
10) Φιλοθέη, Ψυχικό, Ν. Ψυχικό
11) Χολαργός, Παπάγου
12) Ζωγράφου
13) Βύρωνα
14) Καισαριανής
15) Ηλιούπολης
16) Αργυρούπολη, Ελληνικό
17) Γλυφάδα
18) Άλιμος
19) Π. Φάληρο
20) Ν. Σμύρνη
21) Αγ. Δημήτριος
22) Δάφνη, Υμηττός
23) Καλλιθέα
24) Μοσχάτο, Ταύρος
25) Αιγάλεω
26) Αγ. Βαρβάρα
27) Περιστέρι
28) Χαϊδάρι
29) Πετρούπολη
30) Ίλιο
31) Άγιοι Ανάργυροι
32) Καματερό
33) Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα
34) Ν. Ιωνία
35) Γαλάτσι
Παράλληλα στη σύσκεψη υπήρξε ομοφωνία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και των βουλευτών ότι η Αττική πρέπει να παραμείνει μία περιφέρεια.

Ενώ, συμφώνησαν με το γενικό πλαίσιο ότι οι περιφέρειες πρέπει να διαχειρίζονται τα θέματα της ανάπτυξης και οι δήμοι της εξυπηρέτησης του πολίτη. Για το λόγο αυτό πέραν των συνενώσεων θα δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη της γειτονιάς μέσω και των τοπικών διαμερισμάτων που θα διαχειρίζονται πλέον μόνα τους κονδύλια.
Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης κατέστησε σαφές ότι θα μεταφερθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αρμοδιότήτες από το κεντρικό κράτος στους νέους δήμους και τις αιρετές περιφέρειες αρκεί να είναι στα πλαίσια του Συντάγματος, και γι' αυτό το λόγο στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών συμμετέχει και Σύμβουλος της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: