Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Aπό το www.a-po-drasi.gr
Oι προσδοκίες για καλύτερες μέρες στο «Αντώνης Τρίτσης» με την ανάληψη καθηκόντων του νέου Φορέα Διοίκησης φθίνουν, δυστυχώς, μέρα με τη μέρα।
Πράγματι, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνονται στο ακέραιο οι προβλέψεις μας για τη «γραμμή» και της νέας διοίκησης του υπουργείου περιβάλλοντος: σταδιακή απαξίωση του αυστηρά περιβαλλοντικού χαρακτήρα του Πάρκου και μετατροπή του σε φτηνό πάρκο αναψυχής με την σταδιακή παραχώρησή του στα ιδιωτικά συμφέροντα, σύμφωνα με τον κανόνα «όπου το κράτος αδυνατεί ν’ αντεπεξέλθει στις κατά Νόμο υποχρεώσεις του οι μόνοι μεσσίες είναι οι ιδιώτες»।

Ο νέος Φορέας συνεδρίασε ήδη τρεις φορές και τ’ αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
1. Χαριστικός και «περίεργος» συμβιβασμός αποφασίστηκε με τον ιδιοκτήτη της παράνομης καφετέριας, από τον οποίον θα ζητηθούν κάτι παραπάνω από 100,000 ευρώ, τα περισσότερα των οποίων σε άτοκες δόσεις (!!!), τη στιγμή που το πάρκο μπορεί να εγείρει εναντίον του απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 700,000 ευρώ μιας και, όπως ο ίδιος ο Φορέας παραδέχεται, δεν έχει καταβληθεί κανένα απολύτως μίσθωμα.
2. Το παράνομο κτίριο που στεγάζει την κατ’ ευφημισμό «έκθεση ερπετών» συνεχίζει τη λειτουργία του χωρίς ούτε καν να ελεγχθούν οι διαδικασίες ανέγερσής του αλλ’ ούτε και οι συμβάσεις του με τους προηγούμενους διοικούντες.
3. Οι μικροπωλητές τείνουν να ξεπεράσουν σε αριθμό τα πτηνά του Πάρκου, ενώ, το τίμημα της παρουσίας τους αποδεικνύεται με μη θεωρημένες αποδείξεις μιας και δεν συντάχθηκαν οι απαραίτητες συμβάσεις.
4. Παρότι ο Φορέας απέρριψε (και προς τιμή του) αιτήσεις διαφόρων ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούσαν να λειτουργήσουν μέσα στο Πάρκο από σουβλατζίδικα στο θεατράκι(!!!) μέχρι συγκρουόμενα και βόλτες με αλογάκια πόνυ, εντούτοις νέο λούνα-παρκ εγκαταστάθηκε δίπλα στη κεντρική λίμνη, χωρίς η αίτηση του ιδιοκτήτη του να έρθει προς έγκριση στο Δ.Σ. και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σύμβαση, εκτός αν ο νέος πρόεδρος (ή ο αντιπρόεδρος) θεωρούν πως μπορούν ν’ αποφασίζουν μόνοι τους.
Στο μεταξύ στις προφανείς και «υπόπτως» ατιμώρητες καταπατήσεις που έχουν προβεί οι δήμοι, με την πλήρη ανοχή της διοίκησης, ήρθαν να προστεθούν και «επαναστατικές» καταλήψεις κτιρίων του Πάρκου, όπως αυτή των «φίλων του πάρκου» οι οποίοι κατέλαβαν το δωματιάκι στην είσοδο του Πάρκου από την Λ. Δημοκρατίας προφανώς για να στεγάσουν τις οικολογικές τους ανησυχίες, τις οποίες τόσο γλαφυρά απέδειξαν με τη συμμετοχή τους στην αστεία «οχτωβριανή» επανάσταση του ΑΣΔΑ.
Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε και την τραγική κατάσταση των υποδομών του Πάρκου, η οποία διαρκώς επιδεινώνεται, έχουμε την πλήρη εικόνα των πρώτων ημερών της νέας διοίκησης.
Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και σύντομα θα προβεί σε δραστικές παρεμβάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς.
Δεν θα επιτρέψουμε τη σαλαμοποίηση του Πάρκου και την τμηματική παραχώρησή του στους ιδιώτες επιχειρηματίες στο βωμό της όποιας οικονομικής σκοπιμότητας.
Το Πάρκο είναι δημόσιο και αυστηρά περιβαλλοντικό, μπορεί δε να αυτοχρηματοδοτηθεί (σε ένα ποσοσοστό) χωρίς να καταντήσει φτηνό πάρκο αναψυχής όπως το οραματίζονται κάποιοι νεόκοποι σωτήρες του.
Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ θα συγκαλέσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συζήτηση – ενημέρωση για τα προβλήματα του Πάρκου, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την επιβίωσή του αλλά και να αποφασιστούν οι δράσεις και κινητοποιήσεις εναντίον της προαποφασισμένης στρατηγικής ξεπουλήματός του.
Kαλούμε την κ. Υπουργό, να σταματήσει την καταστροφική πολιτική της σαλαμοποίησης και τμηματικής παραχώρησης του Πάρκου, αν και τα δείγματα από την πολιτική της στα Δάση, στις ΑΠΕ αλλά και στον Ελαιώνα δείχνουν ότι η πολιτική της για το περιβάλλον (παρά το διδακτορικό και μάστερ στο Imperial Gollege στη διαχείριση περιβάλλοντος) που διαθέτει είναι καταστροφική.
Επίσης καλούμε όσους από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα έχουν ευαισθησίες να αντισταθούν στην πολιτική του “δεν υπάρχει ευρώ για το Πάρκο” και του “βρείτε χρηματοδότηση με όλους τους δυνατούς τρόπους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: