Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΑΤΟΛΜΙΑ 'Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...

Από το http://stousagiousanargyrous.blogspot.com/
Απόψε το βράδυ συνεδριάζει το ΔΣ του Πολιτιστικού μας Κέντρου "Σπύρος Αποστόλου", Σπύρος ο οποίος σίγουρα δεν θα ήταν περήφανος για τα όσα γίνονται εκεί μέσα από τους μετά το θάνατό του δημάρχους.
Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορά την υπόθεση των 5 εργαζομένων του Πολιτιστικού, οι οποίοι παρά το ό,τι δουλεύουν ακόμα και περισσότερες ώρες από το πλήρες ωράριο διδάσκοντας τα παιδιά μας δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να τους αναγνωριστεί το νομικό ευεργέτημα της πλήρους απασχόλησης, τη στιγμή που πληρούν όλες τις προυποθέσεις που απαιτεί το ΠΔ 164/2004 (γνωστό και ως νόμος Παυλόπουλου).
Οι 5 αυτοί δάσκαλοι των παιδιών μας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κι' αυτή τους δικαίωσε πλήρως από το 2007.
Κι'ενώ όλοι θα περίμεναν από την διοίκηση του Πολιτιστικού αλλά κι'από τη δημοτική διοίκηση να σταθεί στο πλευρό τους και να τους βοηθήσει στον αγώνα τους, αυτοί έσπευσαν να καταθέσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, έφεση η οποία θα συζητηθεί στο τέλος του Γενάρη 2012, δηλαδή σε 18 μήνες από σήμερα!!
Η διοίκηση του Πολιτιστικού Κέντρου προχώρησε σ'αυτή την ενέργεια με την αιτιολογία πως η άσκηση ενδίκων μέσων είναι υποχρεωτική για τους ΟΤΑ, μιας και τούτο αναφέρεται ρητά στον παραπάνω νόμο.
Τι μας λέει δηλαδή η διοίκηση; Ό,τι ανάμεσα στις τυχόν νομικές συνέπειες και στη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους επιλέγει αβίαστα το πρώτο. Κι'αυτό το ονομάζει τόλμη και ενέργεια προοδευτικής διοίκησης. Λες και τις δημοτικές διοικήσεις δεν τις ψηφίζουμε για να αγωνίζονται με κάθε μέσο για το καλό των δημοτών αλλά για να προσέχουν τα νώτα τους σε περίπτωση άσκησης φιλο-εργατικής πολιτικής.
Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως τα λέει η διοίκηση;
Από τη στιγμή που επέλεξε ν'ασκήσει έφεση, η διοίκηση τώρα προσπαθεί να πείσει όποιον ενδιαφέρεται για την υπόθεση, ότι πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί αλλιώς κινδυνεύει να εκτεθεί νομικά και διοικητικά. Έτσι, αρνήθηκε μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για παραίτηση από την έφεση και, φέρνει σήμερα την υπόθεση στο ΔΣ για να παρθεί η τελική απόφαση. Μάλιστα απόψε, θα παραστούν στο ΔΣ τόσο ο νομικός σύμβουλος του δήμου όσο και ο πληρεξούσιος δικηγόρος των εργαζομένων για να εξηγήσουν στους συμβούλους τις νομικές πτυχές του ζητήματος.
Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση στην ουσία αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την ατολμία στη λήψη αποφάσεων που χαρακτηρίζει όλη την χρονική περίοδο της δημοτικής διοίκησης Σαράντη.
Και εξηγούμαστε : Η απόφαση στήριξης των εργαζομένων, είτε με τη μη άσκηση ενδίκων μέσων εναντίον τους είτε με την παραίτηση από ήδη ασκηθέντα ένδικα μέσα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι νομικής φύσης. Πράγμα που σημαίνει πως χρειάζεται παρρησία, τόλμη και κυρίως διάθεση να σταθούμε στο πλευρό τους κι'όχι νομικίστικα παραθυράκια που καταδεικνύουν πως δεν ενδιαφερόμαστε για τη τύχη τους.
Τούτο έπραξαν δεκάδες δήμοι σ'όλη την Ελλάδα, πολλοί απ'αυτούς με διοικήσεις ΠΑΣΟΚ αλλά και ΝΔ. Ο γράφων μίλησε ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ με τους δημάρχους Πετρούπολης, Κρωπίας, Αταλάντης αλλά και με Προέδρους Δημοτικών Νομικών Προσώπων (όπως και το δικό μας Πολιτιστικό Κέντρο) όπως αυτοί της Νίκαιας, της Πτολεμαίδας κλπ, οι οποίοι διαψεύδουν κατηγορηματικά τα επιχειρήματα περί νομικών συνεπειών.
Το ίδιο ακριβώς γνωμοδοτούν έγκριτοι νομικοί - εργατολόγοι, οι οποίοι έχουν πολλάκις ασχοληθεί με το αντικείμενο (Δ. Περπατάρης, Α. Μπακόλας, Φ. Κουβέλης κ.α.)
Για ποιο λοιπόν λόγο η διοίκηση του Πολιτιστικού Κέντρου εμμένει σ'αυτή την στρατηγική; Για ποιον λόγο δεν πράττει τα αυτονόητα;
Εν αναμονή της αποψινής συνεδρίασης, κάτι τελευταίο : Ένας δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ) με τον οποίο συνομιλήσαμε για το θέμα των ποινικών ή διοικητικών συνεπειών μας είπε επί λέξη : "Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους συνέπειες σε μια καθαρά πολιτική απόφαση. Αλλά μακάρι να υπήρχαν και μακάρι να μας είχαν τιμωρήσει, γιατί έτσι θα μας έκαναν ήρωες στα μάτια των δημοτών, ακόμα και σ'αυτών που δεν μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές!"
Ο νοών νοείτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: