Από το http://www.aftodioikisi.gr/
Τη δημιουργία μικτής επιτροπής από εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ και του γενικού λογιστηρίου του κράτους η οποία θα αποτυπώσει και επίσημα το ύψος των κονδυλίων που έχει δοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2010 στους δήμους αλλά και τα ποσά που πρέπει να δοθούν μέχρι το τέλος του έτους, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΚΕΔΚΕ. Μετά το τέλος των εργασιών της θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο τέλος Ιουλίου.
Όπως εκτιμούν αυτοδιοικητικά στελέχη στην αυτοδιοίκηση gr, πρόκειται για μια προσπάθεια του υπουργείου να κερδίσει χρόνο καθώς, όπως υποστηρίζουν, η μείωση των κονδυλίων φτάνει το 40%. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι αν δεν δοθούν τα κονδύλια που πρέπει στους δήμους από το κράτος τότε αφενός δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους και αφετέρου είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν διεκδικήσεις περιουσιακών στοιχείων τους, καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν έργα που είναι συμβασιοποιημένα και βρίσκονται σε εξέλιξη.
Δραματικοί τόνοι από Κακλαμάνη
Το πρόβλημα περιέγραψε σε δραματικούς τόνους μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος, όπως είπε, είναι «ανήσυχος και τρομοκρατημένος για το μέλλον της αυτοδιοίκησης ως το τέλος του έτους.» Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριξε «λόγω της μείωσης των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους δήμους, καθίσταται αδύνατη η άμεση καταβολή μισθών και δώρων στους εργαζόμενους. Μην εκπλαγείτε αν άμεσα δείτε κινητοποιήσεις ανάλογες με αυτές των εργαζόμενων της ΕΘΕΛ από το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ δεν έλαβε από τον κ. Παπακωνσταντίνου καμία απάντηση - δέσμευση για τα οικονομικά αιτήματα τους.
Πάντως, κατά τη συνάντηση αποφασίσθηκε επίσης να υπάρξουν συνεννοήσεις του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Οικονομίας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα τόσο με το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ «οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), από 920 εκ. ευρώ το 2009, στον κρατικό προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένο το ποσό των 800 εκ. ευρώ») αλλά και το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι «μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτηθεί μόνο με θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, ενώ δεν έχει εισρεύσει ακόμη στο ταμείο – σύμφωνα με το νόμο – η συμμετοχή του κεντρικού κράτους»).
Επιπλέον, όπως τονίζουν στην αυτοδιοίκηση gr, αυτοδιοικητικά στελέχη, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής θα τεθούν τα θέματα της απόδοσης φόρων του παρελθόντος αλλά και των αυξημένων τελών κυκλοφορίας που επίσης δεν αποδόθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν δύο προτάσεις από τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση. Nα έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι αφενός να πληρώνουν την μισθοδοσία των υπαλλήλων τους από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς τα κονδύλια των ΚΑΠ, όπως προαναφέρθηκε, είναι μειωμένα και αφετέρου να μπορούν να πάρουν δάνεια για επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου