Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Γερμανικές συμβουλές με βάση το γερμανικό «Καλλικράτη»

 
Απλές συμβουλές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, βάσει του γερμανικού «Καλλικράτη», έδωσαν οι γερμανοί αυτοδιοικητικοί στους έλληνες συναδέλφους τους, κατά τη 2η Ελληνογερμανική Συνάντηση (η 3η θα γίνει στη Θεσσαλονίκη), στο πλαίσιο της 8ης Έκθεσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Polis 2011», καλώντας τους να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για τα δικαιώματά τους. Οι συμβουλές της γερμανικής πλευράς μπορεί να φαίνονται απόλυτα λογικές, όμως τα ζητήματα εφαρμογής τους στην ελληνική πραγματικότητα εγείρουν περισσότερα ερωτηματικά.
Ειδική επιτροπή για αξιολόγηση επιπτώσεων νόμων στους ΟΤΑ
Εξηγώντας ένα απλό παράδειγμα από τη Γερμανία, το μέλος του Συμβουλίου Ελέγχου Ισχύος Κανόνων Δικαίου Χένινγκ Κράιμπομ (Henning Kreibohm) ανέφερε ότι εδώ και πολλά χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Παρά τις σθεναρές αντιστάσεις που συνάντησε, μια ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να αξιολογεί τις επιπτώσεις των νόμων στο έργο των υπουργείων πρότεινε να μετρηθεί το ακριβές ποσό με το οποίο επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις κατά την θέσπιση, ίδρυση και λειτουργία τους. Στη συνέχεια, με απόφαση της κυβέρνησης αυτό μειώθηκε στο ένα τέταρτο δημιουργώντας στους κρατικούς φορείς έναν ιδιαίτερο ζήλο για να πετύχουν περισσότερη ανάπτυξη.
Σε αυτό το πνεύμα, θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα μια αντίστοιχη επιτροπή που να αξιολογεί τις επιδράσεις της νομοθεσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα μπορούσε επίσης να ισχύσει κάτι ακόμη: οι ΟΤΑ να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους.
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης Χέρμαν Τζόζεφ Πέλγκριμ (Hermann Josef Pelgrim), αυτό συμβαίνει συχνά στη Γερμανία, ενώ πρόσφατα δικαστήριο ανάγκασε το κράτος να δώσει περισσότερα χρήματα στην Αυτοδιοίκηση για συγκεκριμένο λόγο.
Γερμανοί: Εφαρμόζονται οι νόμοι;
Οι εκπρόσωποι της γερμανικής Αυτοδιοίκησης, που συμμετείχαν στη 2η Ελληνογερμανική Συνάντηση (η 3η θα γίνει στη Θεσσαλονίκη), ρώτησαν τους έλληνες αιρετούς τους κατά πόσο εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα.
Η απάντηση ήρθε από τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Λέμε συχνά στην Ελλάδα ότι χρειαζόμαστε έναν μόνο νόμο: εκείνον που θα λέει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλοι οι νόμοι. Την ίδια στιγμή, όμως, αν εφαρμόζονταν όλοι οι νόμοι, τότε δε θα λειτουργούσε τίποτε στη χώρα».
Συγκρίσεις...
Στην Ελλάδα, η Αυτοδιοίκηση συμμετέχει στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας με 3%, στη Γερμανία με 25%. Στην Ελλάδα, χρειάστηκαν μήνες για να προσαρμοστεί η Αυτοδιοίκηση στα νέα δεδομένα του «Καλλικράτη». Στη Γερμανία, υπάρχει ειδικός φορέας, η Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία, που βοηθά κάθε υπουργείο σε οποιαδήποτε διαδικασία αναδιάρθρωσης προσωπικού και αρμοδιοτήτων. Στην Ελλάδα, οι εξαρτήσεις από την κεντρική εξουσία είναι μεγάλες και οι δομές της γραφειοκρατίας δαιδαλώδεις. Στη Γερμανία, οι δήμοι έχουν μεγάλη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, ενώ μόνον το 10% των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέρχεται από το κράτος.
Έλληνες και γερμανοί αυτοδιοικητικοί συμφώνησαν στην ανάγκη μιας νέας λογικής στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους ώστε να συντονίζονται καλύτερα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να αξιοποιείται αποτελεσματικότερα το προσωπικό των δήμων και να παράγεται ανάπτυξη προς όφελος κάθε περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: