Τρίτη 29 Απριλίου 2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Αγαπητό blog κατ΄ αρχήν η ανησυχία των γονιών στο θέμα της ασφάλειας των παιδιών είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Όσο αφορά τα παιδικά ατυχήματα και χωρίς κάποια συντεχνιακή κάλυψη, σας επισυνάπτω συμπεράσματα ημερίδας που δημοσιεύτηκε στις 24-1-07 , για ενημέρωση και ανάλογο επιμερισμό των ευθυνών όλων μας.
Με τιμή
Δήμος Καρακώστας
Δάσκαλος - Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄θμιας Εκπ/σης Αγ. Αναργύρων
Δημοτικός Σύμβουλος - Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αγ. Αναργύρων

Από αβλεψίες μεγάλων, τραγωδίες με θύματα παιδιά
Εννέα στα δέκα παιδικά ατυχήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν ορισμένοι απλοί κανόνες πρόληψής τους. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 700 παιδιά χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας ατυχημάτων. Από αυτά τα τραγικά συμβάντα, τα 100 συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και μάλιστα στο 50% των περιπτώσεων παρουσία ενηλίκων. Και σημειώνεται ότι πολλά από τα οικιακά ατυχήματα συμβαίνουν σε παιδιά, η μητέρα των οποίων ακολουθεί επαγγελματική καριέρα και αφήνει τη φροντίδα τους σε τρίτους.
Αυτά τόνισαν μεταξύ άλλων χθες οι ειδικοί γιατροί εν όψει ημερίδας με θέμα «Ατυχήματα της Παιδικής Ηλικίας που διοργανώνουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία το ερχόμενο Σάββατο στο ξενοδοχείο Holiday Inn. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Σωτήρης Ρηγάκης και ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων κ. Αναστάσιος Χατζής, χαρακτήρισαν τα ατυχήματα ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της παιδικής ηλικίας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής του Παν. Αθηνών κ. Κων. Τσουμάκας. Οπως είπε, οι μισοί θάνατοι κατά την παιδική ηλικία οφείλονται σε ατυχήματα, και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 700 παιδιά χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας ατυχημάτων. Για τον ίδιο λόγο, 10.000 παιδιά τραυματίζονται σοβαρά και 3.000 παιδιά μένουν ανάπηρα ετησίως. Το 40% των παιδιών που νοσηλεύονται στις χειρουργικές και ορθοπεδικές κλινικές είναι εξαιτίας ατυχήματος. Επιπλέον, κάθε χρόνο περίπου 1.000 παιδιά νοσηλεύονται με εγκαύματα.
Ο παιδίατρος κ. Αλέξανδρος Τομαράς επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των 15 παλαιότερων μελών της Ε. Ε. σε συχνότητα φαρμακευτικών δηλητηριάσεων, με 460 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Περίπου οι μισές δηλητηριάσεις αφορούν σε παιδιά, και το 44% των σχετικών περιστατικών έχουν ως αιτία τη λήψη ψυχοφαρμάκων, αναλγητικών και αντιβιοτικών.
Τα παιδικά ατυχήματα είναι πιο συχνά μεταξύ των χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων του πληθυσμού. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατυχημάτων του υπουργείου Υγείας, καθηγητής κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στα κοινωνικά αίτια των ατυχημάτων, εστίασε στην αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει μέτρα πρόληψης, στη νοοτροπία του Ελληνα που περιφρονεί τους κανόνες και την ατιμωρησία.
Τέλος, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», κ. Γεράσιμος Ζερβός, εστίασε στο κενό όσον αφορά στη γρήγορη και σωστή διακομιδή των παιδιών τραυματιών σε κατάλληλες μονάδες υγείας.
Οι βασικές εστίες κινδύνου στο σπίτι !!!!!!!!!!!!!!!
Περίπου ένα στα τρία παιδικά ατυχήματα, ανεξαρτήτως βαρύτητας, συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και αφορούν μεταξύ άλλων εγκαύματα, πτώσεις και πνιγμούς. Ο επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής κ. Κωνσταντίνος Τσουμάκας επισήμανε ότι για να αποφευχθούν τα ατυχήματα αυτά οι κηδεμόνες θα πρέπει να φροντίσουν:
– Nα μην αφήνουν τα παιδιά να πλησιάζουν τις αναμμένες εστίες της κουζίνας.
– να τοποθετούν προστατευτικά κιγκλιδώματα στα μπαλκόνια.
– να αποφεύγουν το «παρκέ» στα πατώματα.
– να βάζουν ειδικές σημάνσεις στις τζαμαρίες.
– να αποφεύγουν τα κρεβάτια τύπου «διπλή κουκέτα».
– να μην αφήνουν τα παιδιά μόνα τους στην μπανιέρα.
– να μην αφήνουν άδειες πλαστικές σακούλες σε σημεία προσβάσιμα στα παιδιά.
– να μην αφήνουν ξηρούς καρπούς σε μπολ στο
τραπέζι.
Τέλος, όσοι κηδεμόνες παιδιών κατέχουν όπλα θα πρέπει να τα κλειδώνουν σε ντουλάπια μη προσβάσιμα από παιδιά και να φυλάσσουν σε διαφορετικό χώρο τις σφαίρες.
Γονείς με βαρύ χέρι !!!!!!!!!!!!!!!!
«Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο, ας βγει κι απ’ τη ζωή μας» είναι το σύνθημα που προβάλλει ο Συνήγορος του Παιδιού στην αφίσα της νέας του εκστρατείας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών.
Από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο νόμος 3500/06 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νέου νόμου, για πρώτη φορά στα ελληνικά νομικά χρονικά καθίσταται σαφές ότι η σωματική τιμωρία των παιδιών δεν είναι επιτρεπτή στο πλαίσιο της διαπαιδαγώγησής τους.
Το δίκτυο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά (στο οποίο συμμετέχουν υπουργεία, δημόσιοι και μη κυβερνητικοί φορείς) εισηγήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την εν λόγω ρύθμιση, ενώ οργανώνονται και σεμινάρια για επαγγελματίες που εργάζονται με γονείς και παιδιά.
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στη χώρα μας από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, δύο στους τρεις γονείς στην Ελλάδα κάνουν χρήση σωματικής τιμωρίας τη στιγμή που οι σύγχρονες επιστήμες επισημαίνουν ότι «η σωματική τιμωρία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών, προσβάλλει την προσωπικότητά τους, τα εξοικειώνει με τη βία ως μέσο επίλυσης προβλημάτων και είναι δυνατό να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: