Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Άγιοι Ανάργυροι - Καματερό. Συνεχίζονται οι ενέργειες ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση από Προλεταριακή Σημαία & http://paratiritisagionanargyron.blogspot.com/
  
Εδώ και έναν μήνα η «Ανοιχτή συνέλευση Αγίων Αναργύρων - Καματερού» προσπαθεί να ανοίξει το ζήτημα σε επίπεδο γειτονιάς. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν αρκετές συζητήσεις στο πλαίσιό της για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη κίνηση. Τον τελευταίο μήνα έγιναν προσπάθειες να γίνουν συνελεύσεις σε πέντε γειτονιές των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού. Εξαιρετικά επιτυχημένες ήταν οι συνελεύσεις στον Άτταλο, στον Άγιο Τρύφωνα και στο Γεροβουνό (συνοικίες του Καματερού), που ήδη γίνονται κάθε Κυριακή εδώ και έναν μήνα, ενώ έγινε και η πρώτη συνέλευση στην περιοχή της Ανάκασας. Εκφρασμένη η διάθεση όσων συμμετείχαν να μην πληρώσουν το χαράτσι, αλλά και προβληματισμός πώς θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στο ρεύμα από το κράτος. Μόνο το στερέωμα των επιτροπών-συνελεύσεων ανά γειτονιά και η πλαισίωσή τους από τους κατοίκους μπορεί να υπερασπίσει τον λαό.

Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε το βάθος της επίθεσης και την ταχύτατη εξάπλωση της φτώχειας στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Δεκάδες οι περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ. Αρκετές οικογένειες που έχουν ήδη πρόβλημα να πληρώσουν την όποια ρύθμιση για τον «κανονικό» λογαριασμό και τους έχει γίνει ήδη διακοπή. Στην πιο τραγική από αυτές τις περιπτώσεις αποφασίστηκε η επανασύνδεση του ρεύματος με ευθύνη της συνέλευσης. Η συγκεκριμένη μονογονεϊκή οικογένεια ζούσε χωρίς ρεύμα για ενάμιση χρόνο και ο δήμος τής έστειλε διαταγή πληρωμής για τα απλήρωτα δημοτικά τέλη!
Η ίδια ευαίσθητη δημοτική αρχή που μετά τις καταγγελίες του σε βάρος των κατοίκων που αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια έφτασε να προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο «χαρατσοδάνειο». Βέβαια το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο διακόπηκε από την παρέμβαση της ανοιχτής συνέλευσης. Στο δημοτικό συμβούλιο έγινε και δεύτερη παρέμβαση στις 29/11 από τη συνέλευση του Αγίου Τρύφωνα. Η παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο από τη συνέλευση της περιοχής του Αγίου Τρύφωνα αποφασίστηκε στην πρώτη συνέλευση της περιοχής που έγινε την Κυριακή 27/11. Βασικό αίτημα ήταν να παρθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο ώστε να αποσύρει η δημοτική αρχή τις απαιτήσεις πληρωμής δημοτικών τελών που έχουν σταλεί από τον δήμο σε συμπολίτες μας οι οποίοι επί αρκετούς μήνες τώρα ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω αδυναμίας πληρωμής του. Ταυτόχρονα να στηρίξει οικονομικά τους μακροχρόνια ανέργους της περιοχής. Επίσης προκλήθηκε να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο στηρίζοντας τους πολίτες που δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ.
Η δημοτική αρχή προσπάθησε να αποφύγει την επί της ουσίας δέσμευση διαχωρίζοντας τους δημότες σε έχοντες και μη. Με τον γνωστό «εξορθολογισμό» του συστήματος που προσπαθεί αφενός να διασπά τον λαό που παλεύει και αφετέρου να αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας όσον αφορά τους «έχοντες». Η συνέλευση αρνήθηκε να συζητήσει έναν τέτοιο διαχωρισμό και απαίτησε από τον δήμο να ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στα χαράτσια και να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων. Η δέσμευση του δήμου ότι θα μεσολαβήσει προκειμένου να επανασυνδεθεί η ηλεκτροδότηση σε σπίτια που είναι χωρίς ρεύμα εδώ και μήνες είναι μια πρώτη νίκη των συνελεύσεων.
Την Τετάρτη 30/11 το πρωί μέλη των ανοιχτών συνελεύσεων συγκεντρώθηκαν στην ΔΕΗ των Αγίων Αναργύρων και για αρκετές ώρες σε μια παρέμβαση που στόχο της είχε να διαδώσει τη συγκρότηση συνελεύσεων και να καλέσει τους δημότες του Καματερού και των Αγίων Αναργύρων να αντισταθούν στα άδικα χαράτσια.
Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, γιατί άμεσα θα πρέπει να γειωθούν οι συνελεύσεις γιατί θα κληθούν να υπερασπιστούν τα μέλη τους, καθώς οι λογαριασμοί πλησιάζουν στη λήξη τους. Στο πλαίσιο αυτό οι ανοιχτές συνελεύσεις του Καματερού έχουν προγραμματίσει διαδήλωση στο κέντρο του Καματερού το Σάββατο 10 Δεκέμβρη. Η συνέλευση κάθε γειτονιάς θα ξεκινήσει από τη γειτονιά της και όλες μαζί θα συναντηθούν στο κέντρο, προσπαθώντας να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την αντίσταση στο χαράτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: