Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

“Αλληλεγγύη": Μεγάλες αποκλίσεις προϋπολογισθέντων-εκτελεσθέντων παρατηρήθηκαν κατά την έγκριση παραλαβής του έργου “Κατασκευή Πεζόδρομου Οδού Λαμίας”

http://www.a-po-drasi.gr/
Πραγματοποιήθηκε η 9η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέρος των θεμάτων αφορούσε προσωρινές και οριστικές παραλαβές έργων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη στο σύνολο του δήμου μας.

Μία από τις  εισηγήσεις αφορούσε το έργο “Κατασ
κευή Πεζόδρομου Οδού Λαμίας” στην δημοτική κοινότητα των Αγίων Αναργύρων.
Το έργο προϋπολογισμού δαπάνης 66.115,70€ (χωρίς ΦΠΑ) ανατέθηκε μετά από δημοπρασία με την αρ.386/2010 απόφαση Δημαρχιακής Επιτροπής, στον εργολάβο Μάρκο Νικόλαο Ε.Δ.Ε. με 7% έκπτωση επί του προϋπολογισμού, ενώ η περαίωσή του θεωρήθηκε την 31/01/2011.
Είναι άξιο παρατήρησης να δούμε λίγο τον πίνακα προϋπολογισθέντων εργασιών όπως συμπεριλαμβάνονται στην αρχική μελέτη και τελικών εκτελεσθέντων. Γίνονται εύκολα αντιληπτές κάποιες εξώφθαλμες αποκλίσεις:
sarosi_odos-lamias-3_500×431.jpg 

 sarosi_odos-lamias-2_500×406.jpg
Και τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι εύλογα.
Πώς γίνεται να έχεις προϋπολογίσει 200 κυβικά για εκσκαφή ταφρών και αποστραγγιστικών δικτύων και να μην χρειάζεται κανένα τελικά;
Πώς γίνεται να έχεις προϋπολογίσει πλέγματα 261 κιλά και να χρειάζεσαι τελικά 770;
Πώς γίνεται να έχεις προϋπολογίσει κεκλιμένα επίπεδα πρόσβασης, μπορτούρες, καλύμματα φρεατίων, σχάρες υπονόμων, μεταφυτεύσεις μεγάλων φυτών, ηλεκτροβάνες και να μην χρειάζεσαι τίποτα από αυτά;
Πώς είναι δυνατό να έχει προϋπολογίσει 50 κιλά μεταλλικών σχαρών δέντρων και να χρειάζεσαι 740(!);
Και βέβαια από τη μία μπορούμε να κατανοήσουμε ότι ο σημερινός αντιδήμαρχος που το υπογράφει δεν γνωρίζει ακριβώς τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και άρα γίνεται δεκτό το να μην έχει άμεσα διαθέσιμες απαντήσεις για τα ερωτήματα.
Από την άλλη όμως πώς γίνεται να βάζει ο αντιδήμαρχος την υπογραφή του και το δημοτικό συμβούλιο να αποδέχεται να κάνει παραλαβή του έργου όταν υπάρχουν τόσο εξώφθαλμα και αναπάντητα ερωτήματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: