Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Πετυχημένη κι ελπιδοφόρα η δράση καθαρισμού του Πάρκου «Τρίτσης»




Πετυχημένη και άκρως ελπιδοφόρα χαρακτηρίστηκε η σημερινή δράση καθαρισμού του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» από εθελοντές και φορείς.
Η πρωτοβουλία των δημοτικών παρατάξεων μας, «Αλληλεγγύη, η δύναμη μας» (Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό) και «Αλληλέγγυα Πόλη – Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» (Ίλιον), που από κοινού ενστερνιζόμαστε την αγωνία της εγκατάλειψης και μαρασμού του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», κατάφερε να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας, καθώς και τους εμπλεκόμενους με το Πάρκο φορείς.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χριστίνα Μπαριτάκη και ο Γιώργος Τερζάκης σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών που εκπροσώπησε την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών και βουλευτή Νάντια Βαλαβάνη. Βρέθηκαν μαζί μας, επίσης, οι βουλευτές της Β” Αθήνας Γιάννης Μπαλάφας, Χαρά Καφαντάρη, Δημήτρης Βίτσας και Ελένη Αυλωνίτου.
Απ” την άλλη την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θοδωρής Σχινάς, ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ και δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, οι δήμαρχοι Ιλίου Νίκος Ζενέτος, Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης και Αγίας Βαρβάρας Ανδρέας Καπλάνης, Αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Στη δράση παρευρέθηκαν ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της ΠΓ του κόμματος, ο Κώστας Ζαχαριάδης μέλος της ΚΕ και ο Κώστας Ξυνογαλάς γραμματέας της Νομαρχιακής Δυτικης Αθήνας.
Την όλη προσπάθεια συντόνιζαν εθελοντές από τους «Φίλους του Πάρκου».

Η παρουσία όλων αυτών, που εμπλέκονται με την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του Πάρκου και η συμμετοχή τους στη σημερινή μας δράση, δημιουργεί την αίσθηση ότι η αντεπίθεση για την σωτηρία του Πάρκου ξεκίνησε. Η έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών προς στον ΑΣΔΑ, οι 18 τριμηνίτες που θα προσλάβει ο ΑΣΔΑ για τη φύλαξη και την καθαριότητα του Πάρκου είναι μια αρχή, που όμως δεν μπορεί να λύσει μόνιμα το πρόβλημα.
Ο ΑΣΔΑ και οι όμοροι Δήμοι έχουν την ευθύνη να συνεχιστεί η κοπή των χόρτων για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρέπει επίσης άμεσα να ενεργήσουν για το πότισμα πολλών μικρών δέντρων που με τη ζέστη θέλουν φροντίδα.
844723_15432086
Δεν ξεχνούμε πως η σωτηρία του Πάρκου θα έλθει μέσα από μια μόνιμη λύση και με νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει:
• Άμεση κατάργηση του νόμου Μανιάτη
• Διαφύλαξη του υπερ-τοπικού δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου
• Συγκεκριμενοποίηση των επιτρεπόμενων δράσεων εντός του χώρου.
• Κρατική επιχορήγηση
• Πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού
• Ξεκάθαρος χωροταξικός καθορισμός του πάρκου
• Κατάργηση οποιασδήποτε κατάτμησης και οριοθέτησης ιδιοκτησιών εντός των ορίων του.
• Έλεγχος των κατασκευών, πολεοδομικών παρεμβάσεων και καταπατήσεων που έχουν γίνει έως σήμερα.
• Πρώτιστο βήμα είναι ο διαχειριστικός έλεγχος και η απόδοση νομικών ευθυνών εώς σήμερα.
• Δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης που θα είναι απαλλαγμένος από χρέη και ελέγχους του παρελθόντος.
• Στη νέα διοίκηση του πάρκου πρέπει να συμμετέχουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η περιφέρεια Αττικής, ο ΑΣΔΑ, οι δύο γειτονικοί Δήμοι, εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων (Γεωπονικό πανεπιστήμιο, ΕΜΠ, Υπουργείο Παιδείας) και εκπρόσωπος των κατοίκων από τα κινήματα του πάρκου.


Οι δημοτικές κινήσεις:
«Αλληλεγγύη, η δύναμή μας» -Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό-
«Αλληλέγγυα Πόλη – Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» -Ίλιον-


ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: