Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Σοβαρά κτιριακά προβλήματα σχολείων στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Είναι γνωστό ότι τα σχολεία στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-
Καματερού αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα τα οποία οξύνονται καθώς τα σχολεία δεν συντηρούνται πια εξαιτίας της περικοπής των δαπανών των τελευταίων ετών.
 
Παρόλα αυτά προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση το  επεισόδιο στο 1ο Δημοτικό Αγίων Αναργύρων όπου κατέρρευσε κυριολεκτικά ψευδοροφή και έσπασε το τζάμι του καινούριου φωτοτυπικού μηχανήματος που βρισκόταν από κάτω. Ευτυχώς ο εκπαιδευτικός που βρισκόταν κοντά στο φωτοτυπικό πρόλαβε ακούγοντας το θόρυβο να απομακρυνθεί λίγα εκατοστά και γλίτωσε τον σοβαρότατο τραυματισμό. 
 
Επίσης ευτυχώς δεν υπήρχαν παιδιά εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος χρησιμοποιείται αρκετά από τους δασκάλους αλλά και τους μαθητές για διάφορες ασχολίες (Βιβλιοθήκη, γραφείο Διεύθυνσης). Το κτίριο του σχολείου έχει ανακαινιστεί πρόσφατα αλλά φαίνεται ότι διάφορες κακοτεχνίες δεν επέτρεψαν η ανακαίνιση να δώσει ένα ασφαλές κτίριο. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο (ανακαινισμένο) κτίριο του σχολείου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον και  οι μαθητές θα στριμωχτούν αναγκαστικά στο δεύτερο (νεόδμητο) κτίριο του σχολείου.
Ερωτηματικά προκαλεί το θέμα των ευθυνών καθώς το σχολείο είναι πρόσφατα ανακαινισμένο. Η ιδιωτική εταιρεία που το ανέλαβε την εργασία με εντολή του ΟΣΚ δεν πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις; Η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα αποδεικνύεται στην πράξη επικίνδυνη καθώς το ιδιωτικό συμφέρον δεν υποχωρεί ποτέ έναντι του δημοσίου ακόμη κι αν πρόκειται για την ακεραιότητα μικρών παιδιών.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 8/6 συζητήθηκε το ζήτημα  της επισκευής του σχολείου και η δημοτική αρχή δήλωσε ότι την ευθύνη την έχει ο ΟΣΚ ,διότι ο δήμος Αγ.Αναργύρων δεν έχει παραλάβει το συγκεκριμένο κτίριο και την ευθύνη για την επιδιόρθωση των ζημιών την έχει αποκλειστικά ο ΟΣΚ ,με συνέπεια να μην μπορεί να εγγυηθεί  την έγκυρη παραλαβή του σχολείου μέχρι το Σεπτέμβρη.
Καθοριστικό πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση    για την αποκατάσταση των ζημιών του παλιού κτιρίου που  δεν έχει κοινοποιηθεί η εξασφάλιση τους ακόμα κι έχουν περιοριστεί σε προφορικές ανέξοδες  διαβεβαιώσεις.
Είναι άξιο προβληματισμού η μη παραλαβή του σχολείου από τον δήμο ,διότι αν η αιτία ήταν η μη καταλληλότητα του κτιρίου,γιατί δεν έθεσε από τότε το θέμα προκειμένου να προστατέψει τα παιδιά και τους δασκάλους,ως όφειλε……
 
Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί σαν γραφειοκράτης αφήνοντας την ευθύνη στον ΟΣΚ αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Είναι απαίτηση των γονιών που εκφράστηκε έντονα στο δημοτικό συμβούλιο , να αναλάβει η διοίκηση του δήμου τις ευθύνες της και να απαιτήσει και να κάνει τις ανάλογες ενέργειες,γιά την αποκατάσταση των ζημιών με όρους ασφαλείας ,για την σχολική κοινότητα ,μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων των Αγ.Αναργύρων δεν είναι μόνον αυτό δυστυχώς η υποχρηματοδότηση των σχολείων και η έλλειψη προσωπικού στο δήμο που να ασχολείται με τις επισκευές και τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων ,με συνέπεια να αναθέτονται σε εργολαβίες με ανασφαλή αποτελέσματα.
Επίσης   η δημοτική αρχή οφείλει να λύσει και τα κτιριακά προβλήματα όλων των άλλων σχολείων πχ
 
·         Το Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων είναι άβαφο 12 χρόνια. Υποτίθεται ότι στα Πειραματικά δίνεται μια προτεραιότητα.
·         Στο 1ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων η πολεοδομία έχει επισημάνει ότι αρκετά σημεία στο κτίριο χρήζουν επισκευής
·         Στο 5ο και στο 10ο Δημοτικό Αγίων Αναργύρων λόγω της έλλειψης μόνωσης στην ταράτσα καθιστά αίθουσες διδασκαλίας ακατάλληλες για μάθημα
·         Στο 1ο Δημοτικό Αγίων Αναργύρων επίσης χρειάζεται απαραίτητα βρύση και νιπτήρας στον 1ο όροφο για τα πειράματα του μαθήματος της Φυσικής, διότι οι δάσκαλοι αναγκάζονται να κουβαλούν το νερό με τον κουβά!
·         Ακόμα να λυθούν τα προβλήματα του προαύλιου χώρου του 1ου Λυκείου-Γυμνασίου Καματερού.
·         Στο 8ο Δημοτικό Καματερού ακόμα μία τάξη κάνει μάθημα δίπλα στο καλοριφέρ .
Και δεν μας  φτάνει η σελίδα να αναφέρουμε όλα τα προβλήματα των σχολείων ,που επείγονται λύσεις για την ασφαλή και ποιοτική διαβίωση των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα σχολειά μας . Να γίνεται τακτικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία του δήμου και άμεση συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών χωρίς καθυστέρηση.
Να αναζητηθούν και να επιδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για την ζημιά του 1ου δημ.σχολ.
Να φροντίσει ο δήμος  να δίνει έγκαιρα ακόμα και αυτά  τα πενιχρά χρήματα στα σχολειά ,προκειμένου να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες .
Nα μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην απόδοση  των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών στο μέλλον και να αποδίδονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους κι όχι στη λήξη του όπως θα συμβεί φέτος στο Δήμο μας.
 
Ανάγκη και Απαίτηση της σχολικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας  είναι να αυξηθούν οι λεηλατημένοι προϋπολογισμοί των σχολείων στο όνομα των μνημονίων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Τα παιδιά μας δικαιούνται σχολειά που να καλύπτουν τις ανάγκες, τους ασφαλή και κατάλληλα για να επιτελείται με τον καλλίτερο τρόπο το εκπαιδευτικό έργο.
 
http://anypotahtipoli.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: