Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Στην εφεδρεία και οι κάτω των 60

Από το http://www.aftodioikisi.gr/

Σε διεύρυνση της βάσης των δημόσιων υπαλλήλων που θα μπουν σε εφεδρεία προχωρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση επεκτείνοντας το κατώτερο όριο στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και κάτω από την ηλικία των 60 ετών, καθώς η κατηγορία των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων που έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας υπερβαίνει τον αρχικό αριθμό των 20.000 εργαζομένων που θα τεθεί σε εφεδρεία για 12-24 μήνες και μετά θα λάβει πλήρη σύνταξη.
Υπολογίζεται πως μπορεί να αγγίζει και τις 25.000, οπότε θα μειωθεί αυτομάτως ο αριθμός των εφέδρων από τους καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς από 8.000 σε 4.000-5.000 υπαλλήλους, προκειμένου να συμπληρωθεί το πρώτο κύμα των 30.000 που πρέπει να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μέχρι το τέλος του έτους.
Το θέμα εξετάστηκε και σε συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, που διήρκησαν μέχρι αργά χθες βράδυ και συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλιας.
Προϋπηρεσία
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναζητούνται επαρκή στοιχεία για την προϋπηρεσία των υπαλλήλων, γιατί αρκετοί δεν έχουν δηλώσει το σύνολο της προϋπηρεσίας τους εάν προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, επιδιώκει να σταματήσει το μεγάλο κύμα αποχωρήσεων προκειμένου να τεθεί ένας σημαντικός αριθμός των υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλων στην εργασιακή εφεδρεία και να συμπληρωθεί έτσι ο αριθμός των 30.000 εφέδρων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η πλειονότητα των εφέδρων που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς προέρχεται από τον στενό δημόσιο τομέα και είναι περίπου 17.000, εκτός των Σωμάτων Ασφαλείας, των εκπαιδευτικών και των γιατρών, που θα εξαιρεθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: