Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ανιχνεύσαμε από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ότι στο δήμο Πανοράματος έχει τεθεί εδώ και αρκετούς μήνες η ζεύξη εναέριου δικτύου της ΔΕΗ με υπόγειο για να καλύψει τις ανάγκες παροχής ρεύματος στη Χαλκιδική.
Το έργο αυτό της δικτύωσης διαβάζουμε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" αποτελούσε αίτημα των κατοίκων και κατόρθωσαν μέσα από αγώνες να μην εγκατασταθούν πυλώνες στην περιοχή τους.
Παρακάτω θα διαβάσετε, με ποιο τρόπο οι κάτοικοι απέτρεψαν την εγκατάσταση πυλώνων της ΔΕΗ στη περιοχή τους.
Εδώ η δικιά μας δημοτική αρχή αντί να μας κινητοποιήσει και να διαμαρτυρηθούμε για το αίσχος που υπάρχει στην πόλη μας με τους πυλώνες προτιμά την σιωπή και την επιστολογραφία
Ιδού τι γράφει η εφημερίδα:


"Η επιχείρηση ηλεκτρισμού εξαναγκάστηκε να φτιάξει το μεγαλύτερο σε έκταση έργο υπογειοποίησης δικτύου που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ύστερα από πιέσεις της δημοτικής αρχής και των κατοίκων και μετά την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε πανηγυρικά το δήμο.
Το μεγαλεπήβολο έργο της υπόγειας δικτύωσης της ΔΕΗ αποτελούσε αίτημα των κατοίκων και του δήμου Πανοράματος για περισσότερα από δεκαεπτά χρόνια.

Οι τελευταίοι επιδόθηκαν σε μαραθώνιο αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση μεγάλων πυλώνων που θα διέσχιζαν κατοικημένη περιοχή ή θα περνούσαν μέσα από δασική έκταση, δεδομένης της ισχυρής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα απειλούσε τη δημόσια υγεία και την ποιότητα του περιβάλλοντος.
Οι ιθύνοντες της ΔΕΗ, λόγω της μεγάλης αναγκαιότητας για παροχή ρεύματος στις ραγδαία αυξανόμενες, οικιστικά, περιοχές της γειτονικής Χαλκιδικής, σχεδίαζαν να εγκαταστήσουν αρχικά εννέα πυλώνες, αριθμός που στη συνέχεια αυξήθηκε σε δεκαεπτά.

Η απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο δήμο και στους κατοίκους, που πρότειναν οι πυλώνες να περάσουν μέσα από δασική έκταση του Πανοράματος ή να περάσουν μέσα από τον κατοικημένο οικισμό “Μακεδονία”, νότια του Πανοράματος, με την προϋπόθεση ότι η εγκατάσταση θα γίνει υπόγεια.

“Την πρώτη πρόταση την απέρριψε η ΔΕΗ, επειδή θα θιγόταν το δάσος, και τη δεύτερη δεν την αποδέχθηκε επικαλούμενη ότι η υπογειοποίηση των πυλώνων είναι τεχνικά ανέφικτο εγχείρημα.

Ωστόσο εμείς δεν κάναμε πίσω, αντίθετα κινηθήκαμε νομικά, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου το 2000 δικαιωθήκαμε πανηγυρικά”, τόνισε ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, προσθέτοντας ότι επί της ουσίας μπλοκάραμε το έργο της ΔΕΗ που αφορούσε την εγκατάσταση των πυλώνων.

Η ΔΕΗ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ
Η απόφαση του ΣτΕ αποτέλεσε κόλαφο για τη διοίκηση της ΔΕΗ η οποία αναγκάστηκε, έστω και αργά, μετά το 2004, να σχεδιάσει το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου.

“Παρά την απόφαση του ΣτΕ, η ΔΕΗ με διάφορους τρόπους αγωνιζόταν να στήσει τους πυλώνες, ενώ προχώρησε και σε απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων που θίγονταν. Μάλιστα δεν δίστασε να ζητήσει και δημοτική γη για την είσοδο και έξοδο του έργου, την οποία φυσικά δεν παραχωρήσαμε”, σημείωσε ο δήμαρχος Πανοράματος.
Τελικά, η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, διαπιστώνοντας ότι τα περιθώρια στένευαν τόσο με τη δικαιωτική απόφαση του ΣτΕ όσο και με την αρνητικά κάθετη απόφαση του δήμου και των κατοίκων, προώθησε το υπόγειο δίκτυο, μήκους 5,5 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο σε έκταση δίκτυο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Το δίκτυο, που ξεκινά από το ύψος του κολεγίου Ανατόλια και φτάνει μέχρι τα όρια του δρόμου που συνδέει το Πανόραμα με τη Θέρμη, άρχισε να κατασκευάζεται το 2007, ενώ με κάποιες καθυστερήσεις παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2008. “Μπορεί το έργο να καθυστέρησε, ωστόσο ο δήμος Πανοράματος απέδειξε ότι τα μεγάλα ενεργειακά έργα μπορούν τελικά να γίνουν με προδιαγραφές των σύγχρονων χωρών, σεβόμενα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον”, υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: