Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

OI ΔΗΜΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10% έως και 40%, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σε 228 δήμους μέσω της εφαρμογής του προγράμματος «εξοικονομώ», που ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, το πρόγραμμα συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ θα εφαρμοστεί σε 228 δήμους σε όλη τη χώρα με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους και τις πρωτεύουσες όλων των δήμων και θα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτήρια, κοινόχρηστους χώρους, στις δημοτικές μεταφορές κλπ.
Η χρηματοδότηση σε ποσοστό 70%, αφορά τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 30% αφορά ίδια κεφάλαια των δήμων.
Όπως ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης για το δήμο Αθηναίων, το 30% της χρηματοδότησης θα προέλθει από αναξιοποίητο δάνειο ύψους 50 εκ. ευρώ που έχει πάρει εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, ενώ εκτιμά ότι μια καλή λύση πηγής χρηματοδότησης για τους δήμους είναι το παρακαταθηκών και δανείων.
Η παραλαβή των προτάσεων θα αρχίσει στις 16 Μαρτίου και θα διαρκέσει τρεις μήνες.
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου και η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική, δηλαδή θα χρηματοδοτηθούν οι καλύτερες προτάσεις κατά προτεραιότητα.
Η έναρξη των προγραμμάτων προσδιορίζεται για το Σεπτέμβριο.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 6.800 τόνους ετησίως.
Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς και τα υπόλοιπα που θα προκυρήξει για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του τομέα των κατασκευών ο οποίος πλήττεται λόγω της οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά στη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα και μέχρι την Πέμπτη θα υπάρξει και μια συνολική παρουσίαση των δράσεων του ΕΣΠΑ. Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα συμμετάσχει στον εορτασμό της ημέρας της γης στις 28 Μαϊου και για τις δράσεις των δήμων και του δημοσίου εκείνη την ημέρα θα υπάρξει και συνεργασία με τη WWF.

Aπό το http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: