Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΟΥ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ!

Στην Ελλάδα του Τίποτα ,στην Ελλάδα που οι νόμοι εφαρμόζονται μόνο για τους λίγους τους «αδύναμους», στην Ελλάδα όπου η ζωή των πολιτών της δεν έχει αξία για κανέναν από αυτούς που έχουν την Εξουσία , σε μια Ελλάδα του παραλόγου που το Παράνομο είναι αυτό που εφαρμόζετε και το νόμιμο καταστρατηγείτε!!
Κι όμως αν λειτουργούσε κάτι σωστά σε αυτήν την χώρα έστω και στο ελάχιστο δεν θα συζητούσαμε για το θέμα της υπαίθριας διαφήμισης!!
Νόμοι και αποφάσεις υπάρχουν κι όμως δεν εφαρμόζονται. Ειδικοί και πολιτικοί γνωρίζουν όλες τις διαστάσεις του θέματος όπως και οι «επιχειρηματίες» που ενώ γνωρίζουν παρανομούν (γι’ αυτό και όλα γίνονται την νύχτα).
Οι τοπικές διοικήσεις (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες, Πολεοδομίες ) συνένοχες στο έγκλημα δεν πράττουν τίποτα κι δεν σταματούν την κατάντια του φαινομένου προφασίζοντας υπέρογκο κόστος για την μετακίνηση αυτών των πινακίδων…
Η αστυνομία δηλώνει αναρμόδια για το θέμα….
Και έτσι ενώ υπάρχουν προφανείς στοιχεία για κατά συρροή παρανομία κανένας μα κανένας δεν κάνει τίποτα…(Παγκόσμιο τραγικό Ελληνικό φαινόμενο)!!
Κρίμα γιατί η λύση είναι τόσο απλή…Ας δούμε όμως αρχικά τι ισχύει
Αποφάσεις που ισχύουν αλλά δεν εφαρμόζονται!!

Το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας)έχει αποφανθεί:
Με τις αποφάσεις ΣτΕ 909-910/2007 ότι απαγορεύονται οι διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους, .
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποχρεώνει τους δήμους να αφαιρέσουν τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, ενώ σε περίπτωση που δεν το κάνουν, καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να τις αφαιρέσει.
Οι διεθνείς συμβάσεις για την οδική κυκλοφορία και σήμανση που έχουν επικυρωθεί από τη χώρα μας, υποχρεώνουν το ελληνικό κράτος να μην επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή του δικηγόρου Αθανασίου Τσιώκου - Πλαπούτα, ο οποίος έχασε το παιδί του όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα στη λεωφόρο Κατεχάκη.
Δύο χρόνια μετά, έρχεται ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, και ζητάει την εφαρμογή της νομολογίας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου!
Ζητάει, δηλαδή, το κράτος από το κράτος να εφαρμοστεί η νομοθεσία!
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια και βουλευτής της Ν.Δ. Αρης Σταθάκης παραδέχθηκε ότι «πολλοί από τους δημάρχους, όπως και πάρα πολλοί εκπρόσωποι διαφημιστικών εταιρειών και οι διαφημιστικές εταιρείες, βέβαια, εξακολουθούν να βρίσκουν ανόητες δικαιολογίες για να μην κατεβάζουν αυτές τις πινακίδες».
Ο νόμος ρητά απαγορεύει τις διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο( άρθρο 11 του ν.2696/1999 (Κ.Ο.Κ).
Οι πολίτες (δεν υπάρχει τέλος στις καταγγελίες) δηλώνουν ξεκάθαρα τις αντιρρήσεις τους στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Οι ειδικοί στο θέμα ομοφωνούν.
Οι εφημερίδες το ξέρουνO Συνήγορος του Πολίτη έχει αποφανθεί.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει αποφανθεί.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους συμφωνεί:
(Βλ. 323/2008 γνωμοδότηση του Γ’ Τμήματος του Νομικού Συμβούλου του Κράτους).Ακόμη και οι πολιτικοί συμφωνούν !
Το πρώτο τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε:Σε φυλάκιση 2 ετών και 2 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καταδικάστηκε από το πρώτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Διευθύνων Σύμβουλος της διαφημιστικής Εταιρείας MASTER ΟUTDOOR A.E., Γιώργος Λιάπης. Ο κ. Λιάπης κατηγορείται για το θάνατο του Γιάννη Σταυρουλάκη στις 19 Δεκεμβρίου του 2005, όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα στην άνοδο της Λ. Κηφισίας, στο ύψος του Ολυμπιακού Σταδίου.
Που εντοπίζεται το πρόβλημα?
Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη όσον αφορά το θέμα της Τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων εντοπίστηκαν τα εξής προβλήματα- ζητήματα:
•Κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων (δήμοι, Περιφέρεια, ΥΠΕΧΩΔΕ) για ζητήματα που αφορούν στην τοποθέτηση των πινακίδων και την επιβολή προστίμων, καθώς και στο ύψος των προστίμων σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας.
•Δεν διαπιστώνεται εύκολα στην πράξη το όριο της περιοχής απόλυτης απαγόρευσης τoποθέτησης πινακίδων δίπλα στις εθνικές οδούς, στις επαρχιακές οδούς και στους αυτοκινητόδρομους, προκειμένου κατ' επέκταση να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο αρμόδιος φορέας επιβολής του σχετικού προστίμου.
•Δεν έχει καθοριστεί η αρμοδιότητα για τη διενέργεια αυτοψίας και την εισήγηση για επιβολή προστίμου και καθαίρεσης σε συγκεκριμένη διεύθυνση ή σε τμήμα της Περιφέρειας ή του ΥΠΕΧΩΔΕ αντίστοιχα.
Συνέπεια αυτού είναι ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα και δεν απομακρύνονται οι παράνομες πινακίδες.
•Στις εκτός σχεδίου περιοχές δεν λαμβάνεται υπόψη η περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Με απλά λόγια…. το ασαφές θεσμικό πλαίσιο, η ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου και η συναλλαγή μεταξύ εταιρειών και δημοτικών υπαλλήλων, επιτρέπει την ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων σε βάρος της ασφάλειας οδηγών και πεζών.
Δεν βγάζει άκρη κανείς διότι εντός των δήμων δρουν κυκλώματα που εκδίδουν πλαστές άδειες (υπογεγραμμένες από αναρμόδιους αντιδημάρχους κ.ο.κ.).
Χάνουν το λογαριασμό γιατί σε άλλους δρόμους, για τις πινακίδες, είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΧΩΔΕ και σε άλλους ο δήμος.
Οι εταιρείες λειτουργούν ανεξέλεγκτα, καλυπτόμενες πίσω από συμβάσεις που υπογράφουν με δήμους.
Και το παράλογο δεν το ακούσατε ακόμα… Σε παλιότερες δηλώσεις Ο τότε υφυπουργός εσωτερικών Κ. Αθ. Νάκος υποστήριξε ότι μεταξύ άλλων προβλημάτων που συναντούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αφαίρεση των πινακίδων είναι και η «αντιμετώπιση σφοδρών αντιδράσεων και συμπλοκών», με υπαλλήλους των εταιρειών υπαίθριας διαφήμισης, «που φτάνουν ενίοτε και σε τραυματισμούς»!

Απόσπασμα από το http://ilovethessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: