Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΙΑΣ

Προχωρούν οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς.
Υπέγραψαν τρείς από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Αισιοδοξία αλλά και επαγρύπνηση από το Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού για ταχεία προώθηση της δημοπράτησης του έργου. Ταυτόχρονα με το έργο θα κατασκευαστούν από το Δήμο και οι παράπλευροι αγωγοί ομβρίων υδάτων σε όλο το μήκος του ρέματος.
Νίκος Σαράντης: «Να μειωθούν στο ελάχιστο οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις».

Προωθείται επιτέλους το μέγα ζήτημα της διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς. Υπέγραψαν ήδη τρείς συναρμόδιοι Υπουργοί. Ο ΥπουργόςΑγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης, ο Υπουργός Υποδομών κ. Ρέππας και η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη. Απομένει η υπογραφή του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών ξεκίνησε πριν ενάμιση μήνα, όταν πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη ενημέρωσης των Αυτοδιοικητικών Αρχών Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού για την πρόοδο των μελετών του έργου.
Εκεί, από τον Δήμαρχο Νίκο Σαράντη είχε τονιστεί ο κατεπείγων χαρακτήρας του έργου και, εφόσον είναι έτοιμες οι μελέτες, η ανάγκη να μειωθούν στο ελάχιστο οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Επίσης, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού είχε επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι παρεμβάσεις του Δημάρχου κ. Μπουραϊμη και των Αντιπεριφερειαρχών κ. Παπαντωνίου και κας Δήμου. Μάλιστα είχε αναφερθεί ως παράδειγμα επιτάχυνσης των διαδικασιών ο τρόπος που προωθήθηκαν τα Ολυμπιακά Έργα ή και το fasttrack που υπόσχεται η κυβέρνηση για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα.
Η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς σε όλο το μήκος του (μέρος του οποίου ανήκει στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού) είναι ένα έργο προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το κόστος, το 90% αφορά τα έργα διαμόρφωσης του υπόγειου αγωγού αποχέτευσης των υδάτων ο οποίος θα κατασκευαστεί στον πυθμένα του σημερινού ρέματος και ακόμη βαθύτερα ( θα έχουμε δηλαδή «ταπείνωση» του ρέματος, για λόγους διευκόλυνσης της ροής). Το υπόλοιπο κόστος αφορά τη διαμόρφωση του χώρου στην επιφάνεια. Το ρέμα δηλαδή θα σκεπαστεί καθ’ ολοκληρίαν και στην επιφάνεια θα διαμορφωθεί χώρος με πράσινο και διαδρομές περιπάτου. Έτσι θα ομορφύνει ολόκληρη η περιοχή και θα διευκολυνθεί η επικοινωνία των περιοχών εκατέρωθεν του ρέματος.
Με τη διευθέτηση του ρέματος θα αντιμετωπιστεί και το συνολικότερο πρόβλημα διαχείρισης των νερών της βροχής στις περιοχές που διασχίζει. Αυτό επειδή η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία υποδοχών κατά μήκος του υπόγειου αγωγού, όπου θα καταλήγουν άλλοι αγωγοί που θα συγκεντρώνουν τα όμβρια ύδατα των γύρω περιοχών.
Ήδη ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού προετοιμάζει τη μελέτη διαμόρφωσης αυτών των αποχετευτικών έργων για κάθε γεωγραφική «λεκάνη» του Δήμου, ώστε τα έργα να προχωρήσουν παράλληλα και οι διατομές των αγωγών και των σημείων συμβολής τους να είναι οι πρέπουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: