Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ Ο «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ»


Από το http://www.aftodioikisi.gr/

Σε πλήρη αποτυχία οδεύει ένας από τους πολυδιαφημισμένους θεσμούς του «Καλλικράτη» που είχε στόχο αφενός να δημιουργήσει συναίνεση στα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια (απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων για την εκλογή του) και αφετέρου, κυρίως, να επιλύει προβλήματα κακοδιοίκησης στις σχέσεις πολίτη-επιχείρησης με τις υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών। το

Πρόκειται για το «Συμπαραστάτη του δημότη (πολίτη) και της επιχείρησης» που σύμφωνα με τον Ν 3852/2010 «δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου (περιφέρειας), των νομικών του (της) προσώπων και των επιχειρήσεών του (της) και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους».

Μόλις ένας στους εφτά δήμους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η aftodioikisi.gr μέχρι στιγμής, 5,5 μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του «Καλλικράτη» μόλις 4 από τις 13 περιφέρειες (ποσοστό 30,7%) έχουν καταφέρει να εκλέξουν «Συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης», ενώ στους δήμους η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: Από τους 172 «καλλικρατικούς» δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων (αυτό είναι το όριο που θέτει ο Ν 3852/10 για τη λειτουργία του θεσμού) σε μόλις 25 (ποσοστό 14,5% ή σε μόλις έναν στους εφτά) έχει εκλεγεί «Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης».

Το «Βατερλώ του Συμπαραστάτη» οδήγησε το υπουργείο Εσωτερικών πριν σχεδόν μία εβδομάδα να κάνει πιο ελαστική τη διαδικασία της εκλογής του. Υπενθυμίζεται ότι με ρυθμιση στο Ν 3966/11 η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου 2011 για την εκλογή Συμπαραστάτη παύει να ισχύει και δεν τίθεται νέα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όπως προβλέπουν έμπειροι αυτοδιοικητικοί, σε πλείστες όσες περιφέρειες και δήμους ο θεσμός δεν θα λειτουργήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές τον Ιούνιο του 2014. Για μετά, βλέπουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: