Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2-ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Από το http://www.aftodioikisi.gr/

Από τις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο κ.λπ., αναμένεται να ξεκινήσει η είσοδος των ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων, μετά την ψήφιση του μνημονίου 2. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, εκεί θα υπάρξουν οι μεγάλες περικοπές στον αριθμό των συμβασιούχων προκειμένου να φτάσουν στο 50%, όπως επιτάσσει η συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές της.
Υπενθυμίζεται ότι στους δήμους υπηρετούν σήμερα περί τους 20.000 συμβασιούχους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου. Από αυτούς κανονικά θα έπρεπε να απομακρυνθούν 10.000. Ωστόσο, μετά τη συμφωνία του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, περίπου 3.000 από τους εργαζομένους στα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης να μετακινηθούν στους δήμους και κυρίως στην καθαριότητα, ο αριθμός πέφτει στις 7.000.
Δηλαδή, το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καλείται να αντλήσει από τη «δεξαμενή» των 20.000 συμβασιούχων τους 7.000 που θα απομακρυνθούν.
Η «δεξαμενή» των 20.000 συμβασιούχων
Σε ποιους τομείς εργάζονται οι περίπου 20.000 συμβασιούχοι των δήμων:

- 10.000 στην καθαριότητα
- 3.000 στους παιδικούς σταθμούς, με συμβάσεις 10-11 μηνών
- 1.600 στους παιδικούς σταθμούς μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ
- 1.700 στα δημοτικά ωδεία, και
3.700 σε «λοιπές ειδικότητες» όπως μηχανικοί ασφαλείας, γιατροί εργασίας, ναυαγοσώστες, υπάλληλοι ΚΕΠ, λογιστές κ.λπ.
Και καθώς, όπως υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΕΣ στην aftodioikisi.gr, αφενός η μεγάλη «δεξαμενή» είναι οι συμβασιούχοι στην Καθαριότητα, και αφετέρου οι υπόλοιποι καλύπτουν ανελαστικές ανάγκες, ο «κλήρος» πέφτει, κυρίως, στους πρώτους.
O «κλήρος» στις μεγάλες πόλεις
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, από την Καθαριότητα θα πρέπει να αποχωρήσουν 5.000-6.000 συμβασιούχοι, ενώ

από τις υπόλοιπες ειδικότητες είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να φτάσουμε τον αριθμό των 2.000 ατόμων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΥΠΕΣ θα καλύψει -καταρχήν- τις ανάγκες σε συμβασιούχους Καθαριότητας των μεσαίων και μικρότερων δήμων, που από τη μία έχουν οργανωμένο τομέα καθαριότητας και τις σχετικές υποδομές και από την άλλη χρειάζονται μικρό αριθμό συμβασιούχων για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό. Άρα, ο «κλήρος» πέφτει στους μεγάλους δήμους που χρειάζονται μεγάλο αριθμό συμβασιούχων για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, κάποιοι, μάλιστα,  λένε ότι τα όσα έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης δεν είναι καθόλου τυχαία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: