Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ν. Σαράντης: «Καταργούν τη Συνταγματική Αυτοτέλεια των δήμων»

Ν. Σαράντης: «Καταργούν τη Συνταγματική Αυτοτέλεια των δήμων»
http://www.attikipress.gr/

Ιδιαίτερα δεικτικός προς δύο κύριες κατευθύνσεις εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού Νίκος Σαράντης, στη έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ.  
Ο πρόεδρος, σχολίασε επικριτικά τη στάση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ διαπιστώνοντας χλιαρή στάση στα όσα συμβαίνουν εις βάρος της αυτοδιοίκησης «Αποτελεί και προσωπική μου άποψη ότι οι αντιδράσεις του κορυφαίου θεσμικού εκφραστή της Αυτοδιοίκησης, του δ.σ. της ΚΕΔΕ, υπολείπονται τον τελευταίο καιρό των αναγκών της συγκυρίας και δείχνουν μια κρίση στρατηγικής. Μας έχει λείψει η ταχύτητα στα αντανακλαστικά και το ένστικτο αυτοσυντήρησης του θεσμού, έχουμε επιτρέψει στην κεντρική εξουσία να μας θεωρεί δεδομένους και στους εργαζόμενους να αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητα μας. Η στάση μας στο ανώτατο αυτό επίπεδο έχει υπάρξει χαλαρή και ελαστική. Λέμε πολλά αλλά κάνουμε λίγα», τόνισε ο κ. Σαράντης και προσέθεσε:
«Αν συνεχίσουμε έτσι η κεντρική εξουσία θα μας κάνει ό,τι θέλει. Τα ζητήματα αυτά, προσωπικές δεσμεύσεις και συλλογικές κατευθύνσεις, πρέπει να λυθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που καθορίστηκε για τις 3 Δεκεμβρίου. Να καταλήξουμε μέσα από την κορυφαία αυτή διαδικασία της Αυτοδιοίκησης όχι μόνο σε ένα πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων, που άλλωστε είναι περίπου δεδομένο από τα πράγματα και τις καταστάσεις, αλλά και σε ένα σαφές και αποφασιστικό σχέδιο για το πώς θα πετύχουμε στην προσπάθεια μας αυτή».
Αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο Ελέγχου που θα συσταθεί για τους ΟΤΑ, ο κ. Σαράντης μίλησε για άρση κάθε έννοιας αυτοτέλειας των δήμων: «Μην αμφιβάλλετε ότι με την κρίση να συμπιέζει τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουμε και τις πρόσθετες αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στην Αυτοδιοίκηση, σε ενάμιση μήνα, οι δήμοι που θα βρίσκονται σε καθεστώς Εποπτείας θα είναι όλο και περισσότεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «το καθεστώς αυτό αμφισβητεί ευθέως την ίδια τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αιρετών, μας μετατρέπει σε διοικητικούς υφιστάμενους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πιστεύω ότι βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις Συνταγματικές προβλέψεις των άρθρων 101 και 102 για την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης».
Αναφορά έγινε και στον προϋπολογισμό του 2013, εστιάζοντας στους πετσοκομμένους πόρους: «Μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε με τη δημοσιοποίηση του Προϋπολογισμού του 2013. Στον υπολογισμό των ΚΑΠ παραβιάζεται κατάφορα το νομοθετικό πλαίσιο για τον υπολογισμό των ΚΑΠ ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων, και με τον τρόπο αυτό η Αυτοδιοίκηση αδικείται κατά το τεράστιο ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αποτελεί λοιπόν μεγάλη πρόκληση και προσβολή προς όλους εμάς το ότι, αφού μας κλέβουν αυτά τα 1,3 δισεκατομμύρια, εμφανίζουν μια “έκτακτη επιχορήγηση” 350 εκατομμυρίων περίπου για να τα βγάλουμε πέρα». 
Σε ότι αφορά τις αποφάσεις που πάρθηκαν, συμφωνήθηκε το κλείσιμο των δήμων της Αττικής, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, και μαζί με εργαζομένους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στη συγκέντρωση θα μετέχουν και οι 12 δήμαρχοι της ανατολικής Αττικής, που εκείνη την ημέρα είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΣ και συμβολική κατάληψη του κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: