Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

ΚΚΕ: ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟ ΛΑΟΗ κατάσταση στο Πάρκο Τρίτση είναι εκρηκτική και κάθε μέρα επιδεινώνεται

ως αποτέλεσμα της πλήρους απουσίας κρατικής χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε μπορεί να διασφαλισθεί ούτε η μισθοδοσία των μόλις 3 εργαζομένων  οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάη του 2015 και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Οι υποδομές του πάρκου έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Οι γεωτρήσεις για την αναπλήρωση του νερού των λιμνών και την άρδευση δε λειτουργούν. Δεν ανακυκλώνεται το νερό των λιμνών με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος  για την υγεία των επισκεπτών . Τα κτίρια και οι γέφυρες παρουσιάζουν καθημερινά φθορές. Επιπλέον, συχνά γίνονται  διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω συσσωρευμένων οφειλών στη ΔΕΗ.
Η σημερινή κατάσταση του πάρκου δεν είναι φυσικά τυχαία, ούτε οφείλεται σε κάποια ανικανότητα των σημερινών ή των χθεσινών υπευθύνων. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως και διαχρονικά των διοικήσεων του πάρκου. Η σταθερή υποβάθμιση έως και εγκατάλειψη του πάρκου αντικειμενικά οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του και στην παράδοση του ως ώριμο φρούτο σε ιδιώτες, στους «οικολόγους» των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και σε άλλους «σωτήρες» που κριτήριο έχουν το κέρδος.
Είναι σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που  πλέον ευθέως αναφέρεται σε λειτουργία του πάρκου με ίδια έσοδα. Επικαλείται εκτός των άλλων και ενδείξεις κακοδιαχείρισης, που βεβαίως πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες , το γεγονός αυτό όμως δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη μη χρηματοδότηση του πάρκου,  τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.
Ευθύνες έχουν οι διοικήσεις των  Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού που επιδίδονται σε μια αποπροσανατολιστική κουβέντα για το διοικητικό σχήμα του πάρκου αφήνοντας στο απυρόβλητο το διαχρονικό έλλειμμα επαρκούς και σταθερής κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης και ο ΑΣΔΑ που το Σεπτέμβριο του 2014 πανηγύριζε για την τροπολογία Μανιάτη, αποδεχόμενος πρακτικά την ευθύνη διαχείρισης του πάρκου χωρίς να έχουν διασφαλισθεί οι αντίστοιχοι πόροι.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης του λαού της Δυτικής Αθήνας για την υπεράσπιση του πάρκου Τρίτση που αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου μέσα στην Αθήνα και  πραγματική ανάσα ζωής για τους εργάτες, τη νεολαία της Δυτικής Αθήνας και του λεκανοπεδίου συνολικά.
Το πάρκο πρέπει να είναι χώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση.
Να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.
Το πάρκο δημιουργήθηκε και κυρίως προστατεύτηκε με τους αγώνες του λαού της περιοχής. Η περιφρούρηση του χαρακτήρα του αποτελεί και σήμερα υπόθεση του λαϊκού κινήματος που διεκδικεί :
·        Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι του πάρκου και να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους
·        Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·        Έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
·        Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.
·        Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: