Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Με "συνήγορο του δημότη" ξεκινά η διοικητική μεταρρύθμιση

Απο το www.aftodioikisi.gr
Για συνολική, επείγουσα και αναγκαία μεταρρύθμιση στη διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα εξήγγειλε και επισήμως τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Δημότη και του Συνηγόρου των Επιχειρήσεων στο δήμο και την περιφέρεια.

«Αυτη η Νέα Αρχιτεκτονική είναι αναγκαία και επείγουσα όσο ποτέ. Αν πριν την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης ήταν σκόπιμη, πλέον είναι απαραίτητος όρος για να βάλουμε τη χώρα σε νέους ρυθμούς παραγωγικότητας. Είναι ώριμη όσο ποτέ και έχει τη συναίνεση και τη στήριξη της ευρύτατης πλειοψηφίας του κόσμου της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Πρόσθεσε δε ότι αυτή η Νέα Αρχιτεκτονική έχει δύο χαρακτηριστικά:

«Πρώτον είναι σχεδιασμένη συνολικά: δήμος, περιφέρεια, αποκεντρωμένη διοίκηση, επιτελικό κράτος - όχι πια αποσπασματικές λύσεις. Δεύτερον είναι σχεδιασμένη από την σκοπιά του πολίτη, από τη σκοπιά του καθενός από σας που δικαιούται να έχει τις διοικητικές υπηρεσίες που χρηματοδοτεί με τους φόρους του».

Έφερε δε ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μελετά ο δημότης, η κάθε επιχείρηση, ο κάθε επαγγελματίας, σε κάθε δήμο να έχει όχι μόνο την πρόσβαση που δικαιούται, αλλά και έναν αποτελεσματικό διαμεσολαβητή, όταν ταλαιπωρείται: «Για αυτό μια από τις πρωτοβουλίες μας θα είναι ο Συνήγορος του Δημότη και ο Συνήγορος της Επιχείρησης στο Δήμο και στην Περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Πρώτα ο πολίτης

Ο κ. Ραγκούσης αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που δημιουργούν εμπόδια σε πολίτες και επιχειρήσεις, όπως το ότι οι δήμοι δεν έχουν επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό που να μπορεί να προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες στον αναγκαίο χρόνο, δεν έχουν δομές, δεν έχουν πόρους, που «χρεώνονται» άδικα στον κόσμο της αυτοδιοίκησης που συχνά πασχίζουν αβοήθητοι.

Επισήμανε δε ότι αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της Νέας Αρχιτεκτονικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση: «ο δήμος να μπορεί να προσφέρει ποιοτικές και ταχείες διοικητικές υπηρεσίες. Με διαφάνεια και λογοδοσία σε όλους τους τομείς. Είναι απόφασή μας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερδανεισμένων, ζημιογόνων και ελλειμματικών δήμων προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου. Στο ίδιο πλαίσιο, θα καθιερώσουμε καθεστώς υπαγωγής των δαπανών όλων των Δήμων στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν αυτές οι δαπάνες πραγματοποιηθούν», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Επιπλέον ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε τα περί θεσμοθέτησης της «κρίσιμης για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης».

Συνολική μεταρρύθμιση στο κράτος

Όσον αφορά τη συνολική μεταρρύθμιση στο κράτος ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ως "υπ' αριθμόν ένα" πρόβλημα τη γραφειοκρατία και επανέλαβε ότι χρειαζόμαστε ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη, τον επαγγελματία και την επιχείρηση, ένα κράτος που να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι "η πρώτη μας μείζονα νομοθετική πρωτοβουλία αφορά την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων και την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ, βάζοντας τέλος στις πελατειακές σχέσεις που επικρατούν στις προσλήψεις του Δημοσίου, επαναφέροντας την αξιοκρατία, σταματώντας την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων".

Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση είπε ότι αυτή θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη διαφάνεια, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάρτηση στο Διαδίκτυο κάθε απόφασης, κάθε πολιτικής, διοικητικής ή άλλης Αρχής, με πρώτες εκείνες που συνεπάγονται δαπάνες σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: