Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

"ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"

Από το http://press-gr.blogspot.com/
Απαντώντας σε ερώτηση του Press-gr, παραμονές εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου είχε εξαγγείλει την υποχρεωτική ανάρτιση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της σύμφωνα με την οποία θα αναρτώνται υποχφεωτικά στο διαδίκτυο οι αποφάσεις, υπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, φορέων Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης, διοικήσεων ΝΠΔΔ, καθώς και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Την εξαγγελία της απόφασης αυτής είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου δύο μέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου στη συνέντευξη που είχε δώσει στους bloggers.

"Αυτό είναι κάτι που σχετικά γρήγορα μπορεί να γίνει.
Και απλά..." είχε απαντήσει ο Γιώργος Παπανδρέου (στη συνάντηση - συνέντευξη με τους bloggers) στην ερώτηση του Ανδρέα Καψαμπέλη αν ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα θεσμοθετήσει άμεσα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία καμία κυβερνητική και κρατική απόφαση δεν θα έχει ισχύ αν δεν αναρτάται στο διαδίκτυο.
"Εκεί θα πάμε... Τώρα το άμεσα... δώστε μου και λίγο χρόνο να δούμε τι θα είναι το πρώτο άμεσο και το δεύτερο άμεσο, αλλά από τα αμεσότερα, εν πάση περιπτώσει, είναι το θέμα της διαφάνειας..." είχε σημειώσει. (Διαβάστε τι είχε πει και δείτε το σχετικό βίντεο εδώ).
Συγκεκριμένα, με την κυβερνητική απόφαση θα αναρτώνται οι νόμοι που ψηφίζονται ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα προεδρικά διατάγματα κανονιστικού χαρακτήρα, οι προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί και οι επιμέρους δαπάνες υπουργείων και υπηρεσιών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πράξεις διορισμού μονομελών οργάνων, οι πράξεις συγκρότησης αμοιβόμενων ή μη επιτροπών, οι προκηρύξεις επιλογής προσωπικού, οι πίνακες αποτελεσμάτων των προκηρύξεων επιλογής προσωπικού, το σύνολο των πράξεων που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους, οι περιλήψεις διακηρύξεων, οι πράξεις παραχώρησης δημόσιων και δημοτικών κτημάτων κ.λπ. Από την ανάρτηση εξαιρείται ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια.
Με το νομοσχέδιο δεν υποκαθίσταται η δημοσίευση στο ΦΕΚ ή αλλού όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά συμπληρώνεται.
Οσες αποφάσεις δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, δεν θα μπορούν να εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.
Τέλος, ανακοινώθηκε η απελευθέρωση της πρόσβασης των πολιτών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς κανένα κόστος, ενώ θα υπάρχει και μηχανή αναζήτησης προκειμένου να διευκολύνεται ο ενδιαφερόμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: