Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

OXI ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΣΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΩΣ «ΠΟΛΥΧΩΡΟ» ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το ότι το πράσινο και ο δημόσιος χώρος είναι για τον χαίρονται οι πολίτες, είναι δεδομένο και αυτονόητο και κεκτημένο δικαίωμα ΟΛΩΝ.
Δε χρειάζονται τεραστίων διαστάσεων εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτικά ή πολιτιστικά, συναυλίες με άπειρα ντεσιμπέλ και φώτα που θα κάνουν τη νύχτα μέρα και μικροφωνικές εγκαταστάσεις που θα φέρουν αμέτρητα φορτηγά, για να το κατανοήσουμε.
Δε χρειάζεται να κοπιάζουν τόσο πολύ όλοι μαζί οι δημοτικοί σύμβουλοι για να μας κάνουν να αποδεχτούμε αργότερα ότι και οι πολιτικές συγκεντρώσεις είναι και αυτές έκφραση πολιτισμού ειδικά σε πάρκα με ευαίσθητο οικοσύστημα (πολύ μοντέρνο βεβαία τρυκ και ακουμπά περισσότερο τον αδιάφορο -πλέον - πολιτικά νεολαίο το χαλαρό και φυσικό περιβάλλον ενός μεγάλου πάρκου με πάπιες και παιδάκια με ποδήλατα). Δε χρειάζεται να κοπιάσουν, σε λίγο θα μας πείσουν ότι και οι «υδροψυχαγωγικές εγκαταστάσεις» (λαϊκιστί νεροτσουλήθρες) είναι τρόπος ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Γιατί το πάρκο αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
Κατανοούμε την αγωνία τους αλλά δεν τη συμμεριζόμαστε. Αν κάποιες ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ δραστηριότητες πρέπει να γίνονται, ας γίνονται, όχι όμως εις βάρος του χώρου και με δικαιολογία την «λαϊκή» απαίτηση ή την «αύξηση της επισκεψιμότητας». Υπενθυμίζουμε ότι ο χαρακτήρας του Πάρκου είναι αυτός της δωρεάν , δημόσιας και απρόσκοπτης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που είναι:
«Να διαμορφώσει έναν ενημερωμένο και ευαίσθητο πληθυσµό γύρω από το περιβάλλον και τα προβλήματα του ,ο οποίος θα αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις, κίνητρα και αίσθηµα προσωπικής δέσμευσης, για να εργαστεί ατοµικά και συλλογικά για την επίλυση των υπαρχόντων προβληµάτων και την πρόληψη νέων» (Unesco, από την Χάρτα του Βελιγραδίου ,1975).
Αν και δεν είμαστε ειδικοί , θα ρισκάρουμε να προτείνουμε πολλές χρήσεις για το πάρκο που ΔΕΝ απαιτούνται τεχνητά μέσα και ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ διοργανώσεις για να βοηθήσουν τους πολίτες να απολαύσουν τον χώρο .Οπως:
Τα σχολεία να χρησιμοποιήσουν τον χώρο για να πραγματοποιούν το μάθημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Να έρχονται στο πάρκο για να μαθαίνουν τον κύκλο του νερού, την παραγωγή του λαδιού, του κρασιού κ.τ.λ., που τώρα πληρώνουμε για να πηγαίνουν «εκπαιδευτικές εκδρομές» σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις.
Τα πανεπιστήμια και σχολές να χρησιμοποιήσουν τον χώρο για εκπαίδευση ενηλίκων και φοιτητών σε πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, ανακύκλωσης, φυσικής δόμησης κ.τ.λ., μέσω οργανωμένων ημερίδων, ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ που ενδιαφέρονται και χωρίς κόστος π.χ.50 ευρώ ανά συμμετοχή που πρόσφατα είδαμε, (άλλωστε ποιο το νόημα της επιδότησης από τους κρατικούς φορείς Νέας γενιάς, κ.τ.λ.;)
Οι πολίτες μεμονωμένα, δωρεάν και ελευθέρα να συμμετέχουν σε ανοικτά βιωματικά σεμινάρια σχετικά με περιβαλλοντικές δράσεις και γενικά να απολαμβάνουν τον χώρο.
Παιδικές χαρές ανοικτές και δημόσιες (σε ένα χώρο 1.200 στρεμμάτων δεν νοείται να υπάρχει μόνο μια κακοσυντηρημένη παιδική χαρά).
Δημιουργία, καλλιέργεια, φροντίδα και οργάνωση, βοτανικών κήπων και αγρών και κυνήγια «κρυμμένων» φυτών στους αγρούς και στους υδροβιότοπους του Πάρκου, που όλοι θα μπορούν με μια απαραίτητη οργάνωση να συμμετέχουν.
Διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων από σχολεία και συλλόγους, ομάδες, εκτέλεση από μικρά μουσικά σύνολα μουσικών έργων, εκθέσεις ζωγραφικής ή φωτογραφίας, πραγματοποίηση εργαστηρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συντονισμένων με σχετικά με τα προαναφερθέντα και άλλα πολλά.
Όσον αφορά στο φεστιβάλ της ΚΝΕ θεωρούμε ότι παρά τη σπουδαιότητα του γεγονότος, είναι μία άστοχη ενέργεια διότι όπως έχουμε δει από πρόσφατα φεστιβάλ στα Ιλίσια πραγματοποιούνται συναυλίες που εκτός από τη μαζική προσέλευση του κόσμου χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις ήχου και προβολέων μεγάλης ισχύος. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τη χρήση ψησταριών σε μεγάλη κλίμακα είναι αυτά που πιστεύουμε ότι αλλοιώνουν το χαρακτήρα του πάρκου. Επίσης, διαφωνήσαμε στο γεγονός ότι για την πρόσβαση στο χώρο του φεστιβάλ θα απαιτούνταν εισιτήριο. Βέβαια, αργότερα είχαμε τη διαβεβαίωση από την ΚΝΕ ότι όποιος δε θέλει να πληρώσει κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης θα μπορεί να εισέρχεται στο χώρο. Δε δείχνουμε επιλεκτική ευαισθησία σε κανέναν.

Όταν έγινε το σόου του Αρναούτογλου δεν υπήρχαμε ως επιτροπή, στην περίπτωση του αντιαπαγορευτικού φεστιβάλ δώσαμε τη μάχη μας, αλλά υπήρξαν “άνωθεν” εντολές. Απευθυνθήκαμε στα δημοτικά συμβούλια των όμορων δήμων προκειμένου να ενημερώσουμε τα σώματα από την στιγμή που στέλνουν αντιπροσώπους στη διοίκηση του φορέα. Δεν υπάρχει το τυχαίο στις ενέργειές μας. Μήπως είναι τυχαίο ότι τώρα ξεκίνησαν τα δημοτικά συμβούλια μετά από τις θερινές διακοπές;
Επίσης, σε καμία περίπτωση και το δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δεν υπονοήσαμε ποτέ ότι υπάρχουν μυστικές συμφωνίες ανάμεσα στην ΚΝΕ και των κομμάτων εξουσίας για την παραχώρηση του χώρου. Πιστεύουμε ο Φορέας του πάρκου θα βρει την ευκαιρία να προχωρήσει σε παραχωρήσεις χώρων σε ιδιώτες για ανάλογες εκδηλώσεις καθώς από την ίδρυση του έως και σήμερα δεν έχει εκπληρώσει τους βασικούς στόχους ύπαρξής του. Όπως αναφέρεται στο ΠΔ184/26-08-2002 σκοπός του φορέα είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών με κάθε πρόσφορο και σύγχρονο μέσο, εντός του πάρκου.
Θεωρούμε ότι η διαφύλαξη του πάρκου από οποιοδήποτε κίνδυνο (καταστροφή, υποβάθμιση, κατάτμηση ή/και αλλοίωση του χαρακτήρα του), είναι υποχρέωση όλων μας, αλλά κυρίως του οργανισμού διαχείρισης του πάρκου και θεωρούμε ότι ο ρόλος του ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η λειτουργία του ως Manager που ενημερώνει για τις ελεύθερες ημερομηνίες ενός μεγάλου ΠΡΑΣΙΝΟΥ χώρου σε τιμή ευκαιρίας. Δηλώνουμε επίσης όπως άλλωστε έχουμε κάνει και στο παρελθόν ότι θα εναντιωθούμε σε όλους αυτούς (δήμους, χρήστες του πάρκου) σε κάθε περίπτωση που θα προκαλέσουν υποβάθμιση στο πάρκο με τις ενέργειές του.
Καλούμε τον κάθε πολίτη με δημοκρατική συνείδηση, τον κάθε σύλλογο, οργάνωση που νοιάζονται όχι μόνο για το μέλλον του πάρκου αλλά και για την ποιότητα ζωής των πολιτών να έρθουν σε επαφή μαζί με την επιτροπή κατοίκων προκειμένου να κάνουμε ενέργειες από κοινού για τη σωτηρία του πάρκου.

Και για ακόμα μια φορά : ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ !
Επιτροπή Κατοίκων για τη Σωτηρία του Πάρκου Αντώνη Τρίτση

Δεν υπάρχουν σχόλια: