Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τοπικές εκλογές: Περίπου 13 χιλ. οι μεταναστες που θα ψηφίσουν

Από το http://www.aftodioikisi.gr/default.aspx
Στους 12.762 ανέρχονται τελικά οι ομογενείς και μετανάστες που ζουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα και θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, πρόκειται για αυτούς που γράφτηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας μας μέχρι τη λήξη της προθεσμίας την Τρίτη, 31 Αυγούστου που προέβλεπε ο Ν. 3838/2010.
«Όσοι εκλογείς θα εγγράφονται στο εξής, θα μπορούν να ψηφίσουν από τις επόμενες εκλογές και μετά. Υπενθυμίζεται δε ότι οι ομογενείς και μετανάστες συμμετέχουν μόνον στις δημοτικές εκλογές και όχι στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και να εκλεγούν μέχρι και το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.
Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται στις τοπικές κοινωνίες των νέων δήμων, που ιδρύει το σχέδιο "Καλλικράτης", μια διαδικασία δραστικής ένταξης των νόμιμων μεταναστών που ενισχύει και θωρακίζει την συνοχή του κοινωνικού ιστού της χώρας», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΣ.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Την ίδια στιγμή διαψεύδονται όλοι όσοι επίμονα διεκήρυσσαν τους τελευταίους μήνες ότι το μέτρο της συμμετοχής των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές αποβλέπει δήθεν στη ψηφοθηρία, αλλά και καταρρέουν παταγωδώς τα φοβικά μυθεύματα περί αλλοίωσης της εθνικής υπόστασης του εκλογικού σώματος.
Αντ' αυτών αναδύεται μια νέα Ελλάδα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, μια Ελλάδα που επιμένει αταλάντευτα στον δημοκρατικό και ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και στον απόλυτο σεβασμό του κράτους δικαίου.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: