Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ

Mε την υπερψήφιση κοινού ψηφίσματος των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε σήμερα το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις που οδήγησαν τον πρόεδρο της Ένωσης Νικήτα Κακλαμάνη να δηλώσει μεν τη διαφωνία του με τη φράση «άδοξο τέλος της διοικητικής μεταρρύθμισης» που πρότεινε η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ) αλλά να προσθέσει ότι την αποδέχεται χάρη της ενότητας του Σώματος.
Στο τελικό ψήφισμα η ΚΕΔΚΕ :
-εμμένει στην ανάγκη υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης παρόλο που διατυπώνει επιφυλάξεις για το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα δεν αναβάλλεται απλώς, αλλά ματαιώνεται, -επιμένει στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων,
- διαφωνεί με την παρακράτηση πόρων της αυτοδιοίκησης για το πρόγραμμα «Θησέας»,
- ζητά τα 180 εκατομμύρια ευρώ για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης που δεν προβλέπονται στο φετινό προϋπολογισμό και
- ζητά τη νομοθέτηση ρυθμίσεων για τον ακριβή τρόπο απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί ότι η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (ΣΥΝ) απείχε της ψηφοφορίας, ενώ ξεχωριστό ψήφισμα κατέθεσε η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΚΚΕ). Παράλληλα η πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ διαφώνησε με την πρόταση του επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Πάρη Κουκουλόπουλου (είχε συμφωνήσει και ο ΣΥΝ) την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού οι δήμοι να παραμείνουν κλειστοί και να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά στο Κοινοβούλιο.
Νηνεμία χθες μετά την προχθεσινή καταιγίδα
Η χθεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, μετά την επεισοδιακή έναρξη της Τετάρτης με την είσοδο εργαζομένων στους δήμους (και όχι μόνο), στο Βελλίδειο. Μάλιστα, χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και τα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» για τα οποία διαμαρτύρονταν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι, συνεχίζονται κανονικά και η πληρωμή θα γίνει αποκλειστικά με εθνικούς πόρους.
Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχιση των κοινωνικών δομών μετά τη λήξη των προγραμμάτων. Παράλληλα ο κ. Νάκος διαβεβαίωσε ότι παρά την οικονομική κρίση έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2009 και θα αποδοθούν στους δήμους δύο δόσεις συνολικού ύψους 337 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 1.711 εκατομμύρια των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Ήδη, ως σήμερα, αποδόθηκαν 62,5 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα θα αποδοθούν ως το τέλος του έτους.
Για το υπόλοιπο ποσό απομένει η θεσμοθέτηση της απόδοσης των υπολοίπων δόσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάκος.

ΑΠΟ ΤΟ www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: