Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

«ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ»

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και η Μ.Κ.Ο. Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων – ΚΕΑΝ, σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π.,
διοργάνωσαν την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου στο Α΄ Κ.Α.Π.Η. Αγίων Αναργύρων
Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα:
«Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία - Όλα όσα θέλω να ξέρω».
Η εκδήλωση εντάσσεται στο σχετικό σχέδιο δράσης που υλοποιεί το ΚΕΑΝ σε συνεργασία με το Δήμο Αγ. Αναργύρων στο πλαίσιο του Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Απασχόλησης.

Την Εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης, ο οποίος παρουσίασε την πολιτική του Δήμου σε θέματα ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και πυλώνων της ΔΕΗ.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΝ Σταύρος Μηλιώνης παρουσίασε από τη μεριά του το πρόγραμμα που υλοποιείτε στο Δήμο Αγ. Αναργύρων και τόνισε πως το ζήτημα της ακτινοβολίας πρέπει να το προσεγγίζουμε, ψύχραιμα και με τη βοήθεια της επιστημονικής γνώσης.


Αποτελέσματα μετρήσεων στους Αγίους Αναργύρους

Στη συνέχεια ο Καθηγητής του Ε.Μ.Π. Φίλιππος Κωνσταντίνου, παρουσίασε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διεξήχθησαν στο Δήμο Αγ. Αναργύρων από το Ε.Μ.Π.
Σύμφωνα με αυτά οι μετρήσεις δείχνουν 150 φορές χαμηλότερη την μετρούμενη ακτινοβολία στο Δήμο σε σχέση με τα όρια που έχει θεσπίσει η Ελληνική πολιτεία, τα οποία είναι κατά 60% μικρότερα από τα αντίστοιχα που έχει θέσει ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Στέφανος Τσιτομενέας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ο οποίος μίλησε για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία από τις Κολώνες μεταφορές ρεύματος υπερυψηλής τάσης.

Παρουσίασε τους κινδύνους και τόνισε πως αντίστοιχα θέματα πρέπει να προσεγγίζονται με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και μόνο.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Λουκάς Μαργαρίτης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, ο οποίος παρουσίασε τους κινδύνους που μπορούν να προκληθούν από την ακτινοβολία. Ο κ. Μαργαρίτης παρουσίασε και ανεξάρτητες δικές του μετρήσεις, για το Δήμο Αγ. Αναργύρων τα αποτελέσματα των οποίων ταυτιζόταν με αυτά του Ε.Μ.Π.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.
Ο Αργύρης Ντινόπουλος – Βουλευτής της ΝΔ, τόνισε πως είχε αντιμετωπίσει το ζήτημα και ως Δήμαρχος παλαιότερα και πως πρέπει να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης – Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα με πολλούς παραμέτρους το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε με τη βοήθεια των ειδικών, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας – Μέλος ΚΕ Συνασπισμού εξέφρασε την αγωνία του, πως ίσως ζούμε ένα από τα μεγαλύτερα βιολογικά πειράματα της εποχής μας.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν κανόνες που να ρυθμίζουν το άναρχο τοπίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Κανόνες που θα ορίζουν ξεκάθαρα που και πότε μπορεί να λειτουργήσει μία κεραία κινητής τηλεφωνίας. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη συνεχούς καταγραφής των επιπέδων Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: